Για την ακρίβεια στα καύσιμα και για την απόφαση της κυβέρνησης να μην μειώσει τον ΕΦΚ μίλησε στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον Γιώργο Κουβαρά και την εκπομπή «Στο Κέντρο» απέδωσε την αύξηση της τιμής των καυσίμων αποκλειστικά στον πόλεμο ενώ τη συνέκρινε και με τη… βροχή.

Συγκεκριμένα, είπε χαρακτηριστικά: «Άμα βρέχει, μπορείς να πεις γιατί βρέχει;» και συνέχισε εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων.

«Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του ‘90 έχει στηρίξει τον κρατικό της προϋπολογισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό στους μεγάλους φόρους στα καύσιμα. Επι Τσίπρα το έκανε πολύ περισσότερο. Άρα μία κυβέρνηση για να πάει να αφαιρέσει τον φόρο στα καύσιμα θα πρέπει να πάρει μια απόφαση να αφαιρέσει ένα πολύ μεγάλο έσοδο από το κράτος. Να το πω λίγο πιο πρακτικά επειδή με ρωτάτε συνέχεια; Άμα πούμε θα αφαιρέσουμε τον φόρο από τα καύσιμα, δεν θα πληρώσουμε συντάξεις. Σας αρέσει; Άμα πούμε θα αφαιρέσουμε τον φόρο από τα καύσιμα, δεν θα πληρώσουμε επιδόματα. Σας αρέσει;» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το κράτος δεν έχει έσοδα από το διάστημα. Το κράτος έχει έσοδα από τους φόρους. Άρα τι προσπαθώ να εξηγήσω; Αυτός ο φόρος ο πολύ μεγάλος στα καύσιμα είναι βασικό θεμελιώδες έσοδο του κράτους. Αν η μόνη σου απάντηση είναι να χάσει το κράτος ένα θεμελιώδες του έσοδο, για να μη φτάσεις στο σημείο να κινδυνεύεις να μη μπορείς να πληρώσεις συντάξεις, να μην μπορείς να πληρώσεις επιδόματα, θα πρέπει να πεις από που θα βρεις αυτά τα λεφτά» πρόσθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια ωστόσο προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας:

«Είναι ακραίο αυτό που λέω. Ως ρητορικό παράδειγμα το λέω, δεν είπα ότι δεν θα έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις».

Και κατέληξε: «Αν είχαμε απεριόριστους πόρους θα μειώναμε τον φόρο. Δεν έχουμε όμως…»

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!