Για τις αλλαγές στο ΕΣΥ και τα απογευματινά χειρουργεία, καθώς και το τι σημαίνει αυτό για τους ασφαλισμένους μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που έχει υψηλά εισοδήματα και βλέπει ότι επειδή ο χρόνος αναμονής στο εθνικό σύστημα υγείας είναι από κάποιες ημέρες μέχρι κάποιους μήνες επιλέγει να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και κάνει επέμβαση» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η αλλαγή αυτή που θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα επιτρέψει στον κόσμο να έχει μια πιο οικονομική επιλογή, σε σχέση με τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Όπως υποστήριξε με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες. «Τα λεφτά που θα πληρώνει αυτός που θα πληρώνει το απογευματινό χειρουργείο θα κατανέμονται σύμφωνα με το κόστος κάθε χειρουργείου», πρόσθεσε.

«Η κάθε ιατρική πράξη είναι σήμερα απολύτως με ακρίβεια ευρώ κοστολογημένη. Αυτά ήδη γίνονται στα πρωινά χειρουργεία. Η διαφορά είναι ότι θα πληρώνει και τα απογευματινά χειρουργεία. Με τη διαφορά πια δεν πληρώνει μόνο ο ΕΟΠΥΥ αλλά και κάποια ιδιωτική ασφάλεια» σημείωσε προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο ΕΣΥ.

Και όπως είπε «eίναι μια μεταρρύθμιση που θα τους κάνει όλους ευχαριστημένους».

«Είναι η μεγαλύτερη διπλωματική και πολιτική επιτυχία»
«Ασχολούμαι προσωπικά με το ζήτημα των F-35 από το 2016, όταν ως τομεάρχης Άμυνας είχαμε αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου να έχει τα F-35 η Τουρκία. Ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που είχε υπό την αρμοδιότητά μου την ΕΑΒ, είχα συμμετάσχει σε πολλές συζητήσεις με την Lockheed Martin και είχα εξηγήσει γιατί για την Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικό να τα αποκτήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η έγκριση της αγοράς από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί ένα χαρμόσυνο γεγονός. «Δεν υπάρχει κανένα αεροπλάνο στον κόσμο και κανένα αεροπορικό σύστημα που να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα αεροσκάφη», είπε ο υπουργος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ είχε χαρακτηριστικά: «Εάν τα έπαιρνε η Τουρκία θα μπορούσε να βομβαρδίσει την Αθήνα χωρίς καν να τα δούμε». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «η υπεροπλία που δίνει αυτό το αεροσκάφος σε μια χώρα είναι αδιανότητη. Η ήττα για την Τουρκία την ημέρα που η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 είναι αδυσώπητη».

Αναφορικά με το πράσινο φως που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την αγορά και αναβάθμιση των F-16 επισήμανε ότι όταν αυτό συμβεί η Ελλάδα θα έχει ήδη έναν ολόκληρο στόλο από σύγχρονα F-16 Viper στον αέρα.

«Το F-35 είναι ένα αεροσκάφος (τεχνολογίας) stealth. Δεν το βλέπουν τα ραντάρ και δεν μπορούν να το ρίξουν» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας την συμφωνία με τις ΗΠΑ ως «τη μεγαλύτερη διπλωματική και πολιτική επιτυχία της Ελλάδος».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία θα είναι η μοναδική που θα έχει τα γαλλικά Rafale και τα αμερικανικά F-16 Viper και F-35. Και αυτό, όπως τόνισε, δημιουργεί συνθήκες πλήρους ασφάλειας για τη χώρα, ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων με την Τουρκία και μία μακροημέρευση της ειρήνης στην περιοχή.

«Η Ελλάδα δεν παίρνει αυτά τα όπλα για να βομβαρδίσει την Τουρκία», πρόσθεσε λέγοντας ότι εξοπλιζόμαστε για ειρήνη και σταθερότητα και για να μην μπορεί κάποια άλλη χώρα να μας εκβιάσει.

Τι είπε για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια
Θέση πήρε ο κ. Γεωργιάδης και για τις καταλήψεις στα δημόσια πανεπιστήμια που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την εξεταστική περίοδο. «Αν με ρωτάτε γιατί δεν μπαίνει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο, η αστυνομία μπαίνει στα πανεπιστήμια αν το ζητήσουν οι πρυτανικές αρχές» είπε προσθέτοντας ότι «η κατάληψη δεν έχει νόημα. Πλέον το πανεπιστήμιο είναι virtual. Κάνεις το μάθημα διαδικτυακά και τελείωσε η ιστορία».

Όσον αφορά την χρηματοδότηση των σχολών που τελούν υπό κατάληψη υποστήριξε ότι «τα χρήματα των φορολογουμένων δεν τα πετάμε σε ένα πανεπιστήμιο. Τα δίνουμε για να επιτελείται το έργο. Η κάθε καρέκλα συνοδεύεται από ευθύνες», αφήνοντας αιχμές για την στάση που τηρούν οι πρυτανικές Αρχές.

Τι είπε για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ο υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε επίσης για το θέμα των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια και για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη θέση της Εκκλησίας λέγοντας ότι «η κάθε καρέκλα συνοδεύεται από ευθύνες». Μιλώντας για τις αντιρρήσεις που εκφράζουν κάποιοι βουλευτές και υφυπουργοί ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο κάθε βουλευτής και υπουργός θα αναλάβει την ευθύνη για την άποψη του. Αναφορικά με την θέση που έχει εκφράσει ο Μάκης Βορίδης πρόσθεσε ότι «το ζήτημα δεν είναι νομικό, είναι βαθιά πολιτικό».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!