Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (MOKE) και το Found.ation πραγματοποίησαν με επιτυχία ένα διήμερο γεμάτο καινοτομία στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, με στόχο να αναδείξουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητα των φοιτητών της περιοχής. Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και το Smart Uni.City Hackathon παρείχαν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, να λάβουν πολύτιμα σχόλια και να διαγωνιστούν για βραβεία.

 

Demo Day στις 26/05

Η δράση ξεκίνησε στις 26 Μαΐου, με μια Demo Day για τον Διαγωνισμό Καινοτομίας, που αποτέλεσε ευκαιρία για ομάδες φοιτητών από διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου να παρουσιάσουν τις πρωτοποριακές ιδέες τους. Στον Διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 59 ομάδες, ενώ οι δέκα επικρατέστερες επιλέχθηκαν για την Demo Day, καλούμενες να δείξουν το πάθος και την αφοσίωσή τους στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων με καινοτόμες λύσεις.

Μετά την παρουσίαση των ομάδων, ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Θανάση Ναυρόζογλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Natech, μιας εξέχουσας fintech εταιρείας, η οποία εδρεύει στα Ιωάννινα. Ο κος Ναυρόζογλου μοιράστηκε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την αξία του Ελάχιστα Βιώσιμου Προϊόντος (MVP) για startups και scaleups. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πάντα τιμή και χαρά να στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας προς την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής ενασχόλησης των φοιτητών. Το περιβάλλον που δημιουργείται για την αξιοποίηση της γνώσης και η έρευνα για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών με αξία για το κοινωνικό σύνολο είναι η βάση για τα επόμενα βήματα της νεανικής επιχειρηματικότητας στην αγορά. Ως ομιλητής και κριτής στη Demo Day του Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας διαπίστωσα τη σημαντική δουλειά που έγινε από όλες τις πλευρές, γι’ αυτό και θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους τους εμπλεκόμενους και να δηλώσω τη μελλοντική μου υποστήριξη και αρωγή σε αντίστοιχες μελλοντικές δράσεις.»

Στη συνέχεια, μία επταμελής κριτική επιτροπή αξιολόγησε προσεκτικά κάθε παρουσίαση, με βάση την καινοτομία, τον αντίκτυπο και τη σκοπιμότητά της. Στην επιτροπή συμμετείχαν οι: Γιώργος Γκωλέτσης (Αν. Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΜοΚΕ), Νεόφυτος Κολοκοτρώνης (Head of Products & Services, Found.ation), Θανάσης Ναυρόζογλου (CEO, Natech), Δημήτριος Μπάγκαβος (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Παν. Ιωαννίνων, Επιστημονικός Συνεργάτης PwC), Ειρήνη Μαραγκού (Co-Founder, C.Ioannina), Μάνος Κυβεντίδης (Entrepreneur and Digital Transformation Expert), Νάσος Κοσκινάς (Founder, POS4work).

Στο τέλος της Demo Day, βραβεύτηκαν οι τρεις κορυφαίες προτάσεις, που αντιμετωπίζουν έξυπνα τα σύγχρονα προβλήματα, καταδεικνύοντας την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματική οξυδέρκεια των συμμετεχόντων:

  • Portable Evasive Assistance: Αναπτύσσει μία συσκευή με τη μορφή γυαλιών η οποία χρησιμοποιεί υπερήχους και υπολογιστική όραση για να εντοπίσει αντικείμενα στον χώρο ενός ατόμου με προβλήματα όρασης και να τον προειδοποιήσει γι’ αυτά.
  1. Gaming Through History: Εργάζεται πάνω σε μία εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν στο παρελθόν με μία σειρά παιχνιδιών First-Person, μεταφερόμενοι σε ιστορικούς χώρους και ανακαλύπτοντας την ιστορία μέσα από τον δικό τους ρόλο.
  2. bio3Dvet: Διευρύνει τα όρια της κτηνιατρικής αντιμετώπισης μέσω καινοτόμων λύσεων που προσφέρουν οι τομείς της Ψηφιακής Μηχανικής και της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης.

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας παρείχε μια μοναδική ευκαιρία στους φοιτητές να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους και να λάβουν γνώσεις και σχολιασμό από επαγγελματίες του κλάδου, που τους παρείχαν μία γεύση από την πραγματική αγορά.

“Ως Found.ation, μία συμβουλευτική εταιρεία που εξειδικεύεται στον χώρο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τη ΜΟΚΕ. Έχουμε ήδη διοργανώσει τρεις δράσεις και σχεδιάζουμε και άλλες. Πρόκειται για μια εξαιρετική μια νέα αρχή για τη ΜΟΚΕ και πιστεύουμε ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, ξεκινώντας από τους φοιτητές και με προέκταση σε όλο το τοπικό οικοσύστημα.” σημείωσε ο Νεόφυτος Κολοκοτρώνης από το Found.ation. 

 

Smart Uni.City Hackathon στις 27/05

Μετά την επιτυχία της Demo Day, το event συνεχίστηκε με το Smart Uni.City Hackathon στις 27 Μαΐου μια νέα πρόκληση για όσους ήθελαν να παρουσιάσουν ιδέες για μια καλύτερη και πιο βιώσιμη πόλη. Το Hackathon προσέλκυσε συμμετέχοντες από διαφορετικά τμήματα (ιατρική, πληροφορική, μηχανολογία κ.ά.), οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες – TrafficSolvers, E-Bus, SmartBins και Homies – και εργάστηκαν με τη μεθοδολογία του Design Thinking για να αντιμετωπίσουν βασικά ζητήματα στην πόλη χρησιμοποιώντας διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι ομάδες έλαβαν καθοδήγηση από ειδικούς του κλάδου, ενώ στο τέλος παρέδωσαν τις παρουσιάσεις τους, επιδεικνύοντας τις καινοτόμες λύσεις τους στην ομάδα μελών της κριτικής επιτροπής. 

Στην πενταμελή κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι: Γιώργος Γκωλέτσης  (Αν. Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΜοΚΕ), Νεόφυτος Κολοκοτρώνης (Head of Products & Services, Found.ation), Γιώργος Ρογκάκος (Products Director, Natech), Ειρήνη Μαραγκού (Co-Founder, C.Ioannina), Νίκος Θεοδώρου (Entrepreneurship and Innovation Consultant).

“Ως μέντορας στο Hackathon που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Found.ation, βίωσα την απίστευτη δύναμη που πηγάζει από τη συνεργασία και την καινοτομία. Μαζί με τους ταλαντούχους φοιτητές αντιμετωπίσαμε προκλήσεις, ξεπεράσαμε όρια και διαμορφώσαμε λύσεις μέσω της δημιουργικότητας και της τεχνολογίας. Όταν γνώση και πάθος συναντιούνται, γεννιούνται εξαιρετικά επιτεύγματα. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για την αφοσίωσή τους και τα projects που ολοκλήρωσαν” σημείωσε ο κος Ρογκάκος της Natech.

Στο Hackathon απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον Δήμο Ιωαννιτών, κ. Φώτης Βάββας, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο του δήμου για ψηφιακές δράσεις και πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης. Η παρουσία του κ. Βάββα υπογράμμισε τη δέσμευση συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Κατά την απονομή των βραβείων, που τίμησε με την παρουσία της και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κα Άννα Μπατιστάτου, διακρίθηκαν οι ομάδες Homies και Smart Bin. Η Homies πρότεινε μια πλατφόρμα η οποία θα επιτρέπει σε φοιτητές να αναζητούν σπίτια για ενοικίαση ή συγκάτοικους, καθώς και σε ιδιοκτήτες να ανεβάζουν τις αγγελίες τους με στόχευση φοιτητές. Η Smart Bin πρότεινε τη χρήση έξυπνων κάδων στην πόλη, οι οποίοι θα δίνουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για την πληρότητα, ώστε να είναι σε θέση ο δήμος και οι σχετικές εταιρείες διαχείρισης να προσαρμόζουν τη συχνότητα περισυλλογής ή την κατανομή των κάδων ώστε να εξοικονομούνται πόροι, ενώ παράλληλα θα παρέχονται κίνητρα και ανταμοιβές στους πολίτες για την ορθή χρήση των κάδων και την εφαρμογή πρακτικών ανακύκλωσης.

 

Το διήμερο καινοτομίας που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Found.ation αποτέλεσε μία συναρπαστική εμπειρία για τους συμμετέχοντες, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα για να επιδείξουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις επιχειρηματικές τους δεξιότητές, καθώς και τη δυνατότητα να λάβουν πολύτιμα σχόλια  και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. 

 

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσω email στο moke@uoi.gr ή τηλεφωνικώς στο 2651007523. Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!