• Γράφει ο Χρήστος Μέγας* 

Ήταν φυσική εξέλιξη η μείωση του νόμιμου πληθυσμού στην Άρτα και, κατά συνέπεια, η μείωση των βουλευτικών εδρών;

Είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που ήρθε στην επικαιρότητα κατά τρόπο απόλυτο με την δημοσίευση της απογραφής από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) παραμονές Πρωτοχρονιάς.

 Ας επιχειρήσουμε να δούμε ψύχραιμα «τι(ς) φταίει;» και πού οδηγούμαστε μετά ταύτα;

1.Ερώτηση: Γιατί μειώθηκε ο πληθυσμός;

Απάντηση: Οι συνδημότες μας και συμπολίτες μας έφυγαν σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας. Κυρίως για οικονομικούς λόγους. Και όσοι έμειναν πίσω δεν έκαναν οικογένεια και παιδιά. Ξανά για οικονομικούς λόγους. Είναι η παραγωγική αποδιάρθρωση η αιτία της ερήμωσης. Υπό αυτή την έννοια ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα!

2.Ερ.: Συνέβη μόνο στην Άρτα αυτό;

Απ.: Προφανώς όχι και αυτό μας εμβάζει σε σκέψεις. Για παράδειγμα στην πόλη της Άρτας ο νόμιμος πληθυσμός μειώθηκε κατά 12%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο πανελλαδικά, ενώ στον μειονεκτικό Δήμο Καραϊσκάκη μειώθηκε λιγότερο από 5%. Πάνω από το μέσο όρο, αλλά σε τεράστια απόσταση από την πόλη της Άρτας. Αυτό κάτι σημαίνει για την πόλη μας και για όσους ασκούν Διοίκηση εδώ και εφαρμόζουν πολιτικές.

 Ο ρόλος του Δήμου

3.Ερ.: Ενώ σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο η μείωση του νόμιμου πληθυσμού είναι 1,9%, στην Άρτα γιατί έφτασε στο 7,7%;

Απ.: Όντως είχαμε τριπλάσιο ρυθμό μείωσης. Άρα, εκτός από τα οικονομικά αίτια πρέπει να ζητήσουμε και ολιγωρίες, αστοχίες και αδιαφορία για την πραγματική απογραφή του νόμιμου πληθυσμού. Πρέπει να προκαλέσουμε την ΕΛΣΤΑΤ να μας δώσει τα αναλυτικά στοιχεία και ο Δήμος Αρταίων να βγει ανοιχτά και να προκαλέσει μια συζήτηση δημοσιεύοντας τα πλήρη στοιχεία από τους ψηφιοποιημένους εκλογικούς καταλόγους. Εκεί θα φανεί η απόκλιση και πιθανώς το λάθος ή τυχόν σκόπιμες… αβελτηρίες.

4.Ερ.: Δηλαδή η έδρα στην Άρτα χάθηκε από την πόλη;

Απ.: Είναι γεγονός ότι εάν η πόλη της Άρτας, επαναλαμβάνουμε μόνο η πόλη, όχι ολόκληρος ο Δήμος Αρταίων, είχε απολέσει 2-3% του εκλογικού σώματος, σχεδόν διπλάσιο του μέσου πανελλαδικού όρου, η εκλογική μας περιφέρεια θα ήταν τριεδρική.

5.Ερ.: Και τι μας πειράζει που έγινε διεδρική;

Ερ.: Πριν γίνει διεδρική, χάναμε συνεχώς εισόδημα. Οι αγρότες, οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες είχαν φτάσει στα όριά τους. Οι δημότες αναζητούσαν αλλού την τύχη τους. Ειδικά τα παιδιά είτε έφευγαν από κοντά μας για να ζήσουν είτε, ακόμη χειρότερα, δεν γεννιούνταν. Μας πειράζει που μειωνόμαστε, που ο Νομός δεν έχει προοπτική και ευκαιρίες. Έτσι χάνουμε μια ακόμη «φωνή» στο κοινοβούλιο, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μας πειράζει γιατί οδηγούμαστε στο… χαμό. Αυτό σημαίνει λιγότερη κονδύλια στο Νομό, λιγότερα έργα, λιγότερα παιδιά στα σχολεία, λιγότερες ευκαιρίες, μεγαλύτερη αστυφιλία και μετανάστευση. Άρα οικονομικός μαρασμός και  κοινωνική περιθωριοποίηση. Για όποιον δεν το καταλαβαίνει, έχουμε εισέλθει στο καθοδικό σπιράλ του αφανισμού μας! 

Ποιοι φταίνε

6.Ερ.: Και ποιοι φταίνε για όλα αυτά;

Απ.: Όλοι οι προηγούμενοι. Τα κόμματα που άσκησαν την κυβερνητική εξουσία, ειδικά μετά το 2011 και την προηγούμενη απογραφή, οπότε και σημειώθηκε η μεγάλη μείωση του πληθυσμού. Φυσικά οι τοπικοί βουλευτές, οι Δήμαρχοι, ο Περιφερειάρχης. Εμείς οι ίδιοι που, ενώ βλέπουμε να χανόμαστε, επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη σε πολιτικές και πρόσωπα.

7.Ερ.: Θα μπορούσαν οι έδρες ανά εκλογική περιφέρεια να υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο;

Απ.: Οι εθνικές εκλογές γίνονται με τον νόμιμο πληθυσμό. Δηλαδή τους Έλληνες πολίτες, όσους έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Εν αντιθέσει με τις δημοτικές εκλογές που γίνονται με τον μόνιμο πληθυσμό, όσους κατοικούν και εντοπίζονται σε κάθε περιοχή ανεξαρτήτως εθνότητας ή προέλευσης. Άρα, οι βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν με βάση του ψηφιακούς εκλογικούς καταλόγους στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι οι Έλληνες πολίτες. Και όχι με… στατιστικούς δείκτες για το πού δηλώνουν ότι είναι εγγεγραμμένοι όσοι και εάν απογράφονται (γιατί δεν απογράφησαν όλοι οι κάτοικοι…) Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πιο έντιμη γιατί θα ήταν ακριβής αναφορικά με το πού οι πολίτες επιθυμούν να είναι δημότες και από ποια εκλογική περιφέρεια θέλουν να εκφράζονται πολιτικά! Χωρίς η εκλογική περιφέρεια να συμπίπτει πάντοτε με τον τόπο των οικονομικών συμφερόντων του καθενός. Αυτό είναι απολύτως νόμιμο και πολιτικά σωστό!

Δυστυχώς η Δημοκρατία μας δεν είναι πραγματική (σωστό μέγεθος), αλλά στατιστικός πινάκας…

Μπορεί η Άρτα να γένει… μονοεδρική;

 8.Ερ.: Παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή το τελευταίο διάστημα, κάτι που να δείχνει ότι οι υπεύθυνοι πήραν το μήνυμα;

Απ.: Αντιθέτως βλέπουμε να συνεχίζεται η… παραδοσιακή μακαριότητα. Τα άκοπα μανταρίνια, οι αδιάθετες ελιές, οι χαμηλές τιμές στα ακτινίδια, οι τιμές των ζωοτροφών, το κόστος της ενέργειας, τα κεσάτια στην αγορά είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να διώξουμε τα παιδιά μας. Η Άρτα από «Κήπος της Εδέμ» έχει μετατραπεί σε παραγωγική έρημο… Και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της πολιτικής (κόμματα, βουλευτές, Δημάρχους) ή των παραγωγικών συνδέσμων (Επιμελητήριο, Εμπορικό Σύλλογο, Συνδέσμους Εστίασης, Εργατικό Κέντρο, Συνεταιρισμούς κ.α.) Για να μην πούμε πως ορισμένοι κακεντρεχείς χάρηκαν κιόλας…

  1. Ερ.: Και τι μπορεί να γίνει τώρα;

Απ.: Να τα πάρουμε όλα αλλιώς! Ένα είναι σίγουρο: ψηφίζοντας τους ίδιους και τα ίδια έχουμε την ασφαλή συνταγή για το πώς η Άρτα θα γίνει μονοεδρική στην απογραφή του 2031. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά μας, τις περιουσίες και την αξία τους, την παραγωγική ικανότητα του Νομού και τις ευκαιρίες που δεν θα υπάρχουν.

Ας το σκεφτούμε ειλικρινά!

 

Ένθετο

Αποκαλυπτήρια: Τι λάθος έγινε στην πόλη της Άρτας;

Περιοχή Νόμιμος πληθυσμός 2011 Νόμιμος πληθυσμός 2022 Ποσοστό μείωσης
Νομός Άρτας       86.421     79.776 -7,7%
Δήμος Αρταίων       48.301     44.355 -8,1%
Πόλη Άρτας (δημοτική ενότητα)       30.301     26.517 -12%
Γ.Καραϊσκάκη       10.432       9.815 -5%
Κεντρικών Τζουμέρκων         12.731       10.872 -14,6%
Νικολάου Σκουφά       14.955       14.734 -1,5%
Σύνολο χώρας 9.904.286 9.716.88 -1,9%

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Σημ.: Η πόλη της Άρτας έχασε 3.946 πολίτες. Εάν είχε χάσει το 1/3 αυτών, ανεξαρτήτως της αναμενόμενης μείωσης στους ορεινούς και μειονεκτικούς Δήμους, η περιφέρειά μας θα ήταν τριεδρική. Κάτι λέει αυτό. Γιατί η μείωση δεν προήλθε από τους 221 πολίτες που έχασε ο Δήμος Νικολάου Σκουφά ή τους 1.859 των Κεντρικών Τζουμέρκων (έστω και εάν φαντάζει υψηλό το ποσοστό μείωσης του 14,6% στο συγκεκριμένο Δήμο). Εκεί υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι. Όμως, από την οδό Σκουφά, από τη Β.Πύρρου, από τη Βαλαώρα, από το Σκοπευτήριο γιατί, άραγε, έφυγαν οι συμπολίτες μας;

 Κάτι σάπιο υπάρχει στο Αρτινό «βασίλειο»…

 Τι λάθος έγινε μέσα στην πόλη; Γιατί δεν απογράφησαν οι πολίτες; Ευθύνεται γι αυτό η ΕΛΣΤΑΤ, ο Δήμος, οι απογραφείς και οι επόπτες αυτών; Υπήρξε κάποια σκοπιμότητα που δεν εντοπίστηκε; Κάθε εξήγηση δεκτή…

Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!