Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατασκευή των υποδομών και η ανέγερση των κατοικιών του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εμπόρων στην Αμπελιά, καθώς ολοκληρώνονται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν τα μέλη του Συνεταιρισμού. 
Μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα πριν από το καλοκαίρι εκτιμάται ότι ο φάκελος θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και θα έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα επιτρέπει τη δημιουργία ουσιαστικά ενός νέου οικισμού στη συγκεκριμένη περιοχή.Ο φάκελος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έρθει στο δήμο Ιωαννιτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να λάβει τις τελικές υπογραφές και να επιστρέψει ξανά για την έκδοση του ΦΕΚ, όπως ανέφερε η πρόεδρος και οικονομική διαχειρίστρια του
Συνεταιρισμού Έφη Κωνσταντίνου.«Θεωρούμε ότι με τον τρόπο που βαδίζουμε πλέον, ως το Μάϊο θα έχουμε τα χαρτιά στα χέρια μας. Έχουν περάσει βέβαια, πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο επειδή κανένας οικοδομικός συνεταιρισμός δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα σε αυτό το σημείο, θεωρούμε ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος», σημείωσε.Ο οικισμός των εμπόρων στην Αμπελιά θα έχει έκταση 175 στρ. όπου θα ανεγερθούν 167 κατοικίες και θα κατασκευαστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές, καθώς και σχολείο, εκκλησία όπως και εμπορικά καταστήματα.«Ήδη τα προσχέδια βάση των οποίων έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν παρουσιαστεί στα μέλη μας. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε εφόσον βέβαια το επιτρέπουν και τα οικονομικά μας», σημείωσε.Τα μέλη του Συνεταιρισμού θα πρέπει να
καταβάλουν το ποσό που τους αντιστοιχεί προκειμένου να κατασκευαστούν πρώτα τα έργα υποδομής και στη συνέχεια ο καθένας να προχωρήσει στην ανέγερση της οικίας στο οικόπεδό του.

«Βιάστηκαν» να 
το εγκαταλείψουν
Ένα ακόμη οικόπεδο στην περιοχή της Αμπελιάς είχε «στοχεύσει» ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός για την ανέγερση οικισμού, ωστόσο το πρόβλημα στο συγκεκριμένο ήταν ότι κάποιο τμήμα βρισκόταν σε δασική έκταση.Επειδή ήδη είχαν περάσει πολλά χρόνια και δεν φαινόταν «φως» στον ορίζοντα για την γραφειοκρατική απεμπλοκή, πριν έξι μήνες περίπου τα χρήματα επεστράφησαν στα μέλη του Συνεταιρισμού.Ωστόσο φαίνεται πως με τη λύση που προωθεί σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει και αυτό το τμήμα.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ανταλλαγές εκτάσεων.
Όπως αναφέρεται στην Αττική έχει προκύψει ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς είναι δασικές εκτάσεις. Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν 330, από τους οποίους το 25% αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα.
Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την εφημερίδα προβλέπει:
• Η περιοχή ιδιωτικής πολεοδόμησης πρέπει να είναι ενιαία και να έχει ελάχιστη επιφάνεια τα 50 στρέμματα
• Η χωροθέτηση γίνεται δίπλα σε μικρούς και εγκαταλειμμένους οικισμούς που έχουν μέχρι 150 κατοίκους
• Η ελάχιστη απόσταση από τον υφιστάμενο οικισμό είναι τα 500μ και η μέγιστη τα 6χλμ, προκειμένου οι κάτοικοι των νέων περιοχών να εξυπηρετούνται από τον υφιστάμενο οικισμό.
• Η ελάχιστη απόσταση από την ακτογραμμή είναι τα 350μ και από τις κορυφογραμμές τα 100μ.
• Η αρτιότητα των οικοπέδων από την πολεοδομική μελέτη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 500 τετραγωνικά μέτρα
• Ο μέσος συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να είναι πάνω από 0,4 και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,6.
• Οι ζώνες υποδοχής θα λειτουργούν Κρήτης, Εύβοιας, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πατρών, Βόλου και Λάρισας. 


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!