Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι, 

   Η ελάχιστη απαίτηση της πλειοψηφίας των δικηγόρων από τα εκλεγμένα όργανα τους είναι να διεκδικούν τα επαγγελματικά,  οικονομικά,  δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματά τους.  Δυστυχώς όμως για όλους εμάς  το απερχόμενο  Δ.Σ. δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν διεκδίκησε καίρια ζητήματα  του κλάδου μας, δεν κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη από τους κυβερνώντες, με πρόσχημα πάντα την πανδημία, παραβίαση θεμελιωδών  ελευθεριών και δικαιωμάτων ,  ούτε καν τοποθετήθηκε,  ως όφειλε στη  κατάργηση κατοχυρωμένων επί δεκαετίες εργασιακών και  ασφαλιστικών  δικαιωμάτων των πολιτών. 

Είναι ξεκάθαρο πως το  Δ.Σ. , κατά τη τελευταία τετραετία , δεν λειτούργησε  όπως θα έπρεπε και αυτό είχε αντίκτυπο σε όλους μας. Ουκ ολίγες οι μαρτυρίες για εκρηκτικές  συνεδριάσεις με εκατέρωθεν προσωπικές αντεγκλήσεις, προσωπικές προσβολές, αναφορές κλπ. Δρώντας  στα πλαίσια αυτά δεν μπόρεσε να παρέμβει ούτε για απλά ζητήματα της επαγγελματικής μας καθημερινότητας.

Επί δύο σχεδόν χρόνια το  Δ.Σ.  του Δ.Σ.Ι. εξαντλήθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση   με το ΔΣ του ΛΕΑΔΙ  για το ποιος είναι αρμόδιος να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους, ενώ όφειλε να ηγηθεί τόσο της προσπάθειας για διεκδίκηση ενίσχυσης μέτρων ανακούφισης, την ώρα που  είχαμε τα γραφεία μας κλειστά και δεν μπορούσαμε να επιβιώσουμε,  όσο και της, στο βαθμό που μπορεί, έμπρακτης αλληλεγγύης έναντι των μελών του. Είναι δε απαράδεκτη  η διανομή ενός πενιχρού μερίσματος (συνέπεια κι αυτό της οικονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης μείωσης  της δικηγορικής ύλης) με τη μορφή προκαταβολής, για μικροπολιτικούς καθαρά σκοπούς. 

   Δεν  διεκδίκησε την κρατική ενίσχυση  των 800 ευρώ, την οποία έλαβαν όλοι οι εργαζόμενοι,  αλλά μαζί με την Ολομέλεια χειροκρότησε την κοροϊδία της τηλεργασίας των 600 ευρώ.

   Δεν αντέδρασε και δεν στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια όλων των υγειονομικών της χώρας να αναβαθμιστεί το σύστημα υγείας μας, για το οποίο όλοι έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε όλα τα χρόνια, αλλά αρκέστηκε στην πρόταξη του μέτρου της ατομικής ευθύνης της κοινωνικής απομόνωσης (παρ’ ότι και αυτό αναγκαίο), όταν βοά ακόμη και σήμερα η παντελής έλλειψη μέτρων πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία. 

  Κινήθηκε στα πλαίσια της  Ολομέλειας που δεν ακούει και δεν βλέπει το δίκαιο αίτημα για προσλήψεις υγειονομικών και πραγματική επιχορήγηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, λες και δεν θα καταλήξουμε όλοι στα δημόσια νοσοκομεία που δεν έχουν προσωπικό για να δουλέψουν. 

   Δεν διεκδίκησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέτρα κατά του συνωστισμού και ουσιαστικής βελτίωσης της καθαριότητας και των όρων υγείας και ασφάλειας στα δικαστικά μέγαρα ώστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ασφάλεια. 

Το ΔΣ σιώπησε και δεν αντέδρασε στον πρόσφατο απαράδεκτο τρόπο  ανοίγματος των δικαστηρίων. Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά, δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας. Αντ΄ αυτών μέσω των εβδομαδιαίων ΚΥΑ  θεσπίστηκε η είσοδος όλων στα Δικαστήρια, μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικών αποτελεσμάτων rapid tests (τα οποία θα πληρώνουν όμως οι ίδιοι οι εισερχόμενοι!) με ανάθεση του ελέγχου αυτών  σε υπαλλήλους εταιρειών security. Δεν κατήγγειλε τη διαίρεση που επιχειρείται  και στο χώρο της Δικαιοσύνης και το λαό σε εργαζόμενους εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.  Δεν αντέδρασε ούτε έχει αντιδράσει μέχρι και σήμερα  στη μετατροπή του εμβολίου από δικαίωμα και ανάγκη σε εργαλείο εκβιασμών, μέσω της παρεμπόδισης άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, της προσβολής των δικαιωμάτων των υπαλλήλων, της στέρησης της πρόσβασης του λαού στη Δικαιοσύνη. 

 

    Δεν διεκδίκησε την άμεση και καθολική κάλυψη  των κενών στο χώρο της Δικαιοσύνης  αλλά χειροκρότησε τη λεγόμενη  «ψηφιακή δικαιοσύνη» , η οποία είναι  μεν απαραίτητη, αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται άλλοθι και μέσο για πάγωμα των αναγκαίων προσλήψεων και για περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τόσο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων όσο και των δικαστικών υπαλλήλων. 

   Δεν αντέδρασε στη κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων  (η  πλειοψηφία των δικηγόρων έχουμε εντολείς εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους) με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος , σε συνέχεια προηγούμενων νόμων, καταργεί ουσιαστικά τις όποιες συνδικαλιστικές ελευθερίες, επιβάλλει αμέτρητες ώρες απλήρωτης δουλειάς, επιτρέπει την επέμβαση του κράτους στην δράση και λειτουργία των σωματείων, επεκτείνει την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.

   Δεν αντέδρασε καν στη κατάργηση της βασικής αρχής της αλληλεγγύης των γενεών στην επικουρική ασφάλιση (επόμενο βήμα και στη κύρια)  και στη θεσμοθέτηση ενός  κεφαλαιοποιητικού  συστήματος το οποίο  επιτρέπει το τζογάρισμα  των χρημάτων των ασφαλισμένων.

   Το Δ.Σ. ουδόλως αντέδρασε στη δημιουργία νέων δικαστικών τμημάτων, τα λεγόμενα  «επενδυτικά δικαστήρια» με διαδικασίες «fast track» για τις υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος, την ώρα που οι υποθέσεις του μέσου Έλληνα πολίτη, των εργατικών – λαϊκών οικογενειών χρονίζουν και κοστίζουν. Χαλαρή  και η αντίδρασή του στη θέσπιση   της πιλοτικής δίκης  στα πολιτικά δικαστήρια που αποσκοπεί στον ασφυκτικό έλεγχο της νομολογίας σε υποθέσεις που απασχολούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα και την  υπηρέτηση των ισχυρών επιχειρηματικών, τραπεζικών κα επενδυτικών  συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην έκθεση Πισσαρίδη, έχει συμπεριληφθεί η «κυνική» προτροπή, η δικαιοσύνη να μετατραπεί, από παράγοντας αβεβαιότητας σε παράγοντα βεβαιότητας για τους επενδυτές.

      Απέναντι σε όλα τα ανωτέρω η σιωπή του Δ.Σ. είναι εκκωφαντική .  Συνιστά συναίνεση και  αποδοχή μιας κατάστασης που είναι σε εξέλιξη και κατά τη γνώμη μας θα επιδεινωθεί κι άλλο για την πλειοψηφία των δικηγόρων και όλου του λαού το επόμενο διάστημα. 

 

Η Ενωτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων θα αγωνιστεί διεκδικώντας τα κάτωθι  : 

  • Για τα εργασιακά – ασφαλιστικά μας δικαιώματα, την προστασία του εισοδήματός μας:
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους δικηγόρους , δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.    Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση όλων των απωλειών των αποθεματικών των ταμείων από τη διαχρονική καταλήστευσή τους.
  • Πλήρη σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μετά από 30 χρόνια εργασίας ή στα 60 έτη για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες δικηγόρους. Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. 
  • Διαγραφή χρεών που προέκυψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας προς ασφαλιστικά ταμεία – τράπεζες – δημόσιο, για όλους τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, χωρίς προσαυξήσεις – πρόστιμα. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας – επαγγελματικής στέγης για μισθωτούς και  αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους.
  • Κατάργηση κάθε είδους τελών και χαρατσιών (π.χ. τέλος επιτηδεύματος). Αφορολόγητο για όλους τους δικηγόρους 20.000 ευρώ ατομικό εισόδημα, 40.000 οικογενειακό και 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί.
  • Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα ανεργίας και στους δικηγόρους, που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή το πραγματικό εισόδημά τους βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
  • Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος. Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος με πλήρη δικαιώματα, το πτυχίο. Κατάργηση των εξετάσεων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών που θα συνδέει την θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή της. Μέχρι την κατάργησή της άσκησης, να κατοχυρωθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ασκούμενων, όπως και σε όλους τους μισθωτούς συναδέλφους.
  • Ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης – Δυνατότητα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη

   Παρά την προσπάθεια των δικαστικών λειτουργών για έγκαιρη διεκπεραίωση του όγκου της δουλειάς τους, η δικαιοσύνη πάσχει από τόσο εκτεταμένες ελλείψεις, ώστε οι καθυστερήσεις είναι ο κανόνας, εξ ου και η κατ’ επανάληψη καταδίκη της χώρας μας από το ΕΔΔΑ. Όπως συνήθως συμβαίνει, αντί της αντιμετώπισης των πραγματικών αιτιών οι κυβερνώντες επέλεξαν συνειδητά την απαξιωτική και κοινωνικά επικίνδυνη οδό της διόγκωσης του κόστους προσφυγής στη Δικαιοσύνη, μεθοδεύοντας με τον τρόπο αυτό τη μείωση του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων και δυσχεραίνοντας την προσφυγή του πολίτη στη δικαιοσύνη.  

Διεκδικούμε: 

– Κάλυψη  των λειτουργικών κενών στις θέσεις δικαστικών λειτουργών και γραμματέων. 

– Καλυτέρευση της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι ενώπιον των δικαστηρίων και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών.

-Την κατάργηση των διατάξεων, δια των οποίων διογκώθηκε το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη (επιβολή ή αύξηση της τιμής των παραβόλων στην άσκηση ενδίκων μέσων και προσφυγών, ΦΠΑ, αναβολόσημο κοκ), όπως και των διατάξεων εκείνων, δυνάμει των οποίων επιβαρύνεται κατά την εκκαθάρισή τους η καταβολή των χρηματικών ποινών ή των μετατρεπτέων σε χρήμα στερητικών της ελευθερίας ποινών.

  

  4) Για την προστασία της υγείας μας , του χώρου εργασίας και εν γένει της ζωής μας:

Εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων και μέτρων προστασίας της υγείας για την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και των δημόσιων υπηρεσιών. Καμία σκέψη για αποκλεισμό των ανεμβολίαστων συναδέλφων, δικαστικών υπαλλήλων, διαδίκων και λοιπών πολιτών από τα δικαστήρια. Εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε όλους τους δικηγόρους και όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και μη, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού στις Γραμματείες και τα Ακροατήρια Τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων των δικαστηρίων. Μόνιμο ιατρικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας στα δικαστήρια. Λήψη άμεσων μέτρων από το κράτος για την  αναβάθμιση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.

   5) Συμμετοχή όλων των συναδέλφων στη διεκδίκηση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων μας 

Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και προ της πανδημίας, παρατηρείται μια ολοένα και αυξανόμενη αδιαφορία συμμετοχής των συναδέλφων στις συλλογικές μας  διαδικασίες (Γ.Σ. κλπ)  και στη διεκδίκηση  των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.  Για  το φαινόμενο αυτό φέρουμε ευθύνη όλοι , πρωτίστως όμως φέρουν ευθύνη  τα συλλογικά μας όργανα. 

Τα συλλογικά μας όργανα οφείλουν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στις συλλογικές διεργασίες, να ενημερώνουν τα μέλη για τα καίρια ζητήματα του κλάδου και να ζητούν τη γνώμη  τους. Οφείλουν στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου,  να ακούν και να δέχονται  την   κριτική ακόμα και αν αυτή είναι οξεία ή δεν είναι αρεστή, να κάνουν την απαραίτητη  αυτοκριτική,   διότι μόνο έτσι  αποφεύγονται  λάθη και λαμβάνεται η βέλτιστη απόφαση. Το απερχόμενο Δ.Σ. δυστυχώς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.  

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα 63 συναδέλφων οι οποίοι κλήθηκαν να επιστρέψουν υπέρογκα χρηματικά  ποσά στον ΕΦΚΑ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, λόγω λανθασμένων εκκαθαρίσεων του οργανισμού. Καίτοι το ως άνω πρόβλημα ήταν γνωστό τουλάχιστον σε τμήμα του ΔΣ  πολύ πριν την καταβολή των λανθασμένων ποσών εκκαθάρισης, δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να αποφευχθεί η επιβάρυνση και η ταλαιπωρία των συναδέλφων.  

Άλλο πρόσφατο παράδειγμα η απόφαση  διενέργειας της ετήσιας απολογιστικής Γ.Σ. 2021 διαδικτυακά και μέσω ειδικής πλατφόρμας με τη  δικαιολογία  της  ΚΥΑ για τον κορονοϊό.  Είναι ειλικρινά απορίας άξιο πώς νομικά πρόσωπα  με παρόμοιο ή και μεγαλύτερο  αριθμό μελών (150 και πλέον) πραγματοποίησαν κανονικά και δια ζώσης τις Γενικές τους Συνελεύσεις, τα μέλη τους ενημερώθηκαν, τοποθετήθηκαν , ψήφισαν κλπ. Εμείς γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο  από το συγκεκριμένο  Δ.Σ. το οποίο, ακόμα και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων,  συνεδριάζει, άγνωστο γιατί,  διαδικτυακά.

Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι μόνον η συνεχής  συμμετοχή, η ενημέρωση και η τοποθέτηση όλων μας  στα ζητήματα του κλάδου μας  μπορεί να θεμελιώσει βασίμως μια ελπίδα ανάσχεσης των προωθούμενων θεσμικών αποδιαρθρώσεων. 

Δεσμευόμαστε να ενώσουμε  τους  συνάδελφους μας με  βάση τα πραγματικά τους προβλήματα και τις πραγματικές τους ανάγκες, μακριά από προσωπικές κόντρες και αντιπαραθέσεις που  τελικά  στην πραγματικότητα, ηθελημένα ή αθέλητα, βοηθάνε να συγκαλύπτεται τόσο η αιτία των προβλημάτων όσο και η λύση τους. Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όλους τους συναδέλφους και κυρίως τους πιο  νέους να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες, να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, να διεκδικούν δυναμικά τα  δικαιώματα  τους, να ελέγχουν το  ΔΣ τόσο στη λήψη όσο και στην υλοποίηση των αποφάσεων τους. 

 

  Συνάδελφοι, 

   Το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης προσαρμόζεται διαρκώς στις ανάγκες των μεγάλων  οικονομικών συμφερόντων.  Η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη κρατά μία ζυγαριά που τελικά γέρνει πάντα στη μία πλευρά.

Το δικό μας «όλοι μαζί» που απευθύνουμε σημαίνει κάλεσμα συλλογικού αγώνα για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες δικές μας  ανάγκες και όχι οι ανάγκες των ιδιοκτητών των μεγάλων δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών, οι μεγαλοδικηγόροι, που συναγελάζονται με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Σημαίνει «οι πολλοί, με τα κοινά προβλήματα, παλεύουμε μαζί, συγκρουόμαστε με την πολιτική που μας συνθλίβει». 

Απευθύνουμε το κάλεσμα μας σε όλους εσάς:

– στον αυτoαπασχολούμενο δικηγόρο, που ζει και δουλεύει μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια, με ρυθμούς εξαντλητικούς και το εισόδημά του καταληστεύεται. 

– στη γυναίκα συνάδελφο, που βιώνει σε πολλαπλάσιο βαθμό τα παραπάνω, που της  θέτουν το οπισθοδρομικό δίλημμα «εργασία ή μητρότητα», 

– στο νέο συνάδελφο ο οποίος εκδιώκεται από το επάγγελμα πριν καν ξεκινήσει να το ασκεί

– τον ασκούμενο, που βαφτίζεται ξανά «μαθητής» για να δουλεύει ατέλειωτες ώρες, χωρίς δικαιώματα, για ένα μισθό-χαρτζιλίκι.

Σας καλούμε να μας δώσετε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την αγωνιστικότητα  μας , την εμπειρία μας , την  πολυφωνία μας  για την αντιμετώπιση της στοχευμένης και  καθολικής επίθεσης που δέχεται τα τελευταία χρόνια το δικηγορικό μας επάγγελμα.

 Σας καλούμε να συμπορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι  στον αγώνα μας για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης για   εμάς και τις οικογένειές μας

Υποψήφια Πρόεδρος: Όλυ Τσουμάνη

Υποψήφιοι Σύμβουλοι:

Νεκταρία Βαγγελή

Βέρα Γκουβά

Διαμαντής Ζώλας

Δονάτος Παπαδημητρίου

Λεωνίδας Παπαδόπουλος

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!