Τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το στέλεχος “όμικρον” σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα κύματα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι ο ιός δεν έχει γίνει άκακος. Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο για να χρειαστούν νοσηλεία που είναι πολλαπλάσιος απ΄ όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερ-πολλαπλάσιος απ΄ όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερ-πολλαπλάσια τους ερχόμενους μήνες, γ’ι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση άμεσα, όπου το σύστημα μάλιστα τους υποδέχεται κατά προτεραιότητα, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. “Αν είχαμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο”, είπε ο καθηγητής.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια μεσοσταθμικά, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έδειξε σημαντικότατη επιδείνωση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 160% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υπερ-πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 11%. Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με κάποιες τάσεις σταθεροποίησης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε μείωση 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1,2.

 

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 285 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 46% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 1 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 12% και καταγράφηκαν περίπου 6.000 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημαντική επιδείνωση όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 36%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 13%. Καταγράφηκαν 3,8 εκατ. διαγνώσεις και 21.500 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι εμφανής και από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 29 δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!