Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες το τελευταίο διάστημα γνωρίζετε ότι υπάρχει διασπορά του κορονοΐου σε δυο μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι είτε να βρίσκονται σε καραντίνα είτε λιγότεροι να νοσηλεύονται. Το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, που έχουν την ευθύνη για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας έναντι της διασποράς του ιού αλλά και οι εργοδότες έχουν σοβαρές ατομικές και συλλογικές ευθύνες, γιατί προφανώς η φύση της δουλειάς σ’ αυτά τα δύο μεγάλα εργοστάσια ευνοεί την μετάδοση όχι μόνο του κορονοΐου αλλά και άλλων ιών. Επιτέλους η εργοδοσία και το κράτος να προσαρμόσουν τη φύση της δουλειάς στις ανάγκες που απαιτούνται έτσι ώστε να προστατευτεί η υγεία των συναδέλφων. Έλεος πια! Δεν μπορεί το ζήτημα της υγείας μας να είναι μόνο ατομική μας υπόθεση.

Υπάρχουν γιατροί εργασίας, υπάρχει ΕΣΥ, υπάρχουν πρωτόκολλα, υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης και τώρα πρέπει η κυβέρνηση να βρεθεί προ των ευθυνών της, αλλά χρειάζεται και εμείς να υψώσουμε τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε αυτά που απαιτούν οι καιροί: Δηλαδή απαιτούμε:

 Να σταματήσουν εδώ και τώρα τα 10ωρα – 12ωρα.

 Να μη χαθεί κανένα ρεπό λόγω απουσίας συναδέλφων.

 Να μη χαθεί καμία μέρα κανονικής άδειας από συναδέλφους που ήταν ή είναι σε καραντίνα.

 Να μη λείψει ούτε ένα μεροκάματο από τον μισθό των εργατών.

 Να προσαρμοστούν οι γραμμές παραγωγής έτσι ώστε να προστατευτεί η υγεία μας.

 Να γίνουν νέες προσλήψεις συναδέλφων για να μπορούν να γίνονται περισσότερες αλλαγές στις βάρδιες.

 Να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς.

 Να αυξηθούν τα διαλείμματα και σε χρόνο και σε αριθμό.

 Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να γίνονται γρήγορα διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς. Να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί.

Η αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού δεν εξασφαλίζεται με εκβιασμούς ούτε με δήθεν “ανταλλάγματα”. Είναι ευθύνη του κράτους η ουσιαστική ενημέρωση του λαού, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, έτσι ώστε να εμπεδώνεται και η ατομική ευθύνη. Όλα τ’ άλλα απλά ενισχύουν τον ανορθολογισμό, υπονομεύουν την προστασία της δημόσιας υγείας και καλλιεργούν διχαστικές λογικές στους εργαζομένους που τελικά “βγάζουν λάδι” την κυβερνητική πολιτική. Γιατί ακούγονται απειλές ότι όποιος συνάδελφος δεν εμβολιαστεί μέσα στον επόμενο μήνα θα απολυθεί, αυτές τις επιστρέφουμε στην εργοδοσία, γιατί η υποκρισία του κράτους και των εργοδοτών δεν έχει όρια, την ώρα που δεν τους νοιάζει να πάρουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας μας, παράλληλα προσπαθούν να φορτώσουν τη διασπορά του κορονοΐου στις πλάτες μας. Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πρωτόκολλα για τη μη μετάδοση του ιού είναι λάστιχο και προσαρμόζονται στις ορέξεις του εκάστοτε εργοδότη γιατί πολύ απλά δεν τους νοιάζει η υγεία των εργαζομένων και του λαού αλλά να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη τους. Το κράτος είναι ο μεγάλος απών από τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Μη ξεχνάμε τι έγινε τον Νοέμβριο του 2020 που μόνο ύστερα από παρέμβαση του Ε.Κ.Ι. ο ΕΟΔΥ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ελέγχους στα εργοστάσια που υπήρχε έξαρση.

ΕΡΓΑΤΗ – ΕΡΓΑΤΡΙΑ: ΈΧΟΥΜΕ «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!