Η πρωτοτυπία της ζυθοποιίας FIX στα Γιάννενα
Η ζυθοποιία FIX υπήρξε πρωτοπόρος της προσπάθειας διάδοσης της καλλιέργειας του Λυκίσκου στην Ελλάδα και διατηρούσε πριν ακόμη από το 1973 μια δοκιμαστική καλλιέργεια Λυκίσκου σε μικρή έκταση στην περιοχή Ιωαννίνων.
Η παραγωγή του Λυκίσκου αφενός ήταν πολύ καλής ποιότητας και αφετέρου υψηλής στρεμματικής απόδοσης και το κυριότερο χωρίς σημαντικές προσβολές από εχθρούς και ασθένειες του Λυκίσκου, οπότε ουσιαστικά η καλλιέργεια ήταν σχεδόν βιολογική και το προϊόν ήταν ουσιαστικά βιολογικό.
Δυστυχώς παρά την επιτυχία του το πρόγραμμα διάδοσης της καλλιέργειας Λυκίσκου στη Ελλάδα εγκαταλείφθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας και οι πρωτοπόροι αγρότες εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.
Η καλλιέργεια λυκίσκου είχε ξεκινήσει σε πειραματικό στάδιο στα Γιάννενα, λίγα χρόνια πριν την έλευση της ζυθοποιίας Φιξ, εν έτει 1954. Το…πείραμα έγινε στις εκτάσεις του γεωργικού σταθμού στον Κατσικά.
Όπως αναφέρεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην «Ηπειρωτική Εστία» το 1958 με την υπογραφή του γεωπόνου Νικόλαου Ζυγούρη, καλλιεργήθηκε μια συγκεκριμένη ποικιλία λυκίσκου, η οποία ευδοκίμησε. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, με τον Ζυγούρη, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. «Η διάδοσις της καλλιέργειας του λυκίσκου, όστις ενταύθα απεδείχθη αποδοτικώτερος και μεγαλυτέρας αξίας του εκ του εξωτερικού εισαγομένου και του οποίου, ως γνωστόν, γίνεται μεγάλη χρήσις εις την ζυθοποιίαν, θέλει αποβή λίαν επωφελής εις την εγχώριον παραγωγήν και, όταν καλλιεργήται εις αρκετήν ποσότητα ώστε να επαρκή διά τάς ανάγκας της εγχωρίου ζυθοποιίας, θα εξοικονομήται σημαντική ποσότης συναλλάγματος» επισημαίνεται στο κείμενο του Ζυγούρη.
Λίγα χρόνια αργότερα, ήρθε η επένδυση της ζυθοποιίας Φιξ, ενώ παράλληλα το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε και σε ένα πρόγραμμα διάδοσης της καλλιέργειας του λυκίσκου.
Με την κατάρρευση όμως της ζυθοποιίας Φιξ κατά τη μεταπολίτευση, μπήκε ένα τέλος σε αυτήν την καλλιέργεια. Λόγω χρεών των ιδιοκτητών, το ξηραντήριο Φιξ και οι εκτάσεις πέρασαν στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας. Και ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν το εργοστάσιο ερημώθηκε…

Ο Λυκίσκος και η ιστορία του…
Ο Πλίνιος τον 1ο αιώνα π.Χ το ανέφερε ως το φυτό που ανάμεσα στα Επιλόβια μεγαλώνει και μετά τα σκοτώνει όπως ο λύκος ανάμεσα στα πρόβατα.
Έτσι πήρε το όνομα του στα λατινικά που σημαίνει μικρός λύκος, εξού και λυκίσκος στα Ελληνικά.
Το φυτό ΛΥΚΙΣΚΟΣ (επιστημονικό όνομα HUMULUS LUPULUS) χρησιμοποιείται ως το βασικό και απαραίτητο συστατικό στην παραγωγή Ζύθου (Μπύρας) και εξαιτίας της διαρκούς αύξησης της κατανάλωσης Μπύρας διεθνώς, ο Λυκίσκος θεωρείται παγκοσμίως ο «πράσινος χρυσός». Είναι πηγή μεγάλων εισοδημάτων για πολλές χώρες (Γερμανία, Τσεχία, ΗΠΑ, Κίνα, κλπ), καθώς συμβάλλει σημαντικά στην Αγροτική και Βιομηχανική Ανάπτυξη τους, αλλά και στο ΑΕΠ τους. Ο ελληνικός αυτοφυής Λυκίσκος είναι ένας παράλογα παραγκωνισμένος θησαυρός της ελληνικής Γης, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί βασικό έσοδο της χώρας σε παραγωγή, αφού το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας και το εύκρατο κλίμα αποτελούν ιδανικά στοιχεία για την καλλιέργειά του.
Ο Λυκίσκος χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στον ελλαδικό χώρο για την παραγωγή του ζύθου, ο οποίος ωστόσο θεωρούνταν κατώτερος ποιοτικά από τον οίνο και καταναλωνόταν από τις κατώτερες κοινωνικά τάξεις.
Ωστόσο, πέρα από τη παραγωγή ζύθου, ο λυκίσκος φημίζεται και για αρκετές ευεργετικές ιδιότητες που έχει στο νευρικό και πεπτικό σύστημα. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους, της υπερέντασης, της νευρικότητας, της κατάθλιψης , της αϋπνίας, καθώς και για στομαχικές διαταραχές, ακόμα για την ανορεξία.
Ο λυκίσκος σήμερα αποτελεί έναν περιφρονημένο θησαυρό της Ελλάδας. Η αντιμετώπιση της καλλιέργειας και της αξιοποίησης του στη χώρα είναι αδικαιολόγητα απαξιωτική, ενώ σε άλλες χώρες αποτελεί βασικό στοιχείο συμβολής στην οικονομική αύξηση στον αγροτικό και στο βιομηχανικό τομέα.

Πηγές
ΚΤΙΡΙΟ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΦΙΞ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ | ΟΜΑΔΑ ΒΙ.Δ.Α (vidarchives.gr)
Οι δυνατότητες καλλιέργειας του λυκίσκου στην Ελλάδα (ypaithros.gr)
O ΛΥΚΙΣΚΟΣ-Humulus Lupulus: Ο αγνοημένος θησαυρός της Ελλάδας – Προϊόντα της Φύσης (proionta-tis-fisis.com)

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!