Σοκάρουν τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες της πόλης των Ιωαννίνων οι εικόνες που παρουσιάζει σήμερα ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της πόλης, που είναι η “Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή”.

Το διατηρητέο αυτό κτίριο θεωρείται το πρώτο οικοδόμημα στη πόλη μας, του σημαντικού Γιαννιώτη αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτου (1870-1937) και κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το σοκ μετατρέπεται σε αγανάκτηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο κτίριο αυτό στεγάζεται σήμερα η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία μεταφέρθηκε εκεί ύστερα από πολλές προσπάθειες και αφού χρειάστηκε να μεταφερθεί το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων.

Κοινή ήταν η πεποίθηση όσων συμμετείχαν στο εγχείρημα της μεταφοράς της Αρχιτεκτονικής Σχολής ότι το κτίριο αυτό θα ήταν αντάξιο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, που η ίδρυσή της το 2015 χαιρετίστηκε από όλους, αφού ήταν αίτημα πολλών χρόνων από τους φορείς της πόλης.

Το 1ο νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε ύστερα από πολλές διαμαρτυρίες, η Αρχιτεκτονική εγκαταστάθηκε στο Παπαζόγλειο και δυστυχώς -όπως φαίνεται στις φωτογραφίες- η τελευταία χρήση του κτιρίου συνοδεύεται από τους βανδαλισμούς που υπέστη η πρόσοψη του κτιρίου, κάτι που δεν συνέβη ποτέ στην ιστορία του, εικόνες που αποτελούν ντροπή για την Αρχιτεκτονική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι το νεοκλασικό αυτό κτίριο με τα δύο θαυμάσια Κορινθιακού τύπου κιονόκρανα ανήκε στην Αγγελική Παπάζογλου (1810-1891), που το δώρισε στη πόλη των Ιωαννίνων για να φτιαχτεί υφαντική σχολή για τα φτωχά κορίτσια της Ηπείρου.

Στην ιστορική του διαδρομή  το κτίριο γνώρισε πολλές χρήσεις, αφού στέγασε τις ανάγκες του Στρατιωτικού νοσοκομείου της πόλης, λειτούργησε ως δικαστική αίθουσα (Εφετείο), στέγασε το 5ο Γυμνάσιο και το 1ο νηπιαγωγείο, με τελευταίο ένοικο την Αρχιτεκτονική Σχολή.

Ας ελπίσουμε ότι η κοσμητεία της Αρχιτεκτονικής Σχολής θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και την ανάδειξή του σεβόμενη την ιστορία του και τον μεγάλο αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο.

 

apokaukos

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!