Μία ακόμα, η τρίτη ερώτηση για τα έργα στην κορυφογραμμή του Γράμμου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ζητώντας ενημέρωση για τον κύριο του έργου και για τις υπαρκτές ή μη αδειοδοτήσεις.
Οι Βουλευτές του μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ποιος ο λόγος, η σκοπιμότητά του, αφού απ’ ο,τι φαίνεται εμπλέκονται τουλάχιστον 2 Υπουργεία και μια Περιφέρεια, αν έχουν κατατεθεί και εγκριθεί οι αναγκαίες και απαραίτητες μελέτες στα αρμόδια Δασαρχεία Κόνιτσας και Καστοριάς και εάν έχουν δοθεί και ποιες άδειες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες πριν την έναρξη των έργων.
Η ερώτηση αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
“Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο σε υψόμετρο πάνω από 2.200 μέτρα. Όπως διαπιστώθηκε από αυτοψία κατοίκων από τα χωριά της περιοχής και εκπροσώπων μαζικών φορέων, πράγματι, επιχειρήθηκε διάνοιξη δρόμου μεταξύ των χωριών Γράμμουστα και Αετομηλίτσα και μάλιστα καταστράφηκαν ήδη σημαντικά τμήματα των πεζοπορικών διαδρομών. Τα μηχανήματα κινήθηκαν ταυτόχρονα από την πλευρά του Δήμου Νεστορίου και από την πλευρά του δήμου Κόνιτσας προς την κορφή Σκίρτση, ξεκινώντας από την Γράμμουστα προς το διάσελο της Κιάφας και από τον Γκέσο προς την Σκίρτση.
Ο πολιτιστικός σύλλογος Αετομηλίτσας κατήγγειλε εγγράφως στο Δασαρχείο Κόνιτσας την ενέργεια αυτή, καθώς πρόκειται για μεγάλη παρέμβαση σε περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας. Η εν λόγω περιοχή είναι μέρος ευρύτερης περιοχής, που προστατεύεται από το δίκτυο “Natura 2000” (GR1320002 Κορυφές όρους Γράμμου).
Ταυτόχρονα παρέμβαση στον Δήμο Κόνιτσας έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας, ενώ οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσαν το θέμα στην περιφερειακή επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Παράλληλα από σειρά δημοσιευμάτων έγιναν γνωστά ότι:
– Από την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας (Καστοριά) επιχείρησαν μηχανήματα του Στρατού, ενώ από την περιοχή της Ηπείρου (Κόνιτσα) επιχείρησε εργολάβος, στον οποίο έγινε απευθείας ανάθεση του έργου έναντι 24.800 ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Αναφέρει μάλιστα η Περιφέρεια στο σχετικό έγγραφο (ΑΔΑ: 9ΠΠΡ7Λ9-ΠΕ1 με αριθμό πρωτ. 152082/16400) πως πρόκειται για την “αποκατάσταση βατότητας από το μνημείο Γκέσου έως όρια νομού στον Γράμμο”.
– Σύμφωνα με τις καταγγελίες αλλά και προφορικές διαβεβαιώσεις αρμόδιων κρατικών υπάλληλων της Δασικής υπηρεσίας, δεν έχει κατατεθεί καμία μελέτη διάνοιξης ή συντήρησης δασικού δρόμου, ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς τα αρμόδια Δασαρχεία. Δεν έχουν καν ερωτηθεί ή ενημερωθεί οι Δήμοι.
– Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νεστορίου Χρήστο Γκοσλιόπουλο, ο οποίος εκφράζει τη διαμαρτυρία του Δήμου, η διάνοιξη αυτή καταστρέφει υφιστάμενο πεζοπορικό μονοπάτι και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατεύθυνση του Δ. Νεστορίου για ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και σημανθεί μονοπάτια από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία, ενώ αναμένεται η έγκριση νέου έργου μονοπατιών στον Γράμμο από το ΥΠΕΝ προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
Οι φωτογραφίες αλλά και αυτοψίες κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής δείχνουν ότι το έργο διάνοιξης του δρόμου στον αυχένα Γκέσου – Περήφανου – Σκίρτση- Κιάφα είναι στην αλπική ζώνη του Γράμμου, σε υψόμετρο πάνω από τα 2.200 μ. και θυμίζει ανάλογες εργασίες διάνοιξης δρόμων για διάβαση και εγκατάσταση πάρκων ανεμογεννητριών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η ίδια η Περιφέρεια έχει διαβεβαιώσει πως το έργο δεν αφορά σε αιολικό πάρκο. Ταυτόχρονα, όμως, επικαλέστηκε στρατιωτικό απόρρητο ως προς την σκοπιμότητα του έργου. Τα γεγονότα διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό, αφού εκπρόσωπος του ΓΕΣ με δήλωση του σε ηλεκτρονική εφημερίδα ανέφερε: «Αρχές του καλοκαιριού υπήρξε ένα αίτημα από την Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο ζητούσε τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διάνοιξη ήδη υφιστάμενης οδού. Λοιπόν, εμείς, ως Ένοπλες Δυνάμεις, απαντήσαμε ότι ναι, έχουμε όλη την καλή διάθεση. Μπορούμε να διαθέσουμε μηχάνημα. Εφόσον υπάρξει όμως διαβεβαίωση ότι δεν χρειάζονται αδειοδοτήσεις, ότι δεν αποτελεί περιοχή Natura ή δεν υπάρχει κάτι από την αρχαιολογική υπηρεσία είτε από τη δασική υπηρεσία. Υπήρξαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου, οπότε διαθέσαμε το μηχάνημα».
Την ίδια ώρα οργιάζουν οι φήμες στην περιοχή για πιθανή κατά παραγγελία έργο από διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα που κινούνται στο χώρο της χιονοδρομίας και του “off road”, ενώ δεν περνούν απαρατήρητες, επίσης, οι επισημάνσεις κατοίκων για την μακρόχρονη επίμονη απαίτηση ορισμένων παραστρατιωτικών κύκλων, που απαιτούν να γίνει διάνοιξη δρόμου ως και το ύψωμα 2.520″.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.