• Γράφει η Μαίρη Τζώρα

Οι σύγχρονες εξελίξεις στα επιστημονικά πεδία, αιματολογία, ανοσολογία, ογκολογία, λοιμώξεις, βιολογικά συστήματα, θα απασχολήσουν το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κυτταρομμετρίας, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 28 και 29 Μαΐου, διαδικτυακά στα Ιωάννινα.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κυτταρομετρίας Ροής, Κατερίνα Ψαρρά, η οποία διετέλεσε μέλος του διοικητικού Συμβουλίου επί σειρά ετών της European Society for Clinical Cell Analysis, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σπουδαιότητα του συνεδρίου.

«Τα συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Κυτταρομετρίας, απευθύνονται στους επιστήμονες, κυρίως βιολόγους, ιατρούς χημικούς και τεχνολόγους, που χειρίζονται τους κυτταρομετρητές ροής ή μάζας, στους κλινικούς γιατρούς αιματολόγους, παθολόγους, νευρολόγους, λοιμωξιολόγους, που συνήθως χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα της κυτταρομετρίας, καθώς και στους ερευνητές, που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. Τα συνέδρια προσφέρουν εκπαίδευση και ενημέρωση στις σύγχρονες εξελίξεις της κυτταρομετρίας. Δίνουν βήμα στους νέους επιστήμονες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα εργαστήρια κυτταρομετρίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, όπως επισήμανε η κ. Ψαρρά, «υπάρχει ένα διεθνούς φήμης εργαστήριο κυτταρομετρίας, οργανωμένο από το διδάκτορα Γιώργο Βαρθολομάτο. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με μεγάλη επιτυχία, που αποτυπώνεται σε πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά κύρους, με τη διεγχειρητική κυτταρομετρία ροής». Μάλιστα η πρόεδρος τονίζει πως η απόφαση για την διοργάνωση του 11ου Συνέδριου Κυτταρομετρίας στα Γιάννενα, έχει χαρακτήρα τιμητικό την πρόσφορα του Γιώργου Βαρθολομάτου και της ομάδας του, γι’ αυτό και η διοργάνωση φέρει τον τίτλο,«Στην πόλη της αργυροχοΐας η κυτταρομετρία πήρε το χρυσό».

Ο Γ. Βαρθολομάτος, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Μοριακής Βιολογίας του Αιματολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, είναι ο πρόεδρος του 11ου Πανελλήνιου Συνέδριου Κυτταρομετρίας Ροής. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε από την πλευρά του: «Το πεδίο, που καλύπτει σήμερα η κυτταρομετρία, είναι αυτό της καθ’ ημέραν κλινικής πράξης, το οποίο τείνει, αν και ξεκίνησε από την Αιματολογία, να επεκταθεί σε όλες τις παθολογικές ειδικότητες. Ο λόγος είναι ότι οι στοχευμένες θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα, δίνονται όχι μόνο σε αιματολογικούς ασθενείς, αλλά σε μια ευρεία γκάμα νοσημάτων που περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις παθολογικές ειδικότητες. Το συνέδριό μας έχει προσκεκλημένο ομιλητή για το θέμα αυτό τον Ιταλό καθηγητή Αιματολογίας Bruno Brando, ο οποίος θα αναφερθεί στη διαχείριση αυτών των ασθενών και τη συνεισφορά της Κυτταρομετρίας Ροής στην παρακολούθησή τους. Άλλωστε στο πεδίο των βιοεπιστημών, είτε η έρευνα είναι βασική είτε μεταφραστική, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της».

Στην ερώτηση εάν για την COVID-19 θα υπάρξει εισήγηση, ο κ. Βαρθολομάτος απάντησε κατηγορηματικά: «Φυσικά. Ο ρόλος της Κυτταρομετρίας Ροής στην πανδημία είναι σιωπηλός, αλλά καθοριστικός για πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται».

Στο πεδίο της κλινικής εφαρμογής της Κυτταρομετρίας Ροής, το συνέδριό περιλαμβάνει εφαρμογές της, στην αιματολογία, όπως η μέτρηση της υπολειπόμενης νόσου μετά από ανοσοθεραπεία, τα στελεχιαία λευχαιμικά κύτταρα, την ανίχνευση μικροκυστιδίων, κυτταρικές θεραπείες, CAR T-cells. Οι εργασίες και οι εισηγήσεις καλύπτουν όχι μόνο τα αιματολογικά νοσήματα αλλά ανοσολογικά.

Ως πρόεδρος του Συνεδρίου ο κ. Βαρθολομάτος μας παρουσίασε την ατζέντα των θεμάτων:

«Η πρώτη μέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν στη Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής. Η μεθοδολογία αυτή, θεμελιώθηκε στην πόλη μας και είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δουλειάς 15 και πλέον χρόνων πάνω στους ενδοκράνιους όγκους. Όμως το πέρασμα και σε άλλες κακοήθειες ήταν μονόδρομος. Τα τελευταία 5 χρόνια, η συνεργασία μας με τον χειρουργικό τομέα απέδωσε δημοσιεύσεις που επισφραγίζουν τα θετικά δεδομένα της διεγχειρητικής κυταρομετρίας και για τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, σε νεοπλάσματα κεφαλής – τραχήλου και, με πολύ καλά αποτελέσματα σε ηπατικούς όγκους. Η παρουσία των νέων βιοεπιστημόνων, βιολόγων, χημικών, φαρμακοποιών, γιατρών, που ασχολούνται με τη μεταφραστική έρευνα και οι οποίοι είναι οι βασικοί εισηγητές στην διεγχειρητική κυτταρομετρία ροής, βάζει τα θεμέλια για την επιτυχή συνέχιση της έρευνάς μας στον τομέα αυτό».

Το συνέδριο αυτό είχε προγραμματιστεί να γίνει το Μάιο του 2020, αλλά, λόγω της πανδημίας, γίνεται φέτος διαδικτυακά με μεγάλες περικοπές του αρχικού προγράμματος. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κυτταρικής Ανάλυσης, του Νευροχειρουργικού Ινστιτούτου Ιωαννίνων, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου, του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου. Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια και σκοπό έχει να φέρει σε διεπιστημονική επαφή όλους τους νέους επιστήμονες, που εργάζονται στο χώρο της υγείας και της βιοϊατρικής έρευνας, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν στα νέα δεδομένα μιας και ο ρυθμός ανάπτυξης της Κυτταρομετρίας Ροής είναι πολύ ταχύς.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κυτταρομετρίας, Κατερίνα Ψαρρά, αναφερόμενη στην συμμετοχή στο συνέδριο είπε πως ήδη υπάρχουν 220 εγγραφές, αλλά θεωρεί ότι ο αριθμός θα αυξηθεί περαιτέρω και προσέθεσε:

«Ο διεθνούς κύρους καθηγητής Bruno Brando από το Μιλάνο, εκδότης του περιοδικού Cytometry, θα μας μιλήσει για την παρακολούθηση των νέων θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα μέσω της Κυτταρομετρίας. Οι εμπορικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Κυτταρομετρίας, έχουν καλέσει διακεκριμένους ομιλητές από το εξωτερικό για να μας παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις της Κυτταρομετρίας διεθνώς. Παράλληλα οι καλύτεροι κυτταρομέτρες της χώρας μας θα παρουσιάσουν σύγχρονα θέματα. Πρέπει να τονίσω ότι αρκετά από τα εργαστήρια της Ελλάδας είναι ισάξια αυτών του εξωτερικού και η χώρα μας έχει μεγάλο αριθμό επιστημόνων της Κυτταρομετρίας πιστοποιημένων από το ESCCA (European Society in Clinical Cell Analysis)».

Από την πλευρά του, κ. Βαρθολομάτος προτείνει στους νέους βιοεπιστήμονες «να παρακολουθήσουν το συνέδριο, γιατί αυτό θα λειτουργήσει ως πηγή νέων γνώσεων […] Θα πρότεινα επίσης, να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να εντάξουν την Κυτταρομετρία σε αυτό που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Θα το πετύχουν

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!