Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του φιλολόγου, συγγραφέα και ηθοποιού Γιάννη Κωσταρά, στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου “Olympic” στα Ιωάννινα, από τον εκδοτικό οίκο Θεοδόση Άγγ. Παπαδημητροπούλου και με τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Μεγαλογοτιστινών.
Σε μια αίθουσα γεμάτη, οι ομιλητές της εκδήλωσης: Χρήστος Τσατσούλης (Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φιλόλογος), Κωνσταντίνος Μαργώνης (Αντισυνταγματάρχης ε.α. & πρώην Διοικητής Στρατιωτικής Μουσικής της VIII Μεραρχίας ΠΖ, μουσικός) κι ο συγγραφέας Γιάννης Κωσταράς, μίλησαν για το βιβλίο – έργο στο οποίο συνδυάζονται αρμονικά ο άρτιος λόγος και τα ακριβή ιστορικά γεγονότα.
Η στρατηγική και πολεμική ικανότητα του
Γ. Καραϊσκάκη, αναμενόμενα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως και η απόφασή του να πολεμήσει για την αξία της ελευθερίας, δείχνοντας αξιοθαύμαστο θάρρος, το οποίο όπως τονίστηκε κι από τον συγγραφέα, δύσκολα θα το συναντήσουμε στη σημερινή εποχή.
Ο Αχιλλεύς της Ρωμιοσύνης, όπως ο Παλαμάς αποκάλεσε τον Γ. Καραϊσκάκη, δικαιολογημένα φέρει τον τίτλο του Στρατάρχου της επανάστασης και φυσικά του ήρωα.

btr

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η ηθοποιός της θεατρικής ομάδος “Βορείως” & εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Γεωργία Παπαδημητρίου.
Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας “Βορείως”: Χρήστος Σδράλλης, Πάνος Σεντελές και Χαρά Παπαδημητρίου, παρουσίασαν με αμεσότητα σύντομο θεατρικό διάλογο με λόγια των ηρώων της ελληνικής επανάστασης, με τον μουσικό Κωνσταντίνο Μαργώνη να προσθέτει επιπλέον χρώμα στη παρουσίαση, μέσω ζωντανής εκτέλεσης μουσικών κομματιών, που κάποια εκ των οποίων γράφτηκαν μάλιστα σε στίχους και μουσική προσφάτως, με αφορμή αυτή την εκδήλωση.

rbt

Η ιστορική μνήμη, η έρευνα της ιστορίας μας, τα βιβλία αυτής ως αστείρευτη πηγή γνώσης,  νουθεσίας, υπενθύμισης κι ό,τι άπτεται του πολιτισμού του τόπου μας, αποτελούν τμήμα βασικό της προόδου μας.
Γιατί η πρόοδος δεν είναι κομμάτι μόνο, ανεξάρτητο και δίχως βάσεις απ’το χθες.
Με την παρουσία τους, τίμησαν την εκδήλωση,
μεταξύ άλλων οι: Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Ιωάννης Σεντελές, Δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος Μιχάλης, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης Γεώργιος, εκπρόσωπος της VIII Μεραρχίας ΠΖ κ. Σαλβάνος Σπυρίδων,
Πρόεδρος της Κοινότητας Ιωαννίνων του Δήμου Ιωαννιτών κ. Καραπάνου Σοφία, επικεφαλής της παράταξης “Ιωάννινα 2023” κ. Καλογιάννη Τατιάνα, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Μετσόβου κ. Βασιλείου Σπύρος, επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Μετσόβου κ. Σούλτης Θεόφιλος.
Ευχαριστούμε θερμά τους συντοπίτες μας, φίλους, ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τεχνών, των γραμμάτων και του πολιτισμού, που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους!
Ευχαριστούμε θερμά τους ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας “Βορείως”,
 τη συντονίστρια και τους αξιότιμους ομιλητές της παρουσίασης,
τη διεύθυνση του ξενοδοχείου “Olympic” και προσωπικά τον κύριο Στάθη Σιούτη,
το βιβλιοπωλείο Μάντζιος,
την εταιρεία τεχνικών συμβούλων καινοτομίας “innos” και το Κ.Δ.Α.Π. “KidsPlayce”.
Με εκτίμηση,
Τσατσούλης Ιωάννης.
Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Μεγαλογοτιστινών.
Επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης της παρουσίασης της 31ης Οκτωβρίου.
Μέλος της εθελοντικής ομάδας πολιτών Ιωαννίνων “Paguristas”.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!