Γιατί δεν λειτουργούν ακόμη οι Γωνιές Ανακύκλωσης στα Γιάννενα

Η μη λειτουργία των Γωνιών Ανακύκλωσης τέθηκε στη λογοδοσία, με τον Δήμο Ιωαννιτών να αποδίδει την καθυστέρηση σε αστοχία της αρχικής μελέτης.

Γιατί δεν λειτουργούν ακόμη οι Γωνιές Ανακύκλωσης στα Γιάννενα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Το ζήτημα της μη λειτουργίας των Γωνιών Ανακύκλωσης στον Δήμο Ιωαννιτών έθεσε ξανά σε συνεδρίαση λογοδοσίας της διοίκησης στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Όμορφη Πόλη», Παντελής Κολόκας.

Ο κ. Κολόκας άσκησε έντονη κριτική στη δημοτική αρχή, επισημαίνοντας ότι 30 μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου οι Γωνιές Ανακύκλωσης, τόσο εντός της πόλης όσο και περιφερειακά, δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Έκανε λόγο για «εικόνες ντροπής και παρακμής» και υπενθύμισε ότι το θέμα είχε τεθεί ξανά πριν από δεκαπέντε μήνες σε συνεδρίαση λογοδοσίας, χωρίς -όπως ανέφερε- να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που είχαν δοθεί.

Απαντώντας εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Ιωαννίνων, Δημήτρης Κατηρτσίδης, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια των Γωνιών Ανακύκλωσης ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2023, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με μελέτη που είχε συνταχθεί από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο περιλάμβανε τέσσερις υπόγειες και έξι υπέργειες Γωνιές Ανακύκλωσης, καθώς και δύο οχήματα, ένα γερανοφόρο και ένα όχημα με δύο ρεύματα ανακύκλωσης.

Ο κ. Κατηρτσίδης υποστήριξε ότι το πρόβλημα προέκυψε από τις τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης, μιλώντας για αστοχία της μελέτης, καθώς οι υπόγειοι κάδοι θα έπρεπε να είναι συμβατοί με τα οχήματα αποκομιδής και ειδικά με το γερανοφόρο. Όπως είπε, η μελέτη που έγινε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής προέβλεπε διαφορετικό είδος οχήματος, με μη συμβατό μηχανισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τα υπόγεια συστήματα.

«Με λίγα λόγια, το όχημα που προβλέφθηκε στη μελέτη δεν μπορεί να λειτουργήσει με τους υπόγειους κάδους», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα διαπιστώθηκε όταν η σημερινή δημοτική αρχή κλήθηκε να παραλάβει το απορριμματοφόρο και ζήτησε να γίνει δοκιμή.

Ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου έκανε λόγο για «αστοχία στη μελέτη» της προηγούμενης δημοτικής αρχής, προσθέτοντας ότι ο Δήμος έχει έρθει σε επικοινωνία με την εταιρεία και έχει λάβει διαβεβαίωση πως θα γίνει η απαιτούμενη προσαρμογή, ώστε το όχημα να μπορεί να λειτουργήσει με τους κάδους.

Όπως ανέφερε, οι δοκιμαστικές λειτουργίες επί χάρτου τόσο του υπόγειου όσο και του υπέργειου εξοπλισμού έχουν γίνει, όμως σήμερα ο μηχανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πλήρη του δυνατότητα. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, το σύστημα δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Ο κ. Κατηρτσίδης εκτίμησε ότι, από τη στιγμή που η εταιρεία συμφώνησε να κάνει την προσαρμογή χωρίς κόστος για τον Δήμο, ο εξοπλισμός θα μπορέσει σύντομα να λειτουργήσει.

Στην αστοχία της μελέτης αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας αποδίδοντας την ευθύνη για την εκπόνηση της μελέτης από τις υπηρεσίες του Δήμου και από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Στη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας διαπιστώθηκε η ασυμβατότητα μεταξύ του οχήματος και των κάδων.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google