Η προστασία και η διαχείριση των μνημείων και των ιστορικών κτιρίων αποτελεί μείζον θέμα σήμερα. Στόχος της παρούσας διπλωματικής λοιπόν αποτελεί η ανάδειξη, η αποκατάσταση και η επανάχρηση ενός ιστορικού κτιρίου στην πόλη των Ιωαννίνων. Το Παλιό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων με πολλούς φορείς να το διεκδικούν προτείνοντας διαφορετικές χρήσεις για το κτιριολογικό του πρόγραμμα.

Το Παλιό Πανεπιστήμιο κτίστηκε την δεκαετία του ’60 σε μία αραιοδομημένη περιοχή. Η οικοδόμηση του διήρκησε είκοσι χρόνια περίπου και χωρίστηκε σε έξι κατασκευαστικές φάσεις, προϊόν των οποίων είναι τα ανεξάρτητα στατικά κτίρια που το απαρτίζουν. Σήμερα στο κτίριο, που χαρακτηρίζεται έντονα από παρακμή, στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου και σε κοντινή απόσταση από αυτό επί της οδού Δόμπολης, βρίσκεται το Πειραματικό σχολείο Ζωσιμαίας σχολής και η φοιτητική εστία της Δόμπολης. Η ευρύτερη περιοχή σχεδιάζεται να αλλάξει μελλοντικά με την οικοδόμηση του απέναντι λόφου, του λόφου Τσιλίκη, και την δημιουργία κυκλικού κόμβου. Έχοντας αναλύσει την ιστορία του κτιρίου και το αρχιτεκτονικό του λεξιλόγιο σε συνδυασμό με την θέση που καταλαμβάνει σήμερα στην πόλη, το κτίριο διατηρείται σε μεγάλο βαθμό, με σημειακές καθαιρέσεις και προσθήκες, και προτείνεται η χρήση του ως κτιρίου φοιτητικών εστιών. Οι φοιτητικές εστίες που λειτουργούν στην πόλη των Ιωαννίνων είναι δύο, η φοιτητική εστία της  Δουρούτης και η φοιτητική εστία της Δόμπολης. Παρόλα αυτά αδυνατούν να καλύψουν των αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν στην πόλη ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την επέκταση του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων σε νέα τμήματα και σχολές. Η έλλειψη αυτή διογκώνεται με την έλλειψη συντήρησης και υποδομών των δύο συγκροτημάτων, που οδηγεί στην μη ικανοποίηση των αναγκών των φοιτητών που κατοικούν στις εστίες.

Ο σχεδιασμός ενός νέου κτιρίου εστιών, σε κοντινή απόσταση από την πόλη, θα προσφέρει λύση σε αυτά τα προβλήματα. Βέβαια το κτίριο εκτός από τα δωμάτια των φοιτητών σχεδιάζεται ως ένας προορισμός για την πόλη φιλοξενώντας χώρους που του προσδίδουν εξωστρέφεια. Το κτίριο λοιπόν μετατρέπεται σε ένα «κόμβο» αλληλεπίδρασης και συνάντησης των φοιτητών αλλά και άλλων χρηστών μεταξύ τους σε ενδιάμεσους χώρους. Μέσω αυτών των χώρων, που ταυτόχρονα απευθύνονται στους φοιτητές αλλά και στους κατοίκους της γύρω περιοχής και της πόλης, δημιουργείται μία διαδρομή που διατρέχει όλο το κτίριο δίνοντας του ξανά «ζωή».

 

Ημερομηνία : 07/07/2021
Ώρα: 12:15-13:15
Zoom link:  https://us02web.zoom.us/j/82231510309?pwd=T-jVGM21uSnVTSHVwWVNMU21BYUI3UT09#success

Meeting ID: 822 3151 0309
Passcode: 758137

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!