Ο Γεώργιος Αβέρωφ γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1818 στο Μέτσοβο της Ηπείρου, Η χώρα προορισμού του ήταν η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (1840) όπου και εκλήθη από τον ετεροθαλή αδελφό του Αναστάσιο στην ηλικία των 22 ετών, ο οποίος μετά από μακρά παραμονή στη Ρωσία κληροδότησε στον Γεώργιο την περιουσία του και το ρωσίζον όνομα του. Ο αδελφός του ασχολήθηκε διέθετε ήδη μία επιχείρηση, ένα υφασματοπωλείο. Ωστόσο, ο Γεώργιος Αβέρωφ άνοιξε γρήγορα τα δικά του φτερά. Αρχικά ασχολήθηκε με τη γεωργία, νοικιάζοντας κτήματα πλησίον του Νείλου. Στη συνέχεια επιδόθηκε στο εμπόριο σίτου στη Ρωσία και το 1866 ίδρυσε εμπορικό και τραπεζιτικό οίκο στην Αλεξάνδρεια.
Ο Αβέρωφ αρχίζει από την Αλεξάνδρεια και κτίζει μεγάλο νοσοκομείο για τους απόρους Έλληνες. Ιδρύει εκκλησία, γυμνάσιο, δημοτικό και δύο παρθεναγωγεία για τα παιδιά των ομογενών. Δεν ξεχνά όμως και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη γη που γεννήθηκε, το Μέτσοβο, στην ορεινή Ήπειρο. Στέλνει λοιπόν στην πατρίδα του χιλιάδες χρυσές λίρες για να κτιστούν εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία, βρύσες, δρόμοι και για να βοηθηθούν οι φτωχοί. Έπειτα απλώνει την ευεργετική του δράση σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
Κάνει στη Λάρισα την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή για νέους αγρότες, ενώ δίνει 50.000 χρυσά φράγκα για να αποπερατωθεί το κτίριο του Πολυτεχνείου που είχαν αρχίσει οι συμπατριώτες του Μετσοβίτες Μιχ. Τοσίτσας και Νικ. Στουρνάρας. Επιθυμεί ακόμη και τη δημιουργία Μουσείου του Πολυτεχνείου με έργα τέχνης. Στο μουσείο αυτό κληροδοτεί και τη συλλογή του από 80 σημαντικά έργα.

 

         

Με χρήματά του κτίζεται η στρατιωτική σχολή των Ευελπίδων, καθώς και οι εφηβικές και οι γυναικείες φυλακές της Αθήνας που φέρνουν το όνομά του. Με χρήματά του γίνονται και οι ανδριάντες του Ρήγα Φεραίου και του πατριάρχη Γρηγορίου του Έ που στολίζουν τα προπύλαια του Πανεπιστημίου. Με χρήματά του αγοράζεται και το Θωρηκτό που φέρει το όνομά του, για να λειτουργεί ως Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Ο Γεώργιος Αβέρωφ δίδει στο Ελληνικό Δημόσιο, μετά την πτώχευση του Τρικούπη 70.000 λίρες ως δάνειο, ποσό το οποίο αργότερα χαρίζει.
Τέλος, για τις ανάγκες του πολέμου του 1897 διαθέτει επίσης το ποσό του 1.000.000 χρυσών φράγκων, ένα ποσό που ξαναδιαθέτει, αυτή τη φορά για την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων του 1985.
Ο Γεώργιος Αβέρωφ πέθανε στις 15 Ιουλίου 1899 στο Ράμλεχ της Αλεξάνδρειας και ο τάφος του βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Άφησε περιουσία που υπολογίσθηκε σε 31.000.000 δραχμές.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!