Αναζητείται η χρυσή τομή ή αλλιώς η λύση στην εξίσωση της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια καθώς ως τώρα βλέπουμε ανά περίπτωση είτε μείωση του φοιτητικού δυναμικού στα Τμήματα που έχουν υψηλή ΕΒΕ είτε συσσώρευση φοιτητών που δε μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υπάρχουσες υποδομές ενός τμήματος και το υπηρετούν προσωπικό.
Στο θέμα της ΕΒΕ αναφέρθηκε στη διάρκεια δηλώσεών της το μεσημέρι της Τετάρτης, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννα Μπατιστάτου ερωτηθείσα σχετικά με τη στρατηγική του τοπικού ΑΕΙ στο συγκεκριμένο θέμα.
Όπως παραδέχτηκε η Πρύτανης, για μερικά τμήματα ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που ήταν στο 1,2, πραγματικά ήταν ανασταλτική προς το να μπουν περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες στο τμήμα. Άρα προέκυψε ότι σε αυτά τα τμήματα η ελάττωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών που επιθυμούν να έρθουν και να σπουδάσουν στα τμήματα αυτά. Άρα θα έχουμε αύξηση του αριθμού των φοιτητών και των φοιτητριών.
Βλέποντας όμως, τα φετινά νούμερα, όταν ολοκληρώθηκαν και οι εγγραφές, τεκμαίρεται ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχαμε περισσότερους εγγεγραμμένους από πέρσι, τουλάχιστον 100 περισσότερους εγγεγραμμένους. Άρα στην πραγματικότητα δεν έχουμε πτωτική τάση. Σαφώς είναι λιγότεροι από τον αριθμό των εισακτέων, δηλαδή τον αριθμό των φοιτητών και των φοιτητριών που θεωρεί το υπουργείο ότι μπορεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να εκπαιδεύσει, όμως πραγματικά και σε όλους τους τόνους, κάποια τμήματα περισσότερο και κάποια λιγότερο λένε ότι με τη συνεχή ελάττωση του αριθμού των διδασκόντων δεν είναι δυνατόν να εκπαιδεύσουν και υπερβολικό αριθμό φοιτητών και φοιτητριών, άρα μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται στα τμήματα πρώτα, στις γενικές συνελεύσεις, στις κοσμητίες, αλλά και στη Σύγκλητο επιχειρείται να βρεθεί η ιδανική αναλογία ώστε το Πανεπιστήμιο να παίρνει μεν αρκετούς φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και το επίπεδο σπουδών να είναι τέτοιο, ώστε να έχουμε αποφοίτους που θα μας κάνουν όλους και την κοινωνία περήφανους, αποφοίτους οι οποίοι θα είναι καλοί πρεσβευτές της φήμης του Πανεπιστημίου μας σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. “Και αυτό μακροχρόνια είναι η πολιτική, η οποία θα αποδώσει ένα πανεπιστήμιο που στηρίζει και στηρίζεται στην ακαδημαϊκότητά του. Είναι η διακριτή μας ταυτότητα που θα κάνει φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα να έρθουν να σπουδάσουν στο δικό μας Πανεπιστήμιο” τόνισε η κ. Μπατιστάτου.
Για την Ηγουμενίτσα
Απαντώντας από την άλλη σε επικριτικές φωνές για τα σχέδια του Πανεπιστημίου να λειτουργήσει στην Ηγουμενίτσα εποχιακά προγράμματα σπουδών, η κ. Μπατιστάτου τόνισε κατ’ αρχάς, πως το πανεπιστήμιο είναι θεσμός και δεν εμπαίζει κανέναν. “Είναι μέρος του στρατηγικού του σχεδιασμού λοιπόν ότι βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα, έχει αυτούς τους χώρους στην Ηγουμενίτσα και είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού να τους αξιοποιήσει, να τους αξιοποιήσει με τον τρόπο με τον οποίο τα συλλογικά του όργανα, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης είναι συμβατός με το στρατηγικό μας σχεδιασμό. Κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Δεν ήταν μία πρώτη προσπάθεια, ήταν η αρχή, ήταν το να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή και πραγματικά έτυχε μεγάλης αποδοχής και από την τοπική κοινωνία από ανθρώπους που περνούσαν απέξω ή από ανθρώπους που συναντήσαμε και ήταν μέσα και παρακολούθησαν. Ήταν η αρχή μιας τέτοιας σειράς προσπαθειών. Είναι για να δείξουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στην περιοχή”.
Προφανώς αυτό θα συνεχιστεί σημείωσε η κ. Μπατιστάτου και θεσμικά θα κατοχυρωθεί ακόμα περισσότερο. Απλώς αυτό ήταν μια αρχική κίνηση, την οποία θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες.
“Αυτό που λέμε και στην τοπική κοινωνία είναι να μας έχουν εμπιστοσύνη ότι πραγματικά ερχόμαστε για ένα Πανεπιστήμιο το οποίο θα μας οδηγήσει στην έβδομη δεκαετία του στο μέλλον, ένα Πανεπιστήμιο του μέλλοντος, ένα Πανεπιστήμιο όπου θα έρχονται και θα πηγαίνουν βεβαίως στο εξωτερικό, αλλά και φοιτητές και φοιτήτριες και διδάσκοντες του εξωτερικού με πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα, με προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, θα εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνει και το υπουργείο αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δείτε ότι θα είναι ένας πόλος Πανεπιστημιακός λοιπόν στην Ηγουμενίτσα με τον τρόπο που εμείς τον σχεδιάζουμε και πιστεύουμε ότι θα πείσουμε και την τοπική κοινωνία, ότι πραγματικά αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αυτή τη στιγμή” τόνισε.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.