• Γράφει ο Γιάννης Στέφας 

Το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ έληξε με καλούς οιωνούς. Με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για την εργασία, για τα δικαιώματα, τη νεολαία. Για την Υγεία, για την ισάριθμη αντιπροσώπευση. Γίναμε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που κατέκτησε οι γυναίκες να εκπροσωπούνται εξίσου και σαν επιστέγασμα, στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας ήταν πρώτες σε ψήφους.

Και ευτράπελα είχε το συνέδριο, καμία αντίρρηση. Όχι αυτά που κοσμούν τις στήλες των παραπολιτικών, όμως. Είμαστε πια ένα πολύ μεγάλο κόμμα με 172.000 μέλη και δε συμπαθούμε την στρατιωτική πειθαρχία. Λέμε έντονα τις απόψεις μας, διαφωνούμε, συνδιαμορφώνουμε. Όποιος θέλει να υποτάσσεται σε μία απόλυτη αρχή, μπορεί να πάει στη Νέα Δημοκρατία. Ή στη Βόρεια Κορέα.

Ανταμώσαμε παλιοί σύντροφοι, ιστορικά στελέχη, άνθρωποι που οργανωθήκαμε στον Ρήγα, οι άνθρωποι του… 3% με νέους συντρόφους μας. Ανθρώπους που η ηθική τους δεν τους επέτρεψε να παραμείνουν στους πολιτικούς χώρους από όπου ξεκίνησαν. Αλλά και ανθρώπους που δεν είχαν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχει δώσει μάχες και κουβαλάει όλη του την ιστορία πάνω στις πλάτες των μελών του. Αλλά είναι και κάτι ακόμα: είναι κόμμα της Αριστεράς της εποχής μας και οι νέοι καιροί φέρνουν νέα καθήκοντα. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στις ιδέες και τις αξίες μας, φυσικά, αλλά θα κάνουμε κάτι άλλο: θα ακούσουμε.

Θα ακούσουμε τους νέους μας συντρόφους, αυτούς που έγιναν μέλη μας στις 15 Μαϊου, που είναι άνθρωποι από τα σπάργανα της κοινωνίας. Δεν ήρθαν στο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ξέρουν ότι μπαίνουν στην Αριστερά. Θα ακούσουμε και τους συντρόφους που ήρθαν από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος μας δεν είναι να τους εκβιάσουμε να δεχθούν τις σταθερές μας. Θέλουμε να χτίσουμε καινούριες.

Ξέρω πως ακούγεται τρομακτικό για κάποιους, αλλά τις καταστάσεις τις διαμορφώνουν οι προθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ένα δημοκρατικό κόμμα που πιστευει στην πολυφωνία. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά δεν το επερωτά και κανένας. Εξάλλου, οι ταυτότητες μετασχηματίζονται. Φοβόμαστε μήπως οι νέοι μας σύντροφοι αλλοιώσουν τον ριζοσπαστισμό μας; Γιατί; Τόσο λίγη εμπιστοσύνη έχουμε στις ιδέες μας;

Είναι και κάτι ακόμα. Η κοινωνίας αλλάζει με τρόπο τόσο δραστικό, που κανένας δεν έχει ζήσει κάτι αντίστοιχο. Χρειαζόμαστε τους νέους ανθρώπους, τους παλιούς Αριστερούς και του καινούριους συντρόφους μας όχι για να διαμορφώσουμε την κοινωνία, αλλά για να καταλάβουμε τι συμβαίνει -και τι σημαίνει η αλλαγή,

Εν ολίγοις, δεν περισσεύει κανένας και καμία. Ούτε κι έχει αλλάξει το κόμμα μας σε ένα συνέδριο. Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι, έχουμε τις ίδιες ιδέες κι υποστηρίζουμε έναν τεράστιο, κοινό στόχο. Την δεύτερη φορά Αριστερά.

Αυτός είναι ο ορισμός της συντροφικότητας, ο στόχος. Και οι κοινές μάχες που άλλους μας θυμίζουν από πού προερχόμαστε και άλλους τους συστήνουν στο μεγαλειώδες, το όμορφο, το σπουδαίο της Αριστεράς.

Είμαστε το ίδιο κόμμα με νέους συντρόφους σε “καινούρια” κοινωνία. Κι όσο για τα παραπολιτικά που… ονειρεύονται διασπάσεις, ας μην περιμένουν. Έτσι είναι οικογένειες, διαφωνούν, τσακώνονται κι ενώνονται στις κρίσιμες στιγμές. Γι’αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Γιατί η ανάγκη να σωθεί η κοινωνία είναι πάνω και πέρα από όλα. Και από όλους μας.

Οπότε, να φοβούνται. Να φοβούνται την δική μας Αριστερά, με τους νέους συντρόφους και τις νέες ιδέες τους. Να φοβούνται την δική μας Αριστερά με τις σταθερές αξίες, που είναι πάντοτε ο άνθρωπος. Κυρίως, να φοβούνται γιατί θα χάσουν κι η ιστορία θα τους μνημονεύει ως ό,τι χειρότερο πέρασε ποτέ από τον τόπο μετά τη μεταπολίτευση.

Με τις σκέψεις αυτές , οι παλιοί σύντροφοι και συντρόφισσες υποδεχόμαστε τα νέα μέλη και τους φίλους μας την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, στις 9 το βράδυ  στο πάρκο Λιθαρίτσια.

Γιάννης Στέφος, μέλος ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην βουλευτής Ιωαννίνων

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!