Νέα ένταση καταγράφεται γύρω από το ζήτημα της Γροιλανδίας, μετά τις τοποθετήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την επιθυμία της Ουάσιγκτον να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις σχετικές απειλές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο διάλογος παραμένει ανοιχτός.
«Εξωφρενικές απειλές», αλλά ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας
Ο Νίλσεν σημείωσε ότι οι θέσεις του Τραμπ έχουν διατυπωθεί «διαφανώς» και πως το θέμα πλέον συζητείται ανοικτά. «Δεν νομίζω ότι είναι πια ένα ζήτημα που δεν μπορεί να συζητηθεί», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται διπλωματική εγρήγορση.
Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν γίνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», χωρίς όμως να παραγνωρίζει την ένταση που έχει προκληθεί.
«Δεν αφορά μόνο εμάς» – Το γεωπολιτικό αποτύπωμα
Αναφερόμενος στις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης στη Γροιλανδία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανθεκτικότητα των κατοίκων. «Ζούμε σε μια γη όπου κανείς δεν θα μπορούσε να ζήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ζήτημα ξεπερνά τα εθνικά όρια.
Έθεσε, μάλιστα, ευρύτερο γεωπολιτικό προβληματισμό, διερωτώμενος πώς θα διαμορφωνόταν η παγκόσμια ισορροπία εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ αποκτούσε έναν ακόμη σύμμαχο υπό τέτοιες συνθήκες.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, σημειώνοντας ότι η κοινωνία της Γροιλανδίας δεν αισθάνθηκε απειλή από τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά ένιωσε πίεση από τις ΗΠΑ.
Παρέμβαση Γερμανίας για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, τονίζοντας ότι η ασφάλεια της Αρκτικής αποτελεί ευθύνη του ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι απειλές από ένα κράτος-μέλος προς άλλο κράτος-μέλος υπονομεύουν τη συνοχή της Συμμαχίας και ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές χώρες για την αντίδρασή τους.
Η θέση της Δανίας και οι «κόκκινες γραμμές»
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, δήλωσε ότι η επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της Γροιλανδίας παραμένει αμετάβλητη και προειδοποίησε ότι μια σύγκρουση μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμμαχία.
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο τίμημα πώλησης της Γροιλανδίας, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν τίθεται προς συζήτηση, τονίζοντας πως η εδαφική ακεραιότητα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι υφίσταται συμφωνία που επιτρέπει στις ΗΠΑ ισχυρή παρουσία στο νησί, σημειώνοντας ότι η Δανία παραμένει αξιόπιστος εταίρος. Όπως ανέφερε, λειτουργεί ομάδα εργασίας για τις διαπραγματεύσεις, με σαφώς καθορισμένες «κόκκινες γραμμές».
ΠΗΓΗ: CNN Greece
