Συνέντευξη Τύπου   παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ. ο  Γιώργος Πρέντζας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου και η Περιφερειακή Σύμβουλος Τίνα Ζέκα, σχετικά με την  διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

“Εδώ και μήνες μαίνεται στην Ήπειρο ένας πόλεμος ανάμεσα σε  2 ομάδες ηπειρωτών δημάρχων που στοιχίζονται ή αντιτίθενται στην περιφερειακή αρχή, για το ποιος θα ελέγχει την «χρυσοφόρα» διαχείριση των απορριμμάτων. Στον πόλεμο αυτό προβάλλονται προπαγανδιστικά και από τις 2 πλευρές, λεπτομέρειες και δευτερεύοντα στοιχεία αλλά και αλήθειες για να καλύψουν και να κρύψουν από το ηπειρωτικό λαό την ΑΛΗΘΕΙΑ. Ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης στην διαχείριση Αστικών Στερεών Απορριμμάτων( Α.Σ.Α), με νόμους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ στην βάση των κατευθύνσεων και χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, προκαλεί τον πόλεμο μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων για την μεγιστοποίηση των κερδών τους”,ανέφερε ο κ. Πρέντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Πρέντζα οι Δήμαρχοι και περιφερειακή αρχή, που ανήκουν στη συντριπτική πλειοψηφία στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας “Διεξάγουν έναν πόλεμο στην αντίπερα όχθη των λαϊκών συμφερόντων. Στηρίζουν από κοινού την ΤΕΡΝΑ και την ληστρική για το λαό λειτουργία του εργοστασίου”.

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Σύμβουλος της Λαικής Συσπέιρωσης Τίνα Ζέκα,αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις ου εξέδωσαν για το θέμα οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Αναλυτικά η κ. Ζέκα ανέφερε τα εξής|:

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ όσες ανακοινώσεις και να βγάλει δεν ξεπλένει τις ευθύνες για τους καταστροφικούς για το περιβάλλον νόμους που ψήφισε
 • Δικός του και ο Ν 4555/2018 , ο Κλεισθένης, που με τις διατάξεις του για την διαχείριση των απορριμμάτων άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για την περαιτέρω διείσδυση επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείριση απορριμμάτων. 
 • Στον ίδιο Νόμο είναι και τα άρθρα που περιγράφουν την τιμολογιακή πολιτική των Φορεων Διαχείρισης Απορριμμάτων . Αυτά που εφαρμόζει ο ΦΟΔΣΑ στην Ήπειρο και χαρατσώνει τους Δήμους. 
 • Πάει πολύ το κόμμα που ψήφισε τον τρόπο που βγαίνουν οι λογαριασμοί μέσα στους οποίους υπάρχει και το αδιανότητο  περιβαλλοντικό τέλος να  θυμάται τώρα τα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει ο λαός. 
 • Ομοίως ο ΣΥΡΙΖΑ αν και στα χαρτιά κατήργησε το μνημονικά όπως το έλεγαν 1:5 για προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων, με την περίφημη προκήρυξη 3Κ που φυσικά δεν ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποτέλεσμα των αγώνων των Δημοτικών Υπαλλήλων, έκανε πολύ λιγότερες προσλήψεις από τις αναγκαίες με αποτέλεσμα να έρχονται οι εργολάβοι των σκουπιδιών σαν ώριμο φρούτο σήμερα. 
 • Λογικό λοιπόν η ανακοίνωσή του να μην κάνει κουβέντα για το «πάπλωμα». δηλαδή για το αν θα γίνουν προσλήψεις στο ΦΟΔΣΑ ή αν οι ΣΜΑ πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες.  Συμφωνεί με την ιδιωτικοποιημένη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης 
 • Λογικό είναι να τον απασχολεί ποιος έχει την αρμοδιότητα να κάνει την ιδιωτικοποίηση και όχι ότι γίνεται ιδιωτικοποίηση.

Το ΚΙΝΑΛ από την άλλη 

 • Μπορούμε να δεχτούμε να βγάζει καταγγελία το ΚΙΝΑΛ μόνο υπό το πρίσμα ότι έχει εκλογές και προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του. Και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν ένα ισχυρό ΚΙΝΑΛ για στήριγμα στις επόμενες εκλογές εξαιτίας του εκλογικού συστήματος και το ΚΙΝΑΛ πασχίζει να αποφύγει το αναπόφευκτο
 • Οποιαδήποτε καταγγελία από τη ΝΕ του ΚΙΝΑΛ όμως καλύτερα θα ήταν να γίνει πρώτα εσωτερικά στο πάλαι ποτέ Κυβερνών Κόμμα
 • Το να βγάζει καταγγελία στον Περιφερειάρχη και ο πρώτος Δήμαρχος που στηρίζει τον Περιφερειάρχη να είναι το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και δήμαρχος Πωγωνίου είναι τουλάχιστον υποκριτικό. 
 • Το ίδιο ισχύει και για τους Αντιδημάρχους των Ιωαννίνων που είναι στελέχη του ΚΙΝΑΛ και συμμετέχουν στον ΦΟΔΣΑ ακολουθώντας τη «γραμμή» της Περιφέρειας 
 • Για να πάμε και στην ουσία της καταγγελίας 
 1. Κατηγορεί την Περιφέρεια ότι δίχασε τους Δημάρχους. Και  ταυτόχρονα ομολογεί το αρραγές αντιλαϊκό μέτωπο των 15 Δημάρχων της ΝΔ, των 2 του ΣΥΡΙΖΑ και του 1 του ΚΙΝΑΛ.  
 2. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την περιφέρεια ό τι θέλει να πάρει την αρμοδιότητα της λειτουργίας των ΣΜΑ αλλά δεν την κατηγορεί για το γεγονός ότι θέλει να την ιδιωτικοποίηση από την πρώτη στιγμή. Σ’ αυτό συνεχίζει να συμφωνεί πολιτικά και με τη ΝΔ και με το ΣΥΡΙΖΑ

ΜΑΖΙ οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στους Δήμους ψήφισαν 

 • Την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου που εξειδικεύει τα τιμολόγια της διαχείρισης απορριμμάτων για τον κάθε Δήμο. 

Την ψήφισαν και αυτοί που σήμερα λένε ότι δεν ξέρουν τι πληρώνουν (σαν το Δήμαρχο Ιωαννίνων) και αυτοί που διαμαρτύρονται για τα εμπόδια στη λειτουργία του  ΦΟΔΣΑ (σαν τον πρώην Δήμαρχο Ιωαννίνων και το Δήμαρχο Ζηρού ) 

 • Τον εσωτερικό οργανισμό υπηρεσίας  του ΦΟΔΣΑ ο οποίος δεν προβλέπει καμία θέση μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, των ΜΕΒΑ κλπ  , άρα από την πρώτη μέρα όλοι μαζί ιδιωτικοποίησαν όλες τις υπηρεσίες που αφορούν στην διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο .

 

Η αντιπαράθεσή τους λοιπόν προσπαθεί να κρύψει την αντιπαράθεση των επιχειρηματικών συμφερόντων πίσω από τα οποία στοιχίζονται.  

Ταυτόχρονα όμως όπως και οι ίδιο αλληλοκατηγορούνται αναδεικνύει την διαπλοκή τους 

Αναδεικνύει ποιος είναι αυτός που πληρώνει το μάρμαρο πάντα, δηλαδή ο Λαός. 

Γι αυτό και καμία απάντηση δεν έχουμε πάρει από την γραπτή ερώτηση που καταθέσαμε στην Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τις κατηγορίες περί διαπλοκής του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης. 

Ομοίως αμφιβάλλουμε αν θα πάρουμε απάντηση για τη δεύτερη ερώτηση που υποβάλλαμε στην βουλή για τους διπλούς λογαριασμούς για τη μεταφορά υπολείμματος που θα σταλούν στους Δήμους . Τον έναν από το ΦΟΔΣΑ που ούτως ή άλλως έρχεται και το δεύτερο από την Περιφέρεια. 

Τα γεγονότα μιλάνε. 

Αναδεικνύεται ότι μόνο το ΚΚΕ, που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή να δίνει αυτή τη μάχη μόνο του, μέσα και έξω από τα Περιφερειακά συμβούλια, έχει πραγματικά διαφορετική πρόταση . 

Μόνο το ΚΚΕ λέει ότι η διαχωριστική γραμμή είναι στην ανάμεσα στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στην ιδιωτικοποιημένη λειτουργία  των ΣΜΑ. των ΜΕΒΑ ,της αποκομιδής των Δήμων κλπ 

Μόνο το ΚΚΕ λέει ότι οφείλουν να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ τα έργα για διαλογή στην πηγή. 

Μόνο το ΚΚΕ βάζει το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της ληστρικής σύμβασης σύμπραξης με την ΤΕΡΝΑ για τη ΜΕΑ”

 

 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!