Ο σύλλογος καθηγητών του δημοτικού ωδείου Ιωαννίνων, σε επιστολή – απάντηση του προς την αντιδήμαρχο πολιτισμού και πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κυρία Ελένη Ακονίδου,  αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε,

Μετά τη συνέντευξη που δώσατε σχετικά με την προκήρυξη, τις μειώσεις θέσεων, τις περικοπές και τα οικονομικά του Πνευματικού Κέντρου, θα θέλαμε να σταθούμε στα ακόλουθα:

  1. Δεν αμφιβάλλει κανείς για τα μειωμένα έσοδα του Πνευματικού Κέντρου και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στη οποία έχει περιέλθει. Ποιος όμως διοικεί το Πνευματικό Κέντρο και για ποιους λόγους οδηγήθηκε στην κατάσταση αυτή; Σίγουρα υπήρξαν οι καραντίνες, η πανδημία και οι συνέπειες αυτών. Αλλά εσείς δεν είσαστε που αποφασίσατε στην πρώτη καραντίνα (Μάρτιος 2020 – Ιούνιος 2020) να απαλλάξετε από τα δίδακτρα όλους τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, παρότι συνέχισαν τα μαθήματα διαδικτυακά; και με δική σας πάλι απόφαση μειώθηκαν στο 50% τα δίδακτρα οριζοντίως σε όλους τους μαθητές στη δεύτερη καραντίνα (Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021), ενώ συνεχίζονταν τα μαθήματα ξανά διαδικτυακά; Η μείωση που παρουσιάζεται στο μαθητολόγιο την περίοδο εκείνη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους μαθητές της χορωδίας, οι οποίοι δεν ενεγράφησαν το 2021-22, αφού δεν επιτρέπονταν η λειτουργία φωνητικών συνόλων.
  2. Η μείωση των εσόδων και τα πενιχρά οικονομικά του Πνευματικού Κέντρου, χρειάζονται ένα πλήρες και αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης, ώστε να επανακάμψει και να εξυγιανθεί. Το γεγονός ότι «δεν έχω χρήματα», αντιμετωπίζεται με μειώσεις σε θέσεις εργασίας, ώρες προβών, εκδηλώσεις και συναυλίες, δεν είναι δύσκολο να το σκεφθεί και να το εφαρμόσει ο οποιοσδήποτε. Η δική σας όμως ικανή και εμπνευσμένη ηγεσία, οφείλει να επιδιώξει λύσεις που θα αυξήσουν τα έσοδα με τρόπους αποτελεσματικούς, χωρίς να μειωθεί το πολιτιστικό προϊόν στην πόλη μας, στηρίζοντας τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους και αυξάνοντας την παρουσία των τοπικών καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
  3. Οι λόγοι που θέσατε για τη μείωση των θέσεων στο Ωδείο, θα πρέπει να μας κάνει χαρούμενους που δεν «κόψατε» όλες τις θέσεις ΙΔΟΧ παρά μόνο τριών συναδέλφων; Στα άλλα Ωδεία που λειτουργούν στην πόλη, υπήρξε αύξηση στο διδακτικό τους προσωπικό, γιατί αυτό απλά σημαίνει περισσότερους μαθητές και άρα περισσότερα έσοδα για κάθε Ωδείο. Άλλωστε, γνωρίζετε καλά ότι η σχέση μαθητή-καθηγητή είναι πάντοτε πολύ ισχυρή και δύσκολα κλονίζεται. Συνεπώς, αν δεν προσληφθεί ένα καθηγητής ΙΔΟΧ, πιστεύετε ότι οι μαθητές του θα εγγραφούν στο Ωδείο και απλά θα αλλάξουν δάσκαλο; Σίγουρα όχι. Έτσι, οι καθηγητές ΙΔΑΧ θα συνεχίσουν να έχουν όσους μαθητές είχαν και ίσως κάποιους νέους που θα εγγραφούν για πρώτη φορά. Οι άλλοι μαθητές τι θα γίνουν; Θα ακολουθήσουν τον καθηγητή ΙΔΟΧ σε κάποιο άλλο Ωδείο που θα του προσφέρει εργασία και θα τον πληρώσει από τα δίδακτρα των μαθητών του, τα οποία εμείς ως Δημοτικό Ωδείο θα τα χάσουμε. Συνεπώς, σε τι ωφελεί το σχέδιο που έχετε για την εξυγίανση και την «οικονομία» στο Πνευματικό Κέντρο;
  4. Σε ποιες άλλες ενέργειες έχετε προβεί για να περιορίσετε τις δαπάνες/σπατάλες; Τα μόνα που πληροφορηθήκαμε αφορούν εμάς, τους εργάτες του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, με μειώσεις θέσεων, περικοπές σε πρόβες και σε εκδηλώσεις. Κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση, κάθε εταιρεία, χρειάζεται διαφήμιση και προβολή, την οποία πληρώνει αδρά για να διατηρήσει την κερδοφορία της. Η coca cola είναι το πιο γνωστό προϊόν παγκοσμίως, κι όμως, κάθε χρόνο επενδύει δισεκατομμύρια για τη διαφήμισή της. Αυτά τα δισεκατομμύρια που «χάνει» κάθε χρόνο, της επιστρέφουν πολλαπλάσια από τη διατήρηση της φήμης της και της προβολής της. Ζωντανή διαφήμιση για το Πνευματικό Κέντρο είναι οι καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές της δομές, το Ωδείο, η Συμφωνική Ορχήστρα, η Φιλαρμονική. Η οποιαδήποτε συρρίκνωση αυτών, θα επηρεάσει αρνητικά στο Πνευματικό Κέντρο, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων και σίγουρα χωρίς κανένα κέρδος.
  5. Εν κατακλείδι, οι μόνοι που επηρεάζονται για να «νοικοκυρευτούν» τα οικονομικά του Πνευματικού Κέντρου, είναι αποκλειστικά και μόνο οι καθηγητές των εκπαιδευτικών δομών και ουδείς άλλος, σαν να είναι οι αποκλειστικοί «υπεύθυνοι» για το υπερβολικό έλλειμμα, λες και οι μειώσεις των θέσεων αυτών, αλλά και οι περικοπές των προβών και των εκδηλώσεων, αρκούν για να «θεραπευτεί» οικονομικά το Πνευματικό Κέντρο. 
  6. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η παρέλευση τριμήνου μεταξύ δύο διαδοχικών συμβάσεων των καθηγητών ΙΔΟΧ, δεν αποτελεί υποχρέωση του φορέα αλλά εμπόδιο στους εργαζομένους να διεκδικήσουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε ΙΔΑΧ, αφού άλλωστε είναι προφανές ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για να μην αναφερθούμε στη δυνατότητα παράτασης ή επέκτασης των συμβάσεων που ήδη έχουν οι εργαζόμενοι, και εφαρμόζονται σε άλλες παρεμφερείς εκπαιδευτικές δομές. Εξαιτίας ποιών τα μαθήματα δεν αρχίζουν στην ώρα τους, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου και πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα φέτος εφόσον παρήλθε το τρίμηνο, αλλά οι συμβάσεις δεν υπεγράφησαν ακόμη; Πέρυσι οι συμβάσεις ξεκίνησαν πάλι με καθυστέρηση στις 12 Οκτωβρίου, ενώ θα μπορούσαν να είναι έτοιμες από την 1η Οκτωβρίου, όπως θα έπρεπε να είναι και φέτος. Έτσι, τα δίδακτρα του 1ου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου, χάθηκαν ξανά από ολιγωρία της διοίκησης, ενώ θα κληθούν και πάλι οι καθηγητές να βρουν επιπλέον χρόνο για να τα αναπληρώσουν, προκειμένου να εισπραχθούν ετεροχρονισμένα.

Δεν αρκεί η τίμια και ξεκάθαρη από μέρους σας παραδοχή της μείωσης των εσόδων επί της θητείας σας, αλλά χρειάζεται μια τολμηρή παρέμβαση που θα οδηγήσει το Πνευματικό Κέντρο και τις δομές του στη σταδιακή εξυγίανση, με απλούς και στοχευμένους τρόπους, διατηρώντας γύρω του όλους τους εργαζομένους να το υποστηρίζουν σαν μια γροθιά, έχοντας όλους τους πολίτες αρωγούς σε κάθε του εκδήλωση και δραστηριότητα και ενεργοποιώντας όλες τις υγιείς πολιτιστικές δυνάμεις σε μια στεντόρεια φωνή διεκδίκησης πόρων από την κεντρική διοίκηση, τους χορηγούς, τους ευεργέτες και την τοπική κοινωνία.

Εμείς δεν θα σταθούμε στους ισχυρισμούς σας για μεθόδους μικροπολιτικής και αντιπολίτευσης. Εξάλλου αυτή η θέση πρέπει να είναι χωρίς πολιτικές αποχρώσεις, μια θέση από την οποία μπορείτε να αντιληφθείτε τον πολιτισμό και την τέχνη και είναι στην ευχέρειά σας να μας το αποδείξετε!

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα έως την τελική μας δικαίωση.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου”Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!