Με την ανακοίνωση αυτή θέλουμε να συστηθούμε ως νεοσύστατο σωματείο στους βουλευτές και τοπικούς εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (πρώτου και δεύτερου βαθμού),τα τοπικά ΜΜΕ και μέσω όλων αυτών στους συμπολίτες μας της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, την πρωτοβάθμια περίθαλψη των οποίων (στα πλαίσια του ΕΣΥ) τα μέλη του σωματείου μας υπηρετούν.

Ταυτόχρονα θέλουμε να επικοινωνήσουμε μερικές από τις σκέψεις και τις θέσεις μας σχετικά με την παρουσία και δράση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης γενικά, όσο και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο και να διαμαρτυρηθούμε για την μη αξιοποίησή μας με ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο διαχρονικά, κάτι που στην περίοδο της πανδημίας έχει περισσότερο αναδειχτεί.

Συγκεκριμένα

1)Διαμαρτυρόμαστε για τις πολύμηνες μετακινήσεις των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα δύο νοσοκομεία της πόλης για να καλυφθούν κάποια από τα πολλά κενά στο ιατρικό προσωπικό που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και τώρα, 13 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, σε θέσεις κλειδιά όπως η υποδοχή και διαχείριση ασθενών στα τμήματα ΤΕΠ. Μετακινήσεις οι οποίες καλύπτουν κενά με ανορθολογικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα στερούν από το δίκτυο της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης προσωπικό και υπηρεσίες, οδηγώντας τους πολίτες να συνωστίζονται στα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία σε αναζήτηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών.

2)Διεκδικούμε, μέσω του άμεσου επαναπατρισμού του δυναμικού αυτού στη θέση του, να ασχοληθούμε απερίσπαστοι και με πληρέστερη και επαρκή σύνθεση με το πάγιο αντικείμενό μας αλλά και τα τόσα πολλά παράπλευρα προβλήματα που η πανδημία και τα μακροχρόνια μέτρα περιορισμού κίνησης έχουν δημιουργήσει στη δημόσια υγεία. Προβλήματα όπως είναι η παραμέληση χρόνιων νοσημάτων, η αύξηση της ψυχικής νοσηρότητας, η υστέρηση στους τακτικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους, η αυξημένη πιθανότητα καθυστερημένης διάγνωσης σοβαρών παθήσεων, η επιβάρυνση του πληθυσμού με παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η αύξηση χρήσης αλκοόλ και ουσιών και τόσα άλλα προβλήματα που είναι αντικείμενα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και συμβάλλουν αποφασιστικά στο γενικό επίπεδο υγείας της κοινότητας συνολικά.

3)Ζητούμε επιτέλους να αντιμετωπιστούν χρόνια ζητήματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπως το πλαίσιο του ενιαίου ρόλου και ενιαίων αρμοδιοτήτων του γενικού γιατρού στην πόλη (ΤΟΜΥ, αστικά ΚΥ) και στην περιφέρεια (αγροτικού τύπου ΚΥ, περιφερειακά ιατρεία), το θέμα της απουσίας συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στην ΠΦΥ, το ζήτημα της διασυνδετικής αλλά σαφώςδιακριτής σχέσης ΠΦΥ και νοσοκομείων, το θέμα της σαφούς διατύπωσης των απαιτήσεων της πολιτείας (πέραν της συνταγογράφησης ) από τους ιδιώτες που ασκούν ΠΦΥ και έχουν σχέση εργασίας με το δημόσιο και τόσα άλλα χρόνια ζητήματα.

4)  Ζητούμε τη μεγαλύτερη αξιοποίησή μας στο δίκτυο ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης, έστω και τώρα, τόσο στον ιστό της πόλης όσο και στην περιφέρεια, με τρόπο οργανωμένο, στοχευμένο, επιστημονικά ορθό και σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπηρεσίες (ΕΟΔΥ, υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας, ‘’ βοήθεια στο σπίτι’’ κ.α.) με κεντρικό σχεδιασμό και καθοδήγηση , έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι επιδημιολογικά αξιοποιήσιμα.

5)  Ζητούμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή μας στο δίκτυο των εμβολιασμών γενικά και ειδικότερα στην περιφέρεια όπου τρείς μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, και ενώ οι τεχνικές δυσκολίες έχουν πλέον αρθεί, στα 3 από τα 6 Κέντρα Υγείας του νομού δεν έχει γίνει ούτε ένας εμβολιασμός με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ντόπιο πληθυσμό και την πορεία της πανδημίας γενικότερα.

Καλούμε τους φορείς ,στους οποίους σήμερα απευθυνόμαστε, σε συνεργασία για την αναμόρφωση και προώθηση μιας δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρούσας, επαρκούς, ορθολογικά σχεδιασμένης και ενισχυμένης σε προσωπικό και μέσα αλλά και ενταγμένη σε επιχειρησιακό σχεδιασμό (πάντα εντός των δομών του ΕΣΥ) ώστε να μπορεί να παίζει τον κρίσιμο ρόλο της σε περιστάσεις έκτακτες αλλά και σε σταθερή βάση μέσα στο χρόνο. Να πάψει να βρίσκεται στο περιθώριο αναξιοποίητη και απαξιωμένη (από αστοχία ή πρόθεση), και να αποτελεί εύκολη πηγή άντλησης προσωπικού για την πλήρωση διαχρονικών κενών των νοσοκομείων, τα οποία προφανώς καλύπτονται με την τακτική αυτή προσωρινά και πρόχειρα και όχι ορθολογικά και μόνιμα όπως θα έπρεπε.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πυλώνας του ΕΣΥ αναντικατάστατος και διακριτός από τις άλλες βαθμίδες. Είναι επίσης δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε αυτή μέσα από ένα δίκτυο δημόσιο και δωρεάν.

Ζητούμε από τους φορείς να τη στηρίζουν και από τους πολίτες να τη διεκδικούν.

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!