Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία “Θεατρική Συμπαιγνία’’ παρουσιάζει, τη μουσικοθεατρική παράσταση “Σταχτοπούτα’’. Το κείμενο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Φίλιπ Πούλμαν “Τα Παραμύθια των Αδελφών Γκριμ”, μία επιλογή από 50 γνωστά και άγνωστα παραμύθια από τη συλλογή των Γκριμ, και την ταινία “Cinderella” (2015) του Walt Disney. Το παραμύθι έχει εμπλουτιστεί με τραγούδια και χορό, χωρίς να χάνει όμως τη βασική του πλοκή και τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά της ιστορίας.

Η Σταχτοπούτα καταφέρνει να επιβιώσει και να κερδίσει το μερίδιό της στην ευτυχία, με μοναδικά της όπλα την καλοσύνη και το θάρρος, αξίες που “φωτίζουν” τη μαγεία του παραμυθιού.

Ιστορικό του παραμυθιού: Η “Σταχτοπούτα” είναι ένα κλασικό παραμύθι με χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές, γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η πιο πρώιμη εκδοχή της θεωρείται η ιστορία της Ροδώπης, μιας Ελληνίδας εταίρας, που παντρεύτηκε τον βασιλιά της Αιγύπτου. Η ιστορία διασώθηκε από τον Έλληνα γεωγράφο Στράβων και χρονολογείται μεταξύ του 7 π.Χ και 24 μ.Χ. Άλλη εκδοχή της Σταχτοπούτας είναι η κινέζικη ιστορία της Ye Xian, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 860 μ.Χ. Η Ye Xian, κόρη του αρχηγού μιας τοπικής φυλής, που μεγαλώνει με τη κακιά μητριά της, βρίσκει καταφύγιο στη φιλία ενός ψαριού, που αποδεικνύεται ότι είναι η μετενσάρκωση της μητέρας της. Η ιστορία εμφανίζεται με παραλλαγές σε πολλές χώρες του κόσμου όπως η Ċiklemfusa στη Μάλτα, Le Fresne στη Γαλλία, Tam and Cam στο Βιετνάμ κ.α. Διάφορες εκδοχές της ιστορίας της Σταχτοπούτας εμφανίζονται και στη συλλογή Χίλιες και Μια Νύχτες. Η διασκευή από τον γάλλο Charles Perrault, που δημοσιεύθηκε το 1697 στο Histoires ou contes du temps passé, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Η δημοτικότητα του παραμυθιού οφείλεται κυρίως στις προσθήκες του Perrault (κολοκύθα – άμαξα, νεραιδονονά, γυάλινο γοβάκι). Ευρύτερα γνωστή είναι και η ιστορία της Aschenputtel, που δημοσιεύθηκε το 1812 στη συλλογή λαϊκών παραμυθιών των Αδελφών Γκριμ. Σε αυτή την εκδοχή, η νεραιδονονά μετατρέπεται σ’ ένα περιστέρι, που έχει τη φωλιά του σ’ ένα δέντρο, δίπλα στο τάφο της μητέρας της και βοηθάει τη Σταχτοπούτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Επίσης, δεν υπάρχει η κολοκύθα – άμαξα και οι χοροί, που διοργανώνονται στο παλάτι, αυξάνονται σε τρεις.

Παρ’ όλο που ο τίτλος της ιστορίας και το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα αλλάζουν ανάλογα με την εκδοχή και τη γλώσσα της χώρας, στην αγγλική λαογραφία η Σταχτοπούτα είναι ένα αρχέτυπο όνομα: εκείνη που πετυχαίνει αναγνώριση ή επιτυχία μετά από μια περίοδο αφάνειας και παραμέλησης, εκείνη που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Η δημοφιλής ιστορία της Σταχτοπούτας συνεχίζει να επηρεάζει τη διεθνή κουλτούρα, δανείζοντας στοιχεία της πλοκής της σε κάθε μορφή τέχνης. Εκτός από τις γραπτές εκδοχές, το παραμύθι έχει διασκευαστεί πολλές φορές σε μπαλέτο, σε όπερα και μετρά πολλές μεταφορές στο θέατρο. Επιπλέον, έχουν γυριστεί πολλές εκδοχές του παραμυθιού για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με πιο γνωστές την ταινία κινουμένων σχεδίων, καθώς και την πρόσφατη live action μεταφορά, από τον Walt Disney και την πιο φεμινιστική “Ever After” (1998) του Andy Tennant.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία & δραματουργική επεξεργασία: Γιολάντα Καπέρδα
Επιμέλεια κειμένου: Γιολάντα Καπέρδα, Στέλλα Κατσαρού
Σκηνικά – κοστούμια: Αγγελική – Βασιλική Σιδέρη
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής/ενορχήστρωση: Δημήτρης “James” Μπασδάνης
Χορογραφίες: Μυρτώ Τασιούλα
Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέττης, Μανώλης Μανωλιδάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βανέσσα Μπίντου, Εύη Μακαριάδου
Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Τόσκα
Boηθός σκηνογράφου: Πάρης Κεχράκος
Παραγωγή: Θεατρική Συμπαιγνία

Διδασκαλία τραγουδιών: Χρύσα Σιδηροπούλου
Ηχολήπτης: Μανώλης Μανωλιδάκης
Video promo & φωτογραφίες: Κωστής Εμμανουηλίδης
Make-up artist: Βούλα Κοντογιάννη
Hair styling: Βάσω Μπάστα
Εικαστικό αφίσας: Χάρης Σιάφης
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Ιωάννα Κολεγιώργου
Κατασκευή κοστουμιών: “Esmeralda”
Κατασκευή σκηνικών: Ανδρέας Τότσικας, Φάνης Βραβορίτης
Εκτυπώσεις σκηνικού: “Δωρότυπο”
Εκτύπωση διαφημιστικού υλικού: Τυπογραφείο “Δούβαλη-Αποστόλου”
Σπαθογραφία: Ανδρέας Καραμάνης
Βιντεοσκόπηση παράστασης: Μαριλένα Γκόνη
Υλικοτεχνικός εξοπλισμός: Θωμάς Νάστος
Διεύθυνση επικοινωνίας: Βανέσσα Μπίντου
Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Σιάφης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)
Γιολάντα Καπέρδα: Μητέρα, Μητριά (Λαίδη Τρεμέιν), Γυναίκα 1
Στέλλα Κατσαρού: Γκαμπριέλα Τρεμέιν, Γυναίκα 2
Εύη Μακαριάδου: Ντριζέλα Τρεμέιν
Θοδωρής Μιχελής: Πρίγκιπας (Εντ)
Βανέσσα Μπίντου: Υπηρέτρια, Λόρδος
Ελευθερία Πανταζή: Μεσιέ Ανρί, Ταχυδρόμος, Υπηρέτης, Πριγκίπισσες
Βασίλης Σιάφης: Πατέρας, Βασιλιάς, Δούκας, Αρχ. Φρουράς, Κήρυκας
Μυρτώ Τασιούλα: Σταχτοπούτα (Αμέλια)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους

H νέα ημερομηνία της πρεμιέρας της παράστασης  “Σταχτοπούτα” είναι η Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 21:30 στο Υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!