Εβδομήντα  οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από το ολοκαύτωμα και στο Γρεβενίτι.
Είκοσι τρεις ψυχές χάθηκαν στο Γρεβενίτι από τους Γερμανούς. Έγιναν στάχτη 295 σπίτια .Στα χωριά Ελατοχώρι, Μακρίνο και Λεπτοκαρυά κάηκαν ολοσχερώς όλα τα σπίτια, στη Βοβούσα από τα 84 σπίτια μόνο ένα γλίτωσε την εκδικητική μανία των Ναζί, στην Δόλιανη τα 132 από τα 135, στην Ελάτη τα 56 από τα 70, στο Τρίστενο τα 138 από τα 154 και στο Φλαμπουράρι τα 85 από τα 92 σπίτια.
Κανένας δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να ξεχάσει το αβάπτιστο κοριτσάκι που οι κατακτητές το πέταξαν στην ξιφολόγχη…

Τη μνήμη των αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ζαγόρι και την επέτειο καταστροφής των χωριών του την περίοδο της κατοχής 1941-1944, τίμησε σήμερα  ο Δήμος Ζαγορίου, στην καθιερωμένη εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στο Γρεβενίτι.

Το μήνυμα και αυτής της εκδήλωσης,  που διοργάνωσε ο Δήμος Ζαγορίου, ήταν ότι η ναζιστική θηριωδία δεν πρέπει να λησμονηθεί για να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον, αλλά  και το ανεκπλήρωτο χρέος της πολιτείας προς τα κατεστραμμένα χωριά του Ζαγορίου που έχασαν την αρχιτεκτονική τους και τον παραδοσιακό χαρακτήρα, μαζί με το πάγιο αίτημα για τη  διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών και της ηθικής δικαίωσης των θυμάτων.

Το παρόν στην εκδήλωση εκτός από τον δήμαρχο Ζαγορίου Γ.Σουκουβέλο,έδωσε και ο Περιφερειάρχης Ηπέιρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!