Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr .

Για τον Οκτώβριο 2021, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Ιουλία Κατσαδήμα επιλέγει και σχολιάζει τη «βιογραφία» ενός χάλκινου κράνους (τέλος του 6ου αι. π.Χ.) και την πολύσημη εγχάραξη άγριου ζώου στην μία παραγναθίδα. Το κράνος, που χρησιμοποιήθηκε και ως οστεοδόχος, βρέθηκε στο αρχαίο νεκροταφείο που χωροθετείται στην περιοχή Δουρούτη εντός της Πανεπιστημιούπολης των Ιωαννίνων και εκτίθεται στην «μουσειακή περιοχή»  για τον οπλισμό στην Αίθουσα 4, όπου διαγράφονται όψεις από τον «Καθημερινό βίο των Ηπειρωτών» κατά την Αρχαιότητα.

Την «ταυτότητα» μίας αργυρής περίτεχνης λειψανοθήκης του 18ου αι., όπως αυτή ιχνηλατείται μέσα από εγχάρακτη επιγραφή στο κάλυμμά της, έχει επιλέξει και σχολιάζει ο αρχαιολόγος Σωτήριος Κ. Χαραλάμπους. Το πολύτιμο αντικείμενο, κάποτε κτήμα μονής στην περιοχή Τεπελενίου, ανήκει στην συλλογή – δωρεά του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος και περιλαμβάνεται στην Έκθεση Αργυροχοΐας του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο κτήριο του «Θησαυροφυλακίου» στην εσωτερική ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» του Οκτωβρίου 2021 αλλά και των προηγούμενων τριών μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ») και να  συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email  [email protected] όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!