Με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νεολαία, τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης ανοίγει τις πύλες του στα Γιάννενα το τριήμερο 16-17-18 Σεπτέμβρη το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο πάρκο Λιθαρίτσια.

Είναι το σύνθημα του Φεστιβάλ «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη και τη συμπλήρωση 70 χρόνων, από την εκτέλεσή του, αυτό που τα μέλη της ΚΝΕ επιδιώκουν να φτάσει σε χιλιάδες νέους και νέες που ασφυκτιούν από τη σημερινή βαρβαρότητα. Στόχος είναι η μεγάλη προσπάθεια για πλατιά συζήτηση με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, να εκφραστεί με αυξημένη συμμετοχή στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα του Φεστιβάλ το οποίο για πρώτη φορά απλώνεται σε τρεις ημέρες. 

Ξεχωρίζουν η πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που δίνει βήμα σε νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες καθώς επίσης και το πρόγραμμα ενδιαφερουσών συζητήσεων για μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους.

Αναψηλαφώντας την ιμπεριαλιστική  Μικρασιατική εκστρατεία και την Μικρασιατική Καταστροφή

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται κατά τις Φεστιβαλικές εκδηλώσεις στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Η κεντρική έκθεση  του Φεστιβάλ, την οποία επιμελείται η Ιδεολογική Επιτροπή του ΣΠ Ηπείρου – Κέρκυρας- Λευκάδας της ΚΝΕ, έχει τίτλο:  «1922-2022: Στα χνάρια της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας που οδήγησε στη Μικρασιατική καταστροφή. Οι αιτίες και τα σύγχρονα συμπεράσματα». Σύμφωνα με τους συντελεστές, σκοπός της έκθεσης είναι να πιάσει το νήμα των εξελίξεων της περιόδου, αντλώντας συμπεράσματα για το σήμερα από την τότε στάση των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της εποχής, τη στάση που κράτησε το εργατικό-λαϊκό κίνημα και τη συμβολή του, νεαρού τότε, Κομμουνιστικού Κόμματος (ΣΕΚΕ)  στο αντιπολεμικό κίνημα της εποχής

Βασική επιδίωξη της έκθεσης είναι να αναδείξει τα ολέθρια  αποτελέσματα για τους λαούς, όταν γίνονται έρμαια, ξένων προς τα δικά τους συμφέροντα. Επίσης έμφαση δίνεται, στην εξαγωγή αντιπολεμικών συμπερασμάτων για το σήμερα με την αναγκαιότητα οργάνωσης της λαϊκής πάλης ενάντια στον πόλεμο και τις συνέπειες του, ενώ σταθερή παραμένει η έγνοια της ΚΝΕ για να έρθει η νεολαία σε επαφή με την Ιστορία.

Στο ίδιο πνεύμα και το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…» που παρουσιάζει το συγκρότημα της ΚΝΕ στην Κεντρική Σκηνή, την τρίτη μέρα των εκδηλώσεων. Οι συντελεστές παρουσιάζουν μέσα από το μικρασιάτικο τραγούδι τον πόνο και τον ξεριζωμό που επέφερε η προσφυγιά στους Έλληνες της Μικρασίας. Επίσης έμφαση δίνεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αναφορές στα προσφυγικά χωριά και περιοχές των Ιωαννίνων.

Οι καλλιτέχνες, οι πρόβες των οποίων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και ενθουσιασμό, δηλώνουν αποφασισμένοι μέσα από τις νότες, τα τραγούδια και τα κείμενα τους να μας μεταφέρουν νοερά σε ένα ταξίδι στην ατμόσφαιρα της εποχής.

Η ΚΝΕ, για άλλη μια φορά, δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες

Πιστή στην προσπάθεια που κάνει εδώ και 47 χρόνια, ώστε το Φεστιβάλ να αποτελεί χώρο έκφρασης νέων καλλιτεχνών, η ΚΝΕ δίνει και φέτος την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλεία τους.

Την Παρασκευή, φοιτητικά και νεανικά συγκροτήματα ανεβαίνουν στην Νεανική Σκηνή και υπόσχονται να μας ξεσηκώσουν με τις μελωδίες τους. Τραγούδια ελληνικά και ξένα,  υπόσχονται μια ευχάριστη βραδιά στους επισκέπτες του Φεστιβάλ. «Τα πολυμερή»,  και «Paspartou» δίνουν ραντεβού στο πάρκο Λιθαρίτσια! Η βραδιά συνεχίζεται με το αφιέρωμα του συγκροτήματος της Τ.Ο ΑΕΙ της ΚΝΕ στον μεγάλο μας στιχουργό Άλκη Αλκαίο ο οποίος με τους στίχους του σημάδεψε έντονα, το έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Ενώ, η βραδιά κλείνει με Ρεμπέτικο-Λαϊκό Γλέντι από νεανικό σχήμα

Την Κυριακή μαθητές ανεβαίνουν σκηνή για ένα ανατρεπτικό beatboxing

Οι μαθητές ετοιμάζουν πλούσιο πρόγραμμά στο Μαθητικό Στέκι

Σε κλίμα ενθουσιασμού και προσμονής τα μέλη και οι φίλοι των μαθητικών οργανώσεων της ΚΝΕ, ετοιμάζονται και φέτος να στήσουν το δικό τους στέκι στο χώρο του Φεστιβάλ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει, η συζήτηση της Παρασκευής με τίτλο «Δεν τους χαρίζουμε ούτε λεπτό από το παρόν και το μέλλον μας! Στο πρώτο κουδούνι…είμαστε έτοιμοι!», όπου θα συζητηθεί η πείρα από τις μεγάλές μαθητικές κινητοποιήσεις και αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, καθώς και η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η θεατρική παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» που ανεβάζουν μαθητές μέλη της Τ.Ο Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα του πολωνού παιδαγωγού και συγγραφέα, Janusz Korczak που έχει διασκευαστεί από την Άλκη Ζέη. Αποτελεί ένα αντιπολεμικό παραμύθι που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και την παιδική αθωότητα, αυτό γίνεται παράσταση, γεμάτη μουσική, γρήγορη σκηνική δράση, χιούμορ αλλά και συγκίνηση. Στο έργο παρακολουθούμε τον αγώνα των παιδιών να διορθώσουν τα λάθη των μεγάλων και να αλλάξουν τον κόσμο. 

Με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να παρασύρει όλους στο παιχνίδι, ξεκινά το Quizdom – Κατηγορία: «Επιλέγουμε το κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε σήμερα». Οι παίκτες χωρίζονται σε δυο ομάδες και απαντούν σε μεγάλη ποικιλία ερωτήσεων.  

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις στα Στέκια φοιτητών και νέων εργαζόμενων

Την Παρασκευή η συζήτηση ανοίγει στο Φοιτητικό Στέκι με τίτλο: «Οι φοιτητές καίμε όλα τα σενάρια που μαυρίζουν το μέλλον μας. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!» Εισηγητική ομιλία θα γίνει από τον Θοδωρή Κωτσαντή μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στόχο της συζήτησης αποτελεί, να αναδειχθεί μέσα από την ιστορική πείρα του φοιτητικού κινήματος η σημασία της αταλάντευτης στάσης του Κόμματος και της ΚΝΕ, στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές. Παράλληλα, να απαντηθούν τα ερωτήματα: Τι φοιτητικό κίνημα θέλουμε; και πως θα το πετύχουμε, αξιοποιώντας και την ανάδειξη της Πανσπουδαστικής Κ.Σ σε πρώτη δύναμη πανελλαδικά και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Παράλληλα στο Στέκι Νέων Εργαζόμενων, στόχος είναι το πρόγραμμα να αναδείξει τους αγώνες των εργαζόμενων της πόλης την τελευταία δεκαετία, για το δικαίωμα τους στη δουλεία και τη ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί πλούσια συζήτηση με τίτλο  «Οι μεγάλοι αγώνες του σήμερα, πυξίδα της νεολαίας στη πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα». Σκοπός των Οργανώσεων Εργαζόμενων της ΚΝΕ είναι η συζήτηση να προβάλει την ανάγκη, να δυναμώσει η οργανωμένη δράση των εργαζομένων και η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, έτσι ώστε να κάνουν δύσκολο το χειμώνα, σε όλους αυτούς που με πρόφαση το «δύσκολο χειμώνα» θέλουν να επιβάλλουν σιωπητήριο στις εργατικές- λαϊκές διεκδικήσεις

 

Στο Φεστιβάλ, μέχρι στιγμής, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

  • Νατάσα Μποφίλιου
  • Φωτεινή Βελεσιώτου
  • Χριστόφορος Ζαραλίκος
  • Yiname the band
  • Συγκρότημα της ΚΝΕ και συνεργαζόμενοι: Χάρης Πρέντζας: κιθάρα, Γιώργος Ζιώγος: κιθάρα, Αλεξάνδρα Ρίζου: φωνή, Χρήστος Παπακώστας: βιολί, Αλέξανδρος Βασδέκης: φωνή, Ηρώ Γκίζα: φωνή, Αφροδίτη Τσιγάρα: ακορντεόν, Στέφανος Μπόγδος: ούτι- μπουζούκι, Δημήτρης Ζάχαρης: κρουστά 
  • Πολυμερή: Χρήστος Πανούσης; κιθάρα, Λυγία Παπαβαρνάβα: αρμόνιο-φωνή, Χαρά Τασιούδη κιθάρα-φωνή
  • Paspartou: Δημήτρης Τσιούρης: κιθάρα-φωνή, Παρασκευή Παπαδάτου: φωνή, Γιώργος Ζιώγος: Λαούτο-κιθάρα-φωνή
  • Συγκρότημά ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ: Τριανταφυλλιά Καραμπατζάκη: φωνή, Βαγγέλης Βελεσίωτης: κιθάρα-φωνή, Λευτέρης Δόσης: πιάνο, Διονύσης Παζαρτζικλής: κρουστά 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!