Απομακρύνεται διαρκώς η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά επίπεδα διαβίωσης με τα χαμηλά εισοδήματα και την μεγάλη ακρίβεια να φτωχοποιούν κοινωνικές ομάδες που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στη μεσαία τάξη. O κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα διαμορφώνεται πολύ χαμηλά, φθάνοντας στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η επίδοση αυτή είναι καλύτερη μόνο από αυτή της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την άλλη πλευρά, το επίπεδο τιμών φθάνει στο 88,2% του μέσου όρου της ΕΕ των «27», κάτι που ενισχύει την αίσθηση της ακρίβειας στην Ελλάδα.
Τα μεγέθη του ΑΕΠ, αν και επηρεάζονται από τη φοροδιαφυγή, παραμένουν χαμηλότερα σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή. Το 2009 η απόκλιση ήταν αρκετά μικρότερη, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να βρίσκεται στο 95% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και το επίπεδο τιμών 1% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η Ελλάδα κάτω και από πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ
Η Ελλάδα κατατάσσεται κάτω και από πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ρουμανία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, ενώ ακόμη και η Λετονία, που βρίσκεται στην 25η θέση, έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης πάνω από το 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και συγκεκριμένα στο 71% αυτού.
Από τα στοιχεία του 2023 φαίνεται πως η αύξηση που κατέγραψαν οι μέσοι μισθοί το 2023 ήταν υψηλότερη για όσους εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης από αυτούς που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.Ο μέσος μισθός για το σύνολο των πλήρως απασχολουμένων κατέγραψε αύξηση κατά 4,9% το 2023 σε τρέχουσες τιμές, αγγίζοντας τα 1.439 ευρώ. Βέβαια, ένα ποσοστό των απασχολουμένων μεταξύ 25% και 35% εμφανίζεται να λαμβάνει μισθό μικρότερο από τον κατώτατο μηνιαίο λόγω της ευρείας εξάπλωσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αλλά και της υποδηλωμένης απασχόλησης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.