“Από την αρχή της θητείας σας, κάθε φορά η συζήτηση σε αυτήν την αίθουσα περί απολογισμών, μας προκαλεί θυμηδία καθώς πρέπει να εργαστούμε εμείς, για να σας καταδείξουμε ότι δεν εργάζεστε εσείς αποδοτικά.

Δεν μπορέσατε να συγκροτήσετε μία αυτάρκη ομάδα που να βασίζεται στο τρίπτυχο: σχέδιο, οργάνωση, αποτελεσματικότητα. Θα κριθείτε συνολικά σε ένα χρόνο, από τους πολίτες κυρίως όμως από αυτούς που παγιδεύτηκαν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Ο δήμος παραμένει στάσιμος, καθώς οι αυτοσχεδιασμοί σας δεν έχουν αρχή και τέλος. H προχειρότητα κυριαρχεί, ενώ σίγουρα, οι αιτίες δεν είναι ούτε η πανδημία της αντιπολίτευσης ούτε η πανδημία του COVID-19 ούτε το χάος της ελληνικης γραφειοκρατίας ή οτιδήποτε άλλο σκαρφίζεστε, κατά καιρούς, για να καλύψετε την ανεπάρκειά σας κάτω απο το χαλί.

Ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού οδών και πλατειών. Τίποτε. 

Απορριμματα. Τίποτε. Ούτε διαχείριση βιοαποβλήτων ούτε πράσινες γωνιές ούτε χωροθέτηση κάδων ή χώρων για ογκώδη.

Πλατεία Πύρρου. Τϊποτε.

Πάρκο Πυρσινελλα. Τϊποτε.

Δημαρχιακό μέγαρο. Τϊποτε.

Λίμνη Παμβώτιδα. Τίποτε.

Κυκλοφοριακό. Τϊποτε.

Έξυπνη πόλη. Τίποτε.  

Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών. Ούτε καν ηχητικά συστήματα δεν τοποθετήθηκαν για τους πεζούς με οπτική αναπηρία.

Ευτυχώς βέβαια, που φέτος αποφασίσατε να μην χαρακτηρίσετε κάποια έργα ως «εμβληματικά» όπως πέρυσι!

Και παρόλο που έτυχε και διοικείτε σε μία «χρυσή εποχή» λόγω των πολυπληθών και πολυποίκιλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι & ΙΙ, ΕΣΠΑ 2014-2020, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΗΛΕΚΤΡΑ, ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και άλλα. 

Για τις επιχειρήσεις και τα νομικά προσωπα του Δήμου δεν αναφέρεται κανένας οικονομικός απολογισμός.

Το Πνευματικό Κέντρο -το κύριο άρμα της προεκλογικής σας εκστρατείας- με αρμοδιότητες πολιτισμού, περιβάλλοντος, νεολαίας και άθλησης καταγράφει μόνο επιλεγμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Οι υπόλοιπες αρμοδιότητές του σαν να μην υφίστανται.

Το Δημοτικό Θέατρο, αποτελεί μία ακόμη επιχείρηση με πολιτιστικό προσανατολισμό και με δράσεις χωρίς αποτύπωμα.

Με θετικό πρόσημο, σε σύγκριση με τις άλλες επιχειρησεις και νομικά πρόσωπα, το έργο του ΟΚΠΑΠΑ.

Η ΔΕΥΑΙ, επιχείρηση με Π/Υ 44 εκατ.€, δεν ακουμπάει επ’ ουδενί την καυτή πατάτα της επάρκειας νερού και της διαχείρισής του, των κεντρικών δικτύων τροφοδοσίας των δεξαμενών, την χωρητικότητα των υφιστάμενων δεξαμενών, αλλά και τη σύνδεση των καταναλωτών στο δίκτυο που κατασκευάστηκε πριν μερικά χρόνια στο κέντρο πόλεως όπως ονοματιζόταν παλιά. 

Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Ιωαννίνων χάθηκε στις διεργασίες για την υλοποίηση Ενεργειακής Κοινοτητας.

Σχετικά με τα ΕΞΟΔΑ:

Εύκολα αντιλαμβανεται κανείς ότι η υστέρηση στην απορρόφηση είναι πολύ μεγαλη, σε αντίθεση με αυτά που εσείς ισχυρίζεστε. 

α. Για έργα προϋπολογίστηκαν 41,5 εκατ. € και το 2021 πληρώθηκαν μόλις 4 εκατ. €, ήτοι το 9,5%!

β. Για δε τις μελέτες που προϋπολογίστηκαν στα 2,6 εκατ.€ περίπου πληρώθηκαν 500.000€, ήτοι το 19%! 

Σχετικά με τα ΕΣΟΔΑ:

Στα έσοδα παρατηρεί κανείς ότι από το τεράστιο ποσό των 49 εκατ.€ που αφορά σε οφειλές από Παρελθόντα Οικονομικά Έτη (ΠΟΕ) εισπράχθηκαν μόλις 850.000 €, ήτοι ποσοστό 1,7%!

Οι δε καταθέσεις όψεως και προθεσμιακές, ανέρχονται στο ποσό των 23,4 εκατ. €, έτσι για να συνεχιζει ο δήμος να κανει τον τραπεζίτη! 

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυρών και επιχειρήσεων λόγω COVID-19 δεν λήφθηκαν, παρά μόνο ό,τι αναφερόταν στις Πράξεις Νομοθετικου Περιεχομένου της Κυβερνησης.

Ο απολογισμός που μας καταθέσατε, δεν αποτελει για εμάς απολογισμό, αλλά μία έκθεση ιδεών χωρίς δείκτες και οικονομικά στοιχεία για να μην είναι εφικτός κανένας απολύτως έλεγχος (πχ Συντήρηση Έργων, ανακύκλωση).

Προς τεκμηρίωση των προαναφερόμενων, θα σταθώ σε 3 αριθμούς, οι οποίοι ΔΕΝ αναφέρονται στον απολογσιμό σας, αλλά τεκμηριώνουν το πώς εξελίσονται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Ξεκινωντας από το ΕΣΠΑ (ειτε το περιφερειακό πρόγραμα είτε τα τομεακά) για το οποίο αξίζει να γίνει μνεία καθως αποτελεί –τουλάχιστον μέχρι σήμερα- το χρηματοδοτικό μέσο με τις πιο «σκληρές» προδιαγραφές, η εξέλιξη των ενταγμένων σε αυτό έργων έχει ως ακολούθως:

Π/Υ ενταγμένων: 48 εκατ. €

Π/Υ δημοπρατημένων: 21 εκατ.€

Π/Υ απορροφήσεων (δαπάνες): 6 εκατ. € (ήτοι 28,5%).

 

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ υποβλήθηκαν προτάσεις συνολικού Π/Υ 31 εκατ. € περίπου, εντάχθηκε σχεδόν το 50% των έργων με Π/Υ 16 εκατ.€ και οι δαπάνες είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ μέχρι σήμερα!

 

Αυτή είναι μια αντικειμενική αποτύπωση των πεπραγμένων μιας θητείας που δεν έφερε την νέα εποχή, όχι γιατί η νέα εποχή δεν ήθελε, αλλά γιατί η σύμπραξη δεν μπορούσε να τη φέρει.” 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!