Οι βιοδείκτες αποτελούν χημικά μόρια, συνήθως μικρού μοριακού βάρους, που μπορούν να προσδιοριστούν και να δώσουν πληροφορίες εξατομικευμένες για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Συνήθως σχετίζονται με την πρόγνωση, παρακολούθηση ή ακόμη και θεραπεία μιας ασθένειας.

Σε μοριακό επίπεδο, βιοδείκτες, ή μεταβολίτες του οργανισμού, μπορούν – μέσω της μεταβολομικής ανάλυσης – να προσδιοριστούν, για την παρακολούθηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης ενός αθλητή, αποτελώντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, αφού τον βοηθά να αποκτήσει μια ακριβή εικόνα, πώς η διατροφή, η άσκηση, ακόμη και η αποθεραπεία, επηρεάζει τη δική του μοναδική φυσιολογία, βελτιστοποιώντας με βάση αυτή τη γνώση, τις επιδόσεις του.

Η μεταβολομική χρησιμοποιείται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια σε κορυφαίο επαγγελματικό αθλητικό επίπεδο (ομαδικό ή ατομικό), για τη παρακολούθηση των αλλαγών που προκύπτουν στον οργανισμό του αθλητή, ώστε να προσαρμοστεί αντίστοιχα, η διατροφή και η προπόνησή του.

Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή, κ. Βασίλειο Σακκά, και τον Υποψήφιο Διδάκτορα, κ. Χριστόφορο Χρηματόπουλο, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρωτότυπης αναλυτικής μεθοδολογίας προσδιορισμού των σημαντικότερων μεταβολιτών σε δείγματα σιέλου, κατά την διάρκεια ήπιας, μέσης και υψηλής έντασης προπόνησης, καθώς και επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Η αντρική ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Ο. Ανατολής με Προπονητή τον κ. Αλέκο Τάτση και με την συνδρομή του Τεχνικού Διευθυντή της Ακαδημίας, κ. Στράτου Γκαρόζη, του προπονητή της Κ12, κ. Ηρακλή Σακκά, και της φοιτήτριας του Τμήματος Χημείας, κας Άννας Σακκά, γίνεται η πρώτη ομάδα που συμμετέχει ενεργά, με προθυμία και ενθουσιασμό, στην πιλοτική αυτή επιστημονική προσπάθεια. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, η εξαιρετική φυσική κατάσταση των αθλητών του Α.Ο. Ανατολής, αποτελεί το εχέγγυο της επιτυχούς εφαρμογής της μεταβολομικής αυτής προσέγγισης.

Ένα εξατομικευμένο παράθυρο στη γνώση της ισορροπημένης διατροφής και άσκησης, της αποφυγής τραυματισμών, της αποκατάστασης και της βελτιστοποίησης των επιδόσεων μόλις άνοιξε.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!