Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας με αφορμή τη διακίνηση νοθευμένης φέτας ΠΟΠ της επιχείρησης ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ για την οποία επιλήφθηκε η αρμόδια ελεγκτική αρχή ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και κατ’ επέκταση το ΥΠΑΑΤ, ο ΕΦΕΤ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, επισημαίνει τα παρακάτω :

  1. Από την πρώτη στιγμή η Διεπαγγελματική κράτησε στάση αναμονής, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρχές που επιλήφθηκαν της διερεύνησης της υπόθεσης. Ζήτησε όμως ταυτόχρονα, στην περίπτωση που η έκθεση ελέγχου επιβεβαιώσει την διάπραξη νοθείας, την επιβολή των αυστηρότερων κυρώσεων που να σηματοδοτούν την τύχη άλλων υποψήφιων παραβατών στο μέλλον.
  2. Το καθεστώς ευρωπαϊκής προστασίας της φέτας ΠΟΠ στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη διαφορετική πρώτη ύλη (αιγοπρόβειο γάλα) σε σχέση με τις ομοειδείς απομιμήσεις (λευκά τυριά από αγελαδινό γάλα). Ως εκ τούτου η νοθεία με αγελαδινό γάλα και μάλιστα σε μεγάλα ποσοστά και μεγάλες ποσότητες θεωρείται κατ’ εξοχήν βαρύτατη παράβαση του κανονισμού παραγωγής φέτας ΠΟΠ, η οποία πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά.
  3. Η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης, αποφασιστικότητας και ενδιαφέροντος για μεταρρυθμίσεις από τους εκάστοτε Υπουργούς του ΥΠΠΑΤ και η μη παραπομπή μέχρι σήμερα συσσωρευμένων παραβάσεων έως πρόσφατα, οδήγησε σε καθεστώς εκτεταμένης χαλαρότητας όσον αφορά την τήρηση του κανονισμού. Ακόμα και υπότροποι παραβάτες του κανονισμού απλά δεν θεωρούνται υπότροποι έστω και σε περιπτώσεις νοθείας με αγελαδινό γάλα επειδή προηγουμένως δεν είχαν παραπεμφθεί στις επιτροπές επιβολής ποινών και δεν έχουν τιμωρηθεί ακόμη. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ατιμωρησίας από το Υπουργείο ήταν η βασική αιτία αύξησης των εισαγωγών και ελληνοποιήσεων του πρόβειου γάλακτος από το εξωτερικό ή ακόμα και λευκών τυριών από πρόβειο γάλα, τα οποία στην πορεία τους βαπτίζονταν φέτα ΠΟΠ στην ελληνική και ξένη αγορά. Όμοια και η πλήρης καταστρατήγηση του όλου πλαισίου παρασκευής της Φέτας ΠΟΠ με μέσα και τεχνικές που ρητά απαγορεύονται απ’ τον κανονισμό. Η διαχρονική ολιγωρία τελικά οδήγησε στην πρωτοφανή πτώση των τιμών της Φέτας στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά και στην παρεπόμενη συμπίεση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος και του εισοδήματος των παραγωγών που εξώθησε στην έξοδο από το επάγγελμα πολλούς νέους και ιδίως μικρούς αιγοπροβατοτρόφους και αναγκαστικά στη συρρίκνωση του πληθυσμού των αιγοπροβάτων. Πλέον χρειάζεται πολύς χρόνος και χρήματα για να αποκατασταθεί το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  4. Θεωρεί επιβεβλημένη την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ώστε ο καταλογισμός ποινών να επιβάλλεται από το ελεγκτικό όργανο (ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ) και όχι να παραπέμπεται σε επιτροπή του ΥΠΑΑΤ με αργόσυρτες διαδρομές και τελικό αποτέλεσμα ετεροκαθοριζόμενο απ’ την εκάστοτε πολιτική συγκυρία.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!