Σε πρόσφατη ανακοίνωση του τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, ο ΣΥΡΙΖΑ  διαμαρτύρεται γιατί το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι έχει την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση της ΝΔ. Η ανακοίνωση αυτή από μόνη της είναι η επιβεβαίωση της θέσης του ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα όταν καταγγέλλει ότι είναι ΣΔΙΤ και επιζήμια η συμφωνία ανάμεσα στο ΠΓΝΙ και την ΜΚΟ «ΕΠΡΟΨΥΗ». Πρόκειται για τη συμφωνία «συλλειτουργίας» των μονάδων έγκαιρης παρέμβασης στη ψύχωση, που έχει καταδικαστεί από πολλούς φορείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αυτή την άποψη στο ότι η «ΕΠΡΟΨΥΗ» και γενικά οι ΜΚΟ δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση που διεκδικεί η ΜΚΟ Θα δοθεί στο ΠΓΝΙ. Αυτό και αν είναι ψέμα και πολιτικός κατήφορος!

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του αποδέχεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση της δημόσιας μονάδας από το πρόγραμμα του Υπουργείου, δημιουργώντας συμβιβασμό και βάζοντας φρένο σε κάθε διεκδίκηση. Είναι ενδεικτικό ότι τραβάει το αυτί και των δικών του συνδικαλιστών στην περιοχή, που καταψήφισαν τη συμφωνία. Σε αυτή τη βάση αντιστρέφει ύπουλα την πραγματικότητα. Παρουσιάζει την πρόταση της ΜΚΟ για συνεργασία, ως αναγκαστική δήθεν επιλογή του ΠΓΝΙ για να χρηματοδοτηθεί η υποβαθμισμένη (και από την δική τους κυβέρνηση) δημόσια μονάδα του ΠΓΝΙ. Η ΜΚΟ δηλαδή θα πάρει 500.000 ευρω, θα ιδρύσει δική του μονάδα, αλλά τα χρήματα θα τα δώσει στη δημόσια μονάδα για να αναβαθμιστεί. Πόσο μπορεί να υποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ τη νοημοσύνη όλων όσων έχουν καταγγείλει τη συμφωνία (επιστημονικοί φορείς, σωματεία κ.α.) και του λαού γενικά;

Αυτό το ψέμα έχει μια επικίνδυνη πολιτική άποψη από πίσω. Για τον ΣΥΡΙΖΑ όποια εταιρεία, φορέας, «μαγαζί», δεν έχει κέρδη και χρηματοδοτείται απ΄ το κράτος, όπως η ΜΚΟ «ΕΠΡΟΨΥΗ», θεωρείται δημόσιο. Οι ΜΚΟ όμως είναι ιδιωτικές εταιρείες, δεν είναι δημόσιο, ούτε «ευαγή ιδρύματα» που ιδρύονται για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών. Οι ΜΚΟ και στον τομέα ψυχικής υγείας «σφάζονται» μεταξύ τους για τα ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα, γιατί από αυτά λαμβάνει εισόδημα κύκλος ανθρώπων γύρω από αυτές. Λειτουργούν με βάση την κοστολόγηση των πράξεων (οι ασθενείς είναι πράξεις), πολλές φορές αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, ενώ δεν λείπουν καταγγελίες για τους όρους λειτουργίας τους. 

Με αυτή την θεωρία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κρύψει και τον σημαντικό αντιλαϊκό πολιτικό ρόλο που έχει ανατεθεί στις ΜΚΟ από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που τις συντηρούν. Οι ΜΚΟ αξιοποιούνται ως όχημα για την απόσυρση του κράτους από την ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως η πολυδιαφημισμένη «αποασυλοποίηση». Αντίστοιχη πολιτική έχει ακολουθηθεί και στον τομέα της φροντίδας των προσφύγων, του περιβάλλοντος κλπ. Έχουν αξιοποιηθεί ως όχημα για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τώρα δε χρησιμοποιούνται, μέσα από συμφωνίες «συλλειτουργίας» και «συνύπαρξης» όπως αυτή με το ΠΓΝΙ, για να προωθηθεί η διακηρυγμένη πολιτική σταδιακής μετατροπής και των δημόσιων νοσοκομείων- υπηρεσιών υγείας από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. 

Τελικά η άποψη «τι δημόσιο, τι ιδιωτικό, δουλειά να γίνεται» είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις ανάγκες του λαού. Σε αυτή τη βάση δεν προκαλεί έκπληξη ότι περηφανεύεται για τα κυβερνητικά δείγματα γραφής του, αφού ανάμεσα σε άλλα (π.χ. την περικοπή των κρατικών δαπανών για την υγεία) είναι και ο σταδιακός μετασχηματισμός της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε ΝΠΙΔ, επιχειρήσεις ΑΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε την ένταξη 18 νοσοκομείων πιλοτικά στο ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (ανάμεσά τους και το ΠΓΝΙ). Την επεξεργασία και εφαρμογή των DRGs δηλ., την κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, την λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης ως ΑΕ, την αθρόα πρόσληψη φτηνών ευέλικτων συμβασιούχων υγειονομικών. Όταν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας», εννοεί το κατ΄ όνομα δημόσιο και κατ΄ όνομα δωρεάν που έχει συμβάλει να δημιουργηθεί.

Αποκαλυπτική είναι και η κοκορομαχία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, για το ποιος έχει στηρίξει περισσότερο τις ΜΚΟ στην ψυχική υγεία, υπονομεύοντας τις δημόσιες υπηρεσίες. Έχουμε να πούμε ότι και οι 2 έχουν δίκιο. Το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε τις ΑΜΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ τις μεγάλωσε, η ΝΔ τις γιγαντώνει. Πρόκειται για τη «συνέχεια του κράτους» που αφορά και τόσες άλλες πολιτικές επιλογές, που έχουν προχωρήσει αυτά τα κόμματα πάνω στις πλάτες και τις ανάγκες του λαού. Αυτή την πολιτική την καταγγέλλει και την αντιπαλεύει το ΚΚΕ διαχρονικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη θέση του ολοφάνερα ξεπλένει πολιτικά και τη ΝΔ και την ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ρόλο που έχει ανατεθεί στις ΜΚΟ (που βαφτίζονται δημόσιοι φορείς), αλλά και όσους πρωτοστάτησαν για την «σύμπραξη» με το ΠΓΝΙ. Δίνει πραγματική πάσα στην κυβέρνηση για να υποστηρίξει ότι οι ΣΔΙΤ είναι και προοδευτικές αλλά και μονόδρομος με βάση το υπάρχων πλαίσιο. Τι απομένει ως επιλογή σύμφωνα με την πολιτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ; Να σταυρώσουν όλοι τα χέρια περιμένοντας αλλαγή της κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, με την απατηλή υπόσχεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ φιλολαϊκό, όπως έκανε και με το 3ο μνημόνιο!!! Αν αυτά πράττει ως αντιπολίτευση, ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι θα κάνει ως κυβέρνηση, χωρίς αυταπάτες πλέον.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να οργανώνει την πάλη και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μέσα στο ΠΓΝΙ, στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση, μαζί με τα σωματεία της περιοχής, συνολικά για να είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Ο λαός μπορεί να εμποδίσει με τον αγώνα του αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας από το κράτος. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να αντεπιτεθεί για να κατακτήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, γυρίζοντας την πλάτη στον συμβιβασμό, την κοροϊδία, τη λογική του μικρότερου κακού.

 

Τ.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Ιωάννινα, 14/9/2022Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!