Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου, σαν σήμερα το 1926, απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα. Συγκεκριμένα, η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος. Με αφορμή αυτό το γεγονός. ήρθε η στιγμή να μάθουμε την ιστορία και πως ξεκίνησε η δημιουργία της κοντής φούστας.
Η μίνι φούστα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια μόδας του 20ου αιώνα, με μια ιστορία που αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές συμπεριφορές, τις πολιτισμικές αλλαγές και τον εξελισσόμενο ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.
Τα εύσημα για τη διάδοση της μίνι φούστας αποδίδονται συχνά στη Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Mary Quant στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Quant άνοιξε τη μπουτίκ της, Bazaar, στην King’s Road στο Λονδίνο το 1955, και γρήγορα έγινε κόμβος για την αναδυόμενη νεανική κουλτούρα της δεκαετίας του Swinging Sixties. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που η Quant άρχισε να πειραματίζεται με πιο κοντά στριφώματα, εμπνευσμένα από τη νεανική ενέργεια και την επιθυμία για ελευθερία που χαρακτήριζε την εποχή.
Η ακριβής προέλευση της μίνι φούστας συζητείται, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι η Quant επηρεάστηκε από τις πιο κοντές φούστες που φορούσαν τα κορίτσια που παίζουν netball (ένα δημοφιλές άθλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο) και από τα τολμηρά στυλ νεαρών γυναικών στους δρόμους του Λονδίνου. Ήθελε να δημιουργήσει κάτι νεανικό, παιχνιδιάρικο και απελευθερωτικό, σε πλήρη αντίθεση με τη συντηρητική μόδα της προηγούμενης δεκαετίας.
Οι μίνι φούστες της Quant προκάλεσαν αίσθηση όταν κυκλοφόρησαν στα ράφια στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Δεν έμοιαζαν με τίποτα άλλο, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές έννοιες της θηλυκότητας και της ευπρέπειας. Η μίνι φούστα έγινε γρήγορα σύμβολο εξέγερσης και γυναικείας ενδυνάμωσης, που αγκαλιάστηκαν από νεαρές γυναίκες που ήταν πρόθυμες να απελευθερωθούν από τους περιορισμούς του παρελθόντος.
Η δημοτικότητα της μίνι φούστας εξαπλώθηκε γρήγορα πέρα από το Λονδίνο, εν μέρει χάρη στη σχέση της με το πολιτιστικό φαινόμενο του Swinging London και την επιρροή των περιοδικών μόδας και των διασημοτήτων. Αστέρια όπως η Twiggy, ο Jean Shrimpton και η Brigitte Bardot βοήθησαν στη διάδοση της τάσης σε διεθνή κλίμακα, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της ως σύμβολο της νεολαίας και της απελευθέρωσης.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μίνι φούστα δεν ήταν χωρίς διαμάχη. Οι κριτικοί το κατηγόρησαν ως απρεπές και ακατάλληλο, ενώ σε ορισμένα σημεία υπήρξαν ακόμη και διαμαρτυρίες εναντίον του. Παρόλα αυτά, η μίνι φούστα συνέχισε να κερδίζει δημοτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και μετά, καθιστώντας βασικό στοιχείο της γυναικείας μόδας και διαχρονικό σύμβολο νεότητας και ελευθερίας. Σήμερα, παραμένει ένα διαρκές και εμβληματικό ρούχο, που συνεχίζει να εξελίσσεται και να εμπνέει νέες γενιές σχεδιαστών μόδας και ενθουσιώδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!