Η μεγαλύτερη κοσμοσυρροή σε κηδεία που έγινε ποτέ στα Γιάννενα ήταν για την κήδευση ενός νεαρού τσαγκάρη. Του αγωνιστή του ΕΑΜ Μπακρέτσα.

Ο Μπακρέτσας ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της λευκής τρομοκρατίας που ξεκίνησε και στην πόλη των Ιωαννίνων τον Μάρτιο του 1945, αμέσως μετά την συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Ο νεαρός τσαγκάρης δολοφονήθηκε άνανδρα, χτυπημένος πισώπλατα από μαχαίρι, στο κέντρο της πόλης μπροστά στο Ακροπόλ, από τον μπράβο της εθνοφυλακής που μόλις είχε αναλάβει, πρώην ταγματάρχη Βασιλείου. Πολίτες άρπαξαν αμέσως το μαχαίρι και συνέλαβαν τον Βασιλείου και θα τον λιντζάριζαν, αλλά επενέβησαν πιο ψύχραιμοι και τον οδήγησαν στη φυλακή. Η εθνοφυλακή που εμφανίστηκε μετά το συμβάν σε δύο μέρες άφησε ελεύθερο τον δολοφόνο να συνεχίζει να τρομοκρατεί.
Σε 3 μέρες ο Μπακρέτσας ξεψύχησε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Του έγινε πάνδημη μεγαλοπρεπής κηδεία. Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε στο Αρχιμανδρειό και η πομπή που ακολούθησε ξεπέρασε τα οχτακόσια μέτρα σε μήκος.

Ένας από τους Εγγλέζους στρατιώτες που είχαν ήδη έρθει στην πόλη ρώτησε ποιον κηδεύουν. Όταν άκουσε ότι ο νεαρός ήταν τσαγκάρης, σαστισμένος είπε “στην Αγγλία τέτοια κηδεία ούτε στον Τσώρτσιλ δεν θα γίνονταν”…
Πρόκειται για μια κηδεία επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας, που όμως δεν κατάφερε να σταματήσει τους παρακρατικούς αλλά και την εθνοφυλακή, που ξεκίνησαν στα Γιάννενα με την δολοφονία του νεαρού τσαγκάρη Μπακρέτσα.
Από κείμενα του Δήμαρχου εκείνων των ημερών, του Πέτρου Αποστολίδη, στο βιβλίο των αναμνήσεων του οποίου (Όσα θυμάμαι, 1900-1969) είναι και η φωτογραφία με την κηδεία ενώ αυτή περνάει μπροστά από το ξενοδοχείο “Ακροπόλ” στο κέντρο της πόλης, μπροστά και από βρετανικό ελαφρύ ερπυστριοφόρο όχημα με Βρετανούς στρατιωτικούς. Την κηδεία Μπακρέτσα απαθανάτισε με φωτογραφίες του και ο σπουδαίος Κώστας Μπαλάφας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!