Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr .

Για τον Νοέμβριο 2021, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Ελένη Βασιλείου επιλέγει και σχολιάζει ποικίλες προεκτάσεις ενός εγχάρακτου μοτίβου (αστέρι-ήλιος) που διακρίνεται στο πώμα μιας μολύβδινης πυξίδας (τέλη 4ου αι. π.Χ.), μικρού αγγείου-θήκης  που συνδέεται κυρίως με τον κόσμο των γυναικών. Το εύρημα προέρχεται από σημαντικό αρχαίο οικισμό στη Βίτσα Ζαγορίου και εκτίθεται στην μουσειακή περιοχή  για τις «Ορεινές κώμες» στην Αίθουσα 4, όπου διαγράφονται όψεις από τον «Καθημερινό βίο των Ηπειρωτών» κατά την Αρχαιότητα.

Από το «σύμπαν» της γυναίκας, αυτήν την φορά στον βαλκανικό χώρο του 19ου αιώνα, προέρχεται και το έκθεμα το οποίο έχει επιλέξει και σχολιάζει για τις σημασιοδοτήσεις μιας λεπτομέρειάς του η αρχαιολόγος Αθηνά Ζωγάκη και περιλαμβάνεται στην Έκθεση Αργυροχοΐας του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο κτήριο του «Θησαυροφυλακίου» στην εσωτερική ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων. Πρόκειται για αργυρή ζώνη (Δωρεά-Συλλογή Κ. Ιωαννίδη) με χαρακτηριστικές μικροσκοπικές κεφαλές με ανθρώπινα χαρακτηριστικά στην άνω και κάτω απόληξη του κεντρικού στελέχους του βαρύτιμου και περίτεχνου κοσμήματος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» του Οκτωβρίου 2021 αλλά και των προηγούμενων μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ») και να  συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email  leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!