Στις 6 Μαΐου γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά, την ημέρα σύμβολο των εργατών. Ημέρα που σήμανε την παύση της εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς καθίσταται πιο επίκαιρος από ποτέ.

Το νομοσχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο μάλιστα βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας.

Συνιστά πρόκληση να έρχεται αυτό το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, lockdown και περιοριστικών μέτρων, με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης και υποχρεωτική τηλεργασία, χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης, δράσης και κινητοποίησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές ξεκίνησε να υλοποιεί «τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά». Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ. Κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης των εργαζομένων και των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.

Το «εργασιακό νομοσχέδιο» στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, αύξηση των υπερωρίων σε 150 ώρες και θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Με τον δήθεν «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» και την προανεγγελθείσα ανατροπή του ν.1264/82 σχεδιάζεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.

Η επίθεση στους εργαζομένους προβλέπεται συνδυασμένη και πολυμέτωπη, στο ωράριο, στις αμοιβές, στα δικαιώματα, στη συλλογική διαπραγμάτευση και στη συνδικαλιστική τους έκφραση και δράση.

Εκατό τριάντα πέντε χρόνια, μετά την Εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, το σύνϋημα «8ώρες δουλειά, 8ώρες ύπνο; 8 ώρες ξεκούραση» καθίσταται δραματικά επίκαιρο.

Αλλαγή του Συνδικαλιστικού Νόμου 1264/82

Καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος και τη συμμετοχή σε συλλογική διαπραγμάτευση, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο,

Η εγγραφή στο μητρώο, ως προϋπόθεση άσκησης του συνδικαλιστικού δικαιώματος, έρχεται σε συνέχεια, της ρύθμισης του ν.4635/2019, που “φακελώνει” τα συνδικάτα και προσπαθεί να τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. Είναι μια ρύθμιση που περιορίζει την συλλογική αυτονομία των συνδικάτων και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι όπως κατοχυρώνεται στο ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 23).

Η επίλυση συλλονικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Ερνασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την παραιτέρω συρρίκνωση και αποψίλωση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) με τη μεταφορά της αρμοδιότητας των «εργατικών διαφορών» στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)

Δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα

Καταργείται ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας

Συγκεφαλαιώνοντας, από όλα τα ανωτέρω που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, και έχουν ήδη συναντήσει την αντίδραση τόσο των εργατικών οργανώσεων, όσο και της αντιπολίτευσης, συνάγεται ευθέως το συμπέρασμα ότι το ήδη εν πολλοίς απορρυθμισθέν εργατικό δίκαιο, οδηγείται σε πλήρη απελευθέρωση, εργασιακά κεκτημένα και δικαιώματα καταργούνται «εν μία νυκτί», στο βωμό της «ανάπτυξης» και της «βιωσιμότητας και ευελιξίας» των επιχειρήσεων. Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους και σε όλες για την απεργία στις 6 Μαΐου.

Είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε την μάχη και να αποτρέψουμε την ψήφιση του Νομοσχεδίου-εκτρώματος.

Δε θα συμπορευτούμε με την άθλια ηγεσία της ΓΣΕΕ που λειτουργεί ως δεκανίκι της Κυβέρνησης, ορίζοντας ως ημέρα απεργίας την 4η Μάη, προεκτείνοντας ουσιαστικά τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα.

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

ΜΠΑΛΑΚΕΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΛΤΣΑΣ ΜΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!