Στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Δεκεμβρίου 2025 η 4η Πανελλήνια Διαλεσχική Συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης, ένας θεσμός που ενισχύει τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ αναγνωστικών κοινοτήτων από ολόκληρη τη χώρα. Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στον πολιτιστικό χώρο «Δημήτριος Χατζής», με κεντρικό θεματικό άξονα «Το ηπειρώτικο τοπίο στη σύγχρονη νεοελληνική πεζογραφία – το τοπίο ως μνήμη, πηγή έμπνευσης και σύνορο».

Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Λέσχη Ανάγνωσης Πεζογραφίας επέκεινα χώρα, υπό την επιστημονική εποπτεία του Κώστα Καραβίδα, διδάσκοντος στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παρουσιάσεις βιβλίων και συμμετοχή συγγραφέων

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα παρουσιαστούν έργα σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων πεζογράφων, με τη συμμετοχή των ίδιων των δημιουργών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, 16:00–21:00

  • «Χάθηκε βελόνι», Χρήστος Αρμάντο Γκέζος – Εκδόσεις Μεταίχμιο

  • «Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων», Βασίλης Γκουρογιάννης – Εκδόσεις Μεταίχμιο

  • «Φυγόδικος δεν ήμουν», Ισμήνη Καρυωτάκη – Εκδόσεις Ποταμός

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, 10:00–14:00

  • «Μαύρο νερό», Μιχάλης Μακρόπουλος – Εκδόσεις Κίχλη

  • «Ουρανός απ’ άλλους τόπους», Σωτήρης Δημητρίου – Εκδόσεις Πατάκη

  • «Η Μούτα και άλλες ιστορίες», Δήμητρα Λουκά – Εκδόσεις Κίχλη

Κάθε ημέρα θα πραγματοποιηθούν τρεις ωριαίες συνεδρίες, καθεμία αφιερωμένη σε έναν συγγραφέα. Τη συζήτηση θα παρουσιάζουν και θα συντονίζουν τρεις διαφορετικές λέσχες ανάγνωσης, ενισχύοντας έτσι τον διαδραστικό χαρακτήρα της συνάντησης.

Παράλληλες δράσεις και αναγνωστικές ανταλλαγές

Στον προθάλαμο της αίθουσας θα λειτουργήσει άτυπο φόρουμ των Λεσχών Ανάγνωσης, όπου θα αναρτηθεί υλικό για τους συγγραφείς και τα έργα τους, προσφερόμενο από λέσχες που δεν συμμετέχουν στα πάνελ. Το υλικό θα περιλαμβάνει αναλύσεις, σχόλια και προτάσεις συζήτησης, διατηρώντας ζωντανό τον διάλογο πέρα από το επίσημο πρόγραμμα.

Η συνάντηση συνεχίζει την παράδοση των επιτυχημένων διοργανώσεων των ετών 2022–2024, προάγοντας τη φιλαναγνωσία και ενισχύοντας τη δικτύωση των αναγνωστών σε εθνικό επίπεδο.

Ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό

Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε αναγνώστες και φίλους του βιβλίου:
Είσοδος ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις της διημερίδας, που αποτελεί την ετήσια γιορτή των Λεσχών Ανάγνωσης και μια μεγάλη συνάντηση των βιβλιόφιλων από όλη την Ελλάδα.