Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σήμερα ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι κάτι «σαφώς δεν πάει καλά» με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς.

«Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες. Αλλά αν δει κανείς τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σαφώς κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Γκουτέρες στο φόρουμ NEXT του πρακτορείου Reuters.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, την οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το 40% των θυμάτων είναι παιδιά.

«Είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε στο Ισραήλ να καταλάβει ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά του να βλέπουμε καθημερινά τη φρικτή εικόνα των δραματικών ανθρωπιστικών αναγκών του παλαιστινιακού λαού. Αυτό δεν βοηθά το Ισραήλ, σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κοινή γνώμη», σχολίασε ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα με τον απολογισμό άλλων συγκρούσεων σε όλον τον κόσμο που καταγράφει ο Οργανισμός κάθε χρόνο.

«Κάθε χρόνο, ο υψηλότερος αριθμός παιδιών που σκοτώνονται από οποιονδήποτε από τους παράγοντες σε όλες τις συρράξεις στις οποίες γινόμαστε μάρτυρες ανέρχεται, το μέγιστο, σε εκατοντάδες. Μέσα σε μερικές ημέρες έχουμε στη Γάζα χιλιάδες και χιλιάδες νεκρά παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι κάτι είναι σαφώς λάθος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε.

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά θύματα σε ένοπλες συρράξεις περιλαμβάνει μια «λίστα της ντροπής», όπου καταγγέλλονται τα μέρη εκείνα που μετέχουν σε συγκρούσεις με την ελπίδα ότι θα τα ωθήσει να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία των παιδιών. Η λίστα αυτή ήταν επί μακρόν αμφιλεγόμενη, καθώς διπλωμάτες έλεγαν ότι το Ισραήλ ασκούσε πιέσεις για να μην περιληφθεί σε αυτήν.

Η επόμενη έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα του επόμενου έτους.

ΟΗΕ: Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, δηλώνει ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουσή τους που ξέσπασε πριν από ακριβώς έναν μήνα.

«Οι ωμότητες που διέπραξαν οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στις 7 Οκτωβρίου ήταν ειδεχθείς, ήταν εγκλήματα πολέμου, όπως είναι και η συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων», είπε ο Φόλκερ Τουρκ, επισκεπτόμενος σήμερα τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, από την αιγυπτιακή πλευρά.

«Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ είναι επίσης έγκλημα πολέμου, όπως και η παράνομη, εξαναγκαστική εκκένωση των αμάχων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα μέσω της Ράφα, ο Τουρκ είπε: «Αυτή η σανίδα σωτηρίας είναι εξωφρενικά λεπτή».

«Καλώ κατεπειγόντως όλα τα μέρη να συμφωνήσουν τώρα μια κατάπαυση του πυρός», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι επιτακτικές ανάγκες, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι τρεις: η παράδοση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η απελευθέρωση των ομήρων και ο τερματισμός της κατοχής.

«Πέσαμε από τον γκρεμό και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πράξεις του ενός μέρους δεν δίνουν άφεση στις πράξεις του άλλου», τόνισε.

Το Ισραήλ ανθίσταται στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της G7 για μια ανθρωπιστική παύση, επιμένοντας ότι δεν θα συμφωνήσει για μια κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. Η Χαμάς από την άλλη λέει ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται όσο δέχεται επίθεση η Γάζα.

«Στα 56 χρόνια της κατοχής, η κατάσταση είναι η πιο επικίνδυνη που έχουμε αντιμετωπίσει για τους ανθρώπους στη Γάζα, στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη αλλά και για την περιοχή», είπε ο Τουρκ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!