Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και την οφειλομένη τιμή εορτάστηκε σήμερα  Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 στα Ιωάννινα για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη Αγιοκατάταξή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η μνήμη του Αγίου Ιερεμίου του Α΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος καταγόταν από τη Ζίτσα Ιωαννίνων.

Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων υπήρξε ο σημαιοστόλιστος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, στο κέντρο του οποίου τοποθετήθηκε ανθοστόλιστη η Ιερά Εικόνα του νεοκαταταχθέντος Αγίου Ιερεμίου.
Την Αγιώνυμο ημέρα της Εορτής τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, τον οποίον πλαισίωσε πλειάδα ιερέων της πόλης και της περιφερείας των Ιωαννίνων. Παρευρέθησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου, ο Δήμαρχος Ζίτσης κ. Μιχαήλ Πλιάκος και ο ευσεβής λαός, ο οποίος έσπευσε να αγκαλιάσει τον νέο Άγιό του.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις πολλαπλές αρμοδιότητες του Πατριάρχη καθώς και στα πνευματικά και διοικητικά χαρίσματα του Αγίου Ιερεμίου.

Ευχαρίστησε τον Παναγιωτάτο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μόνη Σταυρονικήτα Αγίου Όρους για την κατάταξη του εκ Ζίτσης των Ιωαννίνων Πατριάρχου Ιερεμίου στις αγιολογικές δέλτους της κατά Ανατολάς Αγίας και Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τέλος, εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης προς όλους όσους προσήλθαν και λάμπρυναν με την παρουσία και την προσευχή τους την ημέρα αυτή, ευχόμενος οι θερμές πρεσβείες του Αγίου Ιερεμίου να συνοδεύουν άπαντες.

Από τους μακροβιότερους Οικουμενικούς Πατριάρχες

Ο Ιερεμίας καταγόταν από την Ήπειρο και είχε διατελέσει Μητροπολίτης Σόφιας επιδεικνύοντας σημαντικές διοικητικές ικανότητες. Εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης σύμφωνα με τον βιογράφο του Μιχαήλ Στρουμπάκη, το 1522.

Ο Ιερεμίας υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους Πατριάρχες στην ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά την Άλωση.

Η πατριαρχία του διήρκεσε εικοσιτέσσερις χρόνους (1522-1546), αν εξαιρέσουμε μια μικρή διακοπή της, εξαιτίας της παρείσφρησης του Ιωαννικίου Σωζοπόλεως στον πατριαρχικό θρόνο (1524).

Αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της αποτίμησης της προσφοράς του, λάβαμε υπόψη μας τα στοιχεία που συνέθεταν το χαρακτήρα του, καθώς και τις διάφορες συγκυρίες της εποχής στην οποία έζησε και έδρασε.

Από τη μελέτη του βίου και του έργου του γενικότερα, προκύπτει ότι, στα χρόνια του Ιερεμία Α’, το Οικουμενικό πατριαρχείο υπογράμμισε παντοειδώς την παρουσία του ως ο απόλυτος συνδετικός κρίκος μεταξύ των ορθοδόξων, του millet των Ρωμηών.

Στα χρόνια του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν κατείχε διακοσμητικό ρόλο στη ζωή των υπόδουλων ραγιάδων, αλλά, αντίθετα, πραγμάτωσε την εθναρχική του προοπτική. Ο Ιερεμίας Α’ ήταν ο πατριάρχης που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Επί των ημερών του θεμελιώθηκε η Μονή Σταυρονικήτα στο Άγιον Όρος. Σημαντικό επίτευγμα κατά τη θητεία του ήταν το ότι κατόρθωσε να διατηρήσει τις ορθόδοξες εκκλησίες της Πόλης από το να κατεδαφιστούν ή να μετατραπούν σε τζαμιά, μετά από θέμα που ανακινήθηκε το 1537, 84 χρόνια μετά την Άλωση.

orthodoxianewsagency.gr

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!