Οι Τζουμέικερς ξεκίνησαν το 2018 στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Σκοπός η ανάδειξη ενός διαφορετικού τρόπου ανάπτυξης που θα επικεντρώνεται στην τοπική κοινωνία και περιβάλλον.

Σε τέσσερα χρόνια -δύο από αυτά μες στην πανδημία- οι Τζουμέικερς πέτυχαν αρκετά. Κατασκευάστηκαν πρωτότυπα εργαλεία και μηχανές για τους τοπικούς αγρότες. Διοργανώθηκαν ανοιχτές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και θερινά σχολεία που προσέλκυσαν κοινό από όλο τον πλανήτη. Δημιουργήθηκαν ή ενδυναμώθηκαν τοπικές επιχειρήσεις ενισχύοντας ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα κοινωνικής οικονομίας. Για τους Τζουμέικερς μίλησαν ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Μα το σημαντικότερο, δημιουργήθηκε μια κοινότητα ανθρώπων που τόλμησε να φανταστεί και να πειραματιστεί με έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας.

Ο φυσικός χώρος των Τζουμέικερς δεν θα υπήρχε χωρίς τη στήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Καλεντζίου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Εμείς, το P2P Lab, είμαστε μια ερευνητική ομάδα με μέλη που κατάγονται από την περιοχή. Στηρίζουμε τη λειτουργία του χώρου με χρήματα, που λαμβάνουμε από ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, και με την προσωπική μας εργασία για τη διαχείριση, συντήρηση, και διοικητική υποστήριξη του χώρου.

Ωστόσο, η οικονομική στήριξη τελειώνει τον Ιούνιο του 2023. Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο για τη βιωσιμότητα των Τζουμέικερς. Μέχρι τον Ιούνιο του 2023, το P2P Lab μαζί με μέλη των Τζουμέικερς θα υποστηρίξει τουλάχιστον τις εξής δράσεις (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ):

  1. Δύο διεθνή ακαδημαϊκά θερινά σχολεία.
  2. Κατασκευή τηλεκατευθυνόμενου εξοπλισμού για υδρογραφικές εφαρμογές.
  3. Ολοκλήρωση του τριβείου αρωματικών φυτών.
  4. Κατασκευή σκαπτικού χειρός.
  5. Διερεύνηση αναγκών με προσανατολισμό την κατασκευή λύσης θερισμού και αλωνίσματος.
  6. Ενεργοποίηση ομάδας καταγραφής ανοιχτών λύσεων.
  7. Έρευνα πεδίου για τον εντοπισμό επιτηδευματιών που θα μπορούσαν να εμπλακούν στους Τζουμέικερς σε ένα πλαίσιο αποκεντρωμένων συνεισφορών.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος είναι πάντοτε ανοιχτός για νέες δράσεις. Πληροφορίες για τον τρόπο συμμετοχής στην κοινότητα των Τζουμέικερς, όπως αυτός καθορίστηκε από τη γενική συνέλευση το περασμένο καλοκαίρι, εδώ: tzoumakers.gr/questions.

Με το πέρας των παραπάνω δράσεων, τον Ιούνιο του 2023, το P2P Lab θα διοργανώσει μια ανοιχτή συνέλευση όπου θα συζητηθεί το μέλλον των Τζουμέικερς. Της κοινότητας αλλά και του φυσικού χώρου.

Σας καλούμε να σκεφτείτε πώς μπορεί το κοινό μας εγχείρημα να περάσει στα χέρια της τοπικής κοινωνίας. Μέχρι τότε θα συναντηθούμε και θα συζητήσουμε. Θα διαφωνήσουμε και θα συμφωνήσουμε. Και ελπίζουμε τον Ιούνη του 2023 να έχουμε ένα κοινό σχέδιο δράσης για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε, μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε.

Για το P2P Lab,
Χρήστος Γιωτίτσας, Ιφιγένεια Δουβίτσα, Μίνα Κουβάρα, Βασίλης Κωστάκης, Βασίλης Νιάρος, Άλεξ Παζαΐτης, Αλέκος Πανταζής, Χριστίνα Πριάβολου, Νικηφόρος Τσιούρης, Κατερίνα Τρουλλάκη

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!