Για πρώτη φορά στην πόλη των Ιωαννίνων πρόκειται να πραγματοποιηθεί, τις τρεις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ένα πολυαισθητηριακό, πολυθεματικό, διαδραστικό, συμπεριληπτικό και καινοτόμο φεστιβάλ, το  1οΦεστιβάλ Παμβώτιδας. Αποτελεί μέρος του Pamvotis Lake Project που ξεκίνησε από φέτος τον Ιανουάριο και θα εκτυλίσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Εμπνεύστριά του, η Χριστίνα Τζιάλλα. Μέσα από τα ηχογραφημένα κείμενά της, που πλαισιώνουν το σύνολο των δράσεών του, εξελίσσει το φάσμα των μύθων και των θρύλων της περιοχής με νέους μύθους, δημιουργώντας μια νέα “πραγματικότητα”. Όλα κείμενα προέρχονται από το 4ο κατά σειρά, ανέκδοτο ακόμη, συγγραφικό της έργο μυθοπλαστίας με τίτλο «ούι» και με υπότιτλο «Τρόπαια – ΑποΤρόπαια».

Τη διοργάνωση του φεστιβάλ υπογράφει η «Καλλίεργον» και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών. Την Παρασκευή 1/9 & Σάββατο 2/9 οι δράσεις θα διεξαχθούν στον παραλίμνιο αστικό χώρο των Ιωαννίνων θα ξεκινήσουν (περιπατητικά) από τη μεριά της λίμνης στο πάρκο με τα γλυπτά (απέναντι από τη σπηλιά του Δ. Φιλοσόφου) και θα καταλήξουν στο λιμανάκι, στο πάρκο Κατσάρη, απέναντι από τον Χώρο Πολιτισμού «Δημήτριος Χατζής» (Παλιά Σφαγεία), όπου και θα πραγματοποιηθούν οι κυρίως δράσεις. Την Κυριακή 3/9 οι δράσεις θα διεξαχθούν στο Πέραμα (εντός του Σπηλαίου Περάματος, στην Αίθουσα Προβολής Σπηλαίου και στον χώρο των ΚΑΠΗ). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το φεστιβάλ αφορά σε ένα Ζωντανό Μουσείο μύθων, θρύλων και παραδόσεων, με κεντρικό άξονα την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και μέσα από μια ιδιαίτερη προσέγγιση. Εδώ, ο όρος «Ζωντανό Μουσείο» αφορά, κυρίως, στην αναδημιουργία μύθων, θρύλων και παραδόσεων όπως έχουν μεταφερθεί από στόμα σε στόμα. Έχοντας ως σημείο αναφοράς την πλούσια ιστορία του τόπου, παρέχει  στους επισκέπτες μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία, με βλέμμα στο μέλλον και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της περιοχής στον τομέα του θεματικού τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. Επικεντρώνεται στον λογοτεχνικό βιωματικό τουρισμό με προεκτάσεις του και σε άλλα πεδία τέχνης, την οικολογία και τη γαστρονομία.

Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη γυναίκα, τιμώντας τη «μήτρα» των Ιωαννίνων, τη Λίμνη Παμβώτιδα -μία από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως και δεύτερη  αρχαιότερη ευρωπαϊκή λίμνη- καθώς και την προσφορά της θηλυκής διάστασής της ως ζωοδόχου πηγής.  Οι δράσεις, όπως και τα αφιερώματα, στοχεύουν στο συλλογικό υποσυνείδητο αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές συμπεριφορών και πανανθρώπινων αξιών.

Για να βιώσετε καλύτερα την εμπειρία του Ζωντανού Μουσείου γίνετε κι εσείς μέρος του και ελάτε – όσοι το επιθυμείτε- ντυμένοι, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, με ρούχα και αξεσουάρ που να παραπέμπουν στην εποχή που αναφέρεται το φεστιβάλ. Όσο για το δρώμενο με το κυνήγι του φεγγαριού, γίνε και εσύ «παγουράς» και έλα με το παγούρι σου να πιάσουμε μαζί το φεγγάρι! Ευπρόσδεκτοι όλοι!

Περισσότερες πληροφορίες  για τα «φεστιβαλικά μενού, το «ούι» cocktail, καθώς και αναλυτικότερα για το φεστιβάλ και το ακριβές πρόγραμμα θα βρείτε στη σχετική ενότητα της ιστοσελίδας: https://el.kalliergon.com/pamvotis-festival

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!