Η Credit Suisse απηύθυνε αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για μια δημόσια στήριξη μετά την κατάρρευση των μετοχών της κατά 30% σύμφωνα με τους Financial Times, πυροδοτώντας ένα ευρύτερο sell-off στις διεθνείς αγορές.

Το αίτημα για μια καθησυχαστική δήλωση σχετικά με την οικονομική υγεία της Credit Suisse ήρθε μετά τη βύθιση των μετοχών της έως και στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού προηγουμένως είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή τους εν μέσω εν΄ςο ισχυρού sell-off, σύμφωνα με τρία άτομα που έχουν γνώση των σχετικών συνομιλιών.

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης παρόμοια απάντηση από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, ανέφεραν οι δύο από τις πηγές, αλλά κανένα από τα δύο ιδρύματα δεν έχει ακόμη αποφασίσει να παρέμβει δημοσίως.

Η κατρακύλα της μετοχής της Credit Suisse ήρθε στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και αφού ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank (SNB), η οποία εξαγόρασε μερίδιο 10% στην Credit Suisse πέρυσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. ελβετικά φράγκα (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων μόλις πριν από λίγους μήνες.

“Φαίνεται αναπόφευκτο ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα πρέπει να παρέμβει και να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας”, δήλωσε ο Octavio Marenzi, αναλυτής της Opimas. “Η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση της χώρας έχουν πλήρη επίγνωση ότι η χρεοκοπία της Credit Suisse ή ακόμη και τυχόν απώλειες από τους κατόχους καταθέσεων θα κατέστρεφαν τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου”.

Η Finma δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό, όπως και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα και η Credit Suisse.

Υπενθυμίζεται όμως ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια προς την τράπεζα “δεν είναι αναγκαία”, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων και σκανδάλων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!