Για μια ακόμη φορά ανάστατοι είναι οι καθηγητές Μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο  Ιωαννίνων σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου τους που απέστειλαν στον Δήμαρχο, την Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και στις Δημοτικές παρατάξεις.

Αιτία οι αντιφατικές αποφάσεις της διοίκησης τόσο όσον αφορά την κατάργηση θέσεων Καθηγητών ΙΔΟΧ, όσο και για την σχεδιαζόμενη μείωση προβών και συναυλιών στη Συμφωνική Ορχήστρα.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρουν τα εξής

“Tο Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, με αφορμή τις τρέχουσες κατεπείγουσες εξελίξεις, συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του, με τα εξής θέματα:

1) Την κατάργηση θέσεων Καθηγητών ΙΔΟΧ, στην υπ’αριθμ.647/5-9-2022 προκήρυξη

2) Την επικείμενη μείωση προβών και συναυλιών στη Συμφωνική Ορχήστρα

Τα μέλη του Συλλόγου, ευρισκόμενα σε νόμιμη απαρτία, αφού πληροφορήθηκαν για τις εξελίξεις που προέκυψαν από την προκήρυξη της ΚΕΠΠΝΑΔΙ και κατόπιν διαλογικής συζήτησης, στην οποία αναπτύχθηκαν επιχειρήματα και προτάσεις για τα θέματα αυτά, ομόφωνα αποφάσισαν τα εξής:

Καλούμε την Πρόεδρο της Κ.Ε.Π.Π.Ν.Α.Δ.Ι. και τον Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου να μας ενημερώσουν άμεσα εγγράφως, ή να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε συζήτηση ενώπιον του Συλλόγου, προκειμένου να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

1. Σύμφωνα με την υπ’αριθμ.72/23-3-2022 απόφασή του (ΑΔΑ: 9ΡΜΧΟΛΝΒ2Μ2), το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα την πρόσληψη εκπαιδευτικού – καλλιτεχνικού προσωπικού με συμβάσεις ΙΔΟΧ, 91 συνολικά θέσεων, εκ των οποίων οι 82 αφορούν μουσικούς, λαμβάνοντας υπόψη την υπ’αριθμ.267/23-3-2022 βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία οι πιστώσεις είναι εξασφαλισμένες στον προϋπολογισμό έτους 2022 της ΚΕΠΠΝΑΔΙ. Αφού το Δ.Σ. κρίνει ότι χρειάζεται για τη λειτουργία των τμημάτων του 91 θέσεις και η οικονομική δαπάνη έχει εξασφαλιστεί, Γιατί τότε μειώνονται θέσεις εργασίας;

2. Οι θέσεις που καταργήθηκαν είναι «με μορφή αντιτίμου», δηλαδή πλήρως ανταποδοτικές, αφού τα δίδακτρα των μαθητών καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό ή και εξ’ ολοκλήρου την αμοιβή του καθηγητή. Αν όντως ζημιώνουν οικονομικά τον Δήμο και προκαλούν οικονομικό έλλειμα στην ΚΕΠΠΝΑΔΙ, παρακαλούμε να μας γίνουν γνωστά τα ακριβή πόσα τα οποία, όπως αναφέρετε στην απόφαση του Δ.Σ., σας τα κατέθεσαν οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών τμημάτων, συνεπώς οι Διευθυντές.

3. Σύμφωνα με τα περσινά μαθητολόγια του Δ.Ω.Ι., καταγράφηκε μία αύξηση στους μαθητές, η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί και φέτος. Συνεπώς η αύξηση των διδάκτρων που εγκρίνατε με ταυτόχρονη μείωση του προσωπικού καθώς και την έλλειψη εκσυγχρονισμού των αιθουσών και του εξοπλισμού, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται απαξίωση του Δημοτικού Ωδείου της πόλης μας, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό μουσικό ίδρυμα στην Ήπειρο και στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ως προς το δεύτερο θέμα της χθεσινής μας συνέλευσης, οι φήμες πλέον οργιάζουν αλλά δεν έχουμε ακόμη σαφή και επίσημη ενημέρωση, σχετικά με την επικείμενη μείωση των τακτικών προβών αλλά και των εμφανίσεων της Συμφωνικής Ορχήστρας.

Για το θέμα αυτό συζητήθηκαν τα εξής και παρακαλούμε για τις απαντήσεις σας:

1. Στην ιστορία της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής, η Συμφωνική Ορχήστρα αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμά της. Ένα στολίδι λοιπόν της πόλης μας απειλείται να καταργηθεί με την απόφαση να μειωθούν οι πρόβες αλλά και οι εμφανίσεις της, με το πρόσχημα της μη ανταποδοτικότητας, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στη γενική απαξίωση του Δ.Ω.Ι.

Η Δημοτική Αρχή, που μεγαλόσχημα δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι βρίσκεται δίπλα στον πολιτισμό και στην τέχνη, επιχειρεί τώρα να πράξει το μεγαλύτερο ατόπημα απέναντι στην πόλη και στον πολιτισμό. Εν αναμονή της προκήρυξης για τους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας, καλούμε τη διοίκηση να σκεφτεί και να πράξει σωστά.

a. Αν η Συμφωνική Ορχήστρα σταματήσει να κάνει πρόβες και συναυλίες ποιος θα καλύψει το καλλιτεχνικό κενό; κάποιος που θα το κάνει δωρεάν; γιατί με χαμηλότερο κόστος αποκλείεται.

b. Η μείωση των προβών αρκεί για να καλυφθεί το οικονομικό έλλειμμα της ΚΕΠΠΝΑΔΙ; Κι αν γίνει μείωση των προβών και των μουσικών, θα γίνει αντίστοιχη μείωση και στους πολλούς μας μαέστρους, οι οποίοι θα μείνουν χωρίς αντικείμενο; Καλούμε τη διοίκηση σε μια εποικοδομητική συζήτηση, έτσι ώστε η Συμφωνικής Ορχήστρα να συνεχίσει να κοσμεί την πόλη και να έχει τη θέση της εκεί που της αξίζει.

2. Προχθές αναρτήθηκε στη διαύγεια η υπ’αριθμ.169/31-8-2022 απόφαση του Δ.Σ. (ΑΔΑ: 9ΖΟΑΟΛΝΒ-ΠΝΔ) σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2023, ειδικά για τη Συμφωνική και τη Φιλαρμονική, απόφαση της οποίας το περιεχόμενο δημιούργησε σε όλους ακόμη περισσότερη ανησυχία και προβληματισμό, και παρακαλούμε πολύ για την άμεση ενημέρωσή μας στο θέμα αυτό, προκειμένου να μην αναπτυχθεί μια αβάσιμη παραφιλολογία και δημιουργηθούν εσφαλμένα συμπεράσματα.

Προτού δημοσιοποιήσουμε τα προβλήματα αυτά στον τοπικό τύπο και στην τοπική κοινωνία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι εργαζόμενοι και διοίκηση δεν είμαστε απέναντι αλλά συμπλέουμε προς την ίδια κατεύθυνση για να προσφέρουμε πολιτισμό και εκπαίδευση στους δημότες των Ιωαννίνων, με συνέχεια, συνέπεια και υπευθυνότητα. Με καλή πίστη αναμένουμε τις εξηγήσεις και την ενημέρωση της διοίκησης για τα θέματα αυτά και επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες αποφάσεις και ενέργειές μας.

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!