Η «αισθητική» της πλατείας vs δικαιώματα ενός αναπήρου περιπτερούχου… Τήρηση της μελετητικής τάξης και ασκήσεις λαϊκισμού
Η αισθητική εικόνα της – σύντομα – ανακαινισμένης πλατείας των Ιωαννίνων αλλά και η τάξη της εφαρμογής μιας εγκεκριμένης μελέτης, ενάντια στα συμφέροντα, με υπερβολή ή χωρίς το τελευταίο, ενός συμπολίτη μας κατόχου άδειας για λειτουργία περιπτέρου, λόγω αναπηρίας. Αυτά τα δύο συγκρούονται σε μια υπόθεση που απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Μιλάμε για το περίπτερο της φωτογραφίας που για χρόνια βρισκόταν στη γωνία της πλατείας πριν την ΟΑΣΗ και για το οποίο ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, το θέμα της οριστικής αυτεπάγγελτης μετατόπισής του, σε νέο χώρο στην Πλατεία Δημοκρατίας.
Η δημοτική αρχή επικαλέστηκε για την αναγκαστική μετατόπιση του περιπτέρου την μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, που στην αποτύπωσή της δεν περιλαμβάνει περίπτερα, την οποία μελέτη είχε εγκεκριμένη η προηγούμενη δημοτική αρχή. Η τελευταία, παράταξη “Γιάννενα Νέα Εποχή”, σε ένα πλαίσιο λαϊκισμού, δεν παραδέχτηκε απόψε την δική της μεγάλη αντίφαση, να δώσει από τη μια παράταση της μίσθωσης στον επαγγελματία μέχρι το 2027 και την ίδια χρονιά να ενημερώσει τον επιτηδευματία για τη μετατόπιση του περιπτέρου του… Σήμερα, εμφανίστηκε υπέρ της αναβολής λήψης απόφασης που ζήτησε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του περιπτερούχου, και τελικώς καταψήφισε την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, όπως και το σύνολο της αντιπολίτευσης- διαφοροποιούμενος από την παράταξή του, παρών ψήφισε ο Γιάννης Αϊβατίδης από τη μείζονα μειοψηφία.
Η μετατόπιση εισηγήθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Τάτση και στην αρχή της συζήτησης τον λόγο έλαβε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του δικαιούχου κ. Τζούμας, ο οποίος άσκησε εκτενή και αιχμηρή κριτική τόσο στη διαδικασία όσο και στη στάση του Δήμου διαχρονικά. Όπως υποστήριξε, ο δικαιούχος Γ.Χ., στον οποίο είχε δοθεί η άδεια επειδή στη στρατιωτική θητεία του αρρώστησε, υπάγεται σε ιδιάζουσα συνταγματική προστασία: «είναι ανάπηρος, δεν είναι επιχειρηματίας» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος. Κατά τον ίδιο, η όλη διαδικασία εξελίχθηκε με μορφή κατεπείγοντος, ασυνήθη για τη δημόσια διοίκηση.
Ο κ. Τζούμας περιέγραψε μια πορεία αποφάσεων που –όπως είπε– δεν συνάδει με την πραγματική ανάγκη του έργου: «αναγκαστική μετατόπιση με το πρόσχημα το έργο της πλατείας». Το έργο, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023, οδήγησε σε έγγραφο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, με το οποίο ζητήθηκε από τον δικαιούχο να βγάλει τα παιγνιομηχανήματα για να διευκολυνθεί η έναρξη. Ωστόσο, όπως τόνισε, το έργο φέρεται να ολοκληρώνεται σήμερα, και στην ολοκλήρωσή του έρχεται ο Δήμος Ιωαννιτών με ανακόλουθη συμπεριφορά, αφού έχει ήδη εγκρίνει τη διατήρηση της μίσθωσης του περιπτέρου στο σημείο ως το 2027. Αναφορά έκανε και στην εμπλοκή της Τροχαίας, αφού ο διοικητής της αρνήθηκε τη μετατόπιση αρχικά, και μετά από δύο μέρες άλλαξε απόφαση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προχθεσινή απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής για το θέμα ήταν «αιφνιδιαστική», ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου –όπως υποστήριξε– δεν απέστειλαν τα σχέδια της ανάπλασης που ζήτησε η άλλη πλευρά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμας, το σχέδιο αναπλάσεως της πλατείας εξαφάνισε το περίπτερο με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο πολίτης με τις δύο προτεινόμενες θέσεις.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τάτσης, στην εισήγησή του, υπογράμμισε ότι η μετατόπιση είναι αναπόσπαστο μέρος της υλοποίησης του έργου της πλατείας, το οποίο δεν περιλαμβάνει χωροθέτηση περιπτέρων, ενώ τόνισε ότι η νέα θέση στην Πλατεία Δημοκρατίας είναι η προβλεπόμενη λύση βάσει μελέτης και διαδικασιών.
Η συζήτηση
Ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος υποστήριξε πως δεν αίρεται η αδειοδότηση των περιπτέρων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και μια σαφής παράλειψη της μελέτης της πλατείας, εφόσον χρειάζονται αυτοί οι χώροι, αποβαίνει σε μια βλαπτική πράξη σε βάρος ενός συμπολίτη μας.
Το αίτημα αναβολής του θέματος δεν έγινε δεκτό από τη δημοτική αρχή και στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως η αρχή της χρηστής διοίκησης επιβάλει στο δημοτικό συμβούλιο απόφαση αναβολής λίγων ημερών. Δεν επιχειρηματολόγησε εννοείται, για τις αντιφάσεις της δικής του διοίκησης απέναντι στον συμπολίτη μας.
Την μη μετατόπιση του περιπτέρου υποστήριξε και η παράταξη “Ιωάννινα_2023”, ο δε Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας υποστήριξε πως η δημοτική αρχή οδηγεί την υπόθεση σε αχαρτογράφητα δικαστικά νερά, με διοικητικές προσφυγές που θα έχουν ισχυρή πιθανότητα να γίνουν δεκτές και να μπλοκάρει μέχρι και το έργο της πλατείας, εφόσον η μίσθωση είναι ενεργή μέχρι το 2027.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Γιάννενα Όμορφη Πόλη” Παντελής Κολόκας χαρακτήρισε οριζόντια την απόφαση της δημοτικής αρχής να πει στον επιτηδευματία “τα μαζεύεις και φεύγεις”.
Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας είπε πως το έργο της κεντρικής πλατείας ολοκληρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και στη φιλοσοφία της συγκεκριμένης μελέτης είναι να συνδεθεί αισθητικά και ανεμπόδιστα η ΟΑΣΗ με την κεντρική πλατεία. Την άποψη αυτή και τη μελέτη ενστερνίστηκε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, αφού πρώτη αλληλογραφεί με το συμπολίτη μας για να μετατοπιστεί το περίπτερο, σε πολύ κοντινό σημείο, στο μηδέν χιλιόμετρο της πόλης, όπως είπε ο Δήμαρχος και κατέληξε: “Για μένα, για την πόλη, προέχει η μελετητική αντίληψη που δέχτηκε και η προηγούμενη δημοτική αρχή”. Στη συνέχεια ο κ. Μπέγκας μέμφθηκε την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου αφού όπως είπε, δεν υπάρχει κάτι λογικό στις αποφάσεις μιας και έδωσε παράταση της μίσθωσης μέχρι το 2027 και την ίδια στιγμή ενημέρωσε τον επιτηδευματία για τη μετατόπιση… Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα αντιπαράθεσης με τον συνδημότη μας, τόνισε ο Δήμαρχος. Δεσμεύτηκε δε καταλήγοντας πως όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης, μπορεί να δει η δημοτική αρχή υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές, αν δύναται να επαναφέρει το περίπτερο στην αρχική του θέση.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος καταστημάτων Χρήστος Τάτσης επικαλέστηκε την ωφέλεια των έργων, που καθιστά απαραίτητη την μετατόπιση του περιπτέρου, βάσει του σχετικού νόμου του 1971.
(φωτογραφία αρχείου)
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033