Η φιλικότητα της πόλης μας απέναντι στα λεγόμενα εμποδιζόμενα άτομα ήταν το θέμα της ερώτησης που έθεσε προς τη δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Ιωάννινα_2023” Λούλα Βέρμπη. Η κατηγορία των Ατόμων με Αναπηρίες, είναι ενταγμένη στη μεγάλη ομάδα των εμποδιζόμενων ατόμων και στη δεύτερη είμαστε δυνάμει όλοι μας μέλη… όπως εξήγησε η κ. Βέρμπη.

Στον Δήμο μας, από ότι διαφαίνεται, δεν έχει υπάρξει μία συνολική και σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. Πολλοί συνδημότες μας, που είτε οι ίδιοι έχουν κινητική αναπηρία, είτε είναι γονείς -κηδεμόνες Παιδιών-Ατόμων με Αναπηρία (τετραπάρεση και με ή χωρίς την χρήση αμαξιδίου), είτε είναι εμποδιζόμενα άτομα, όπως γονέας με καροτσάκι μωρού, ηλικιωμένος με κινητικά προβλήματα, άτομα μετά από ατυχήματα, κλπ., έχουν έντονα και συνεχώς αυξανόμενα ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τις ενέργειες των δημοτικών αρχών, προηγούμενων και σημερινής, για εύκολη και ασφαλή στάθμευση σε δημοτικές οδούς και δημοτικά πάρκιγκ και για απρόσκοπτη και ελεύθερη προσπέλαση σε δημοτικούς, σχολικούς και δημόσιους χώρους, όπως εξήγησε η κ. Βέρμπη.

Η συζήτηση και συγκεκριμένα τα ερωτήματα που έθεσε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Ιωάννινα_2023”, ενεργή στο αναπηρικό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια, ήταν αρκετά εξειδικευμένα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν ήταν προετοιμασμένος να δώσει τις απαντήσεις που ζητήθηκαν.

“Μπορεί τα άτομα με αναπηρία να αποτελούν τη μειοψηφία του συνόλου, αλλά όμως όλοι μας κάποια στιγμή, πιθανά, να καταστούμε εμποδιζόμενα άτομα. Είτε ως γονείς με μικρό παιδί σε καροτσάκι, είτε με αφορμή κάποιου ατυχήματος, είτε λόγω γήρατος. Για αυτό ένας Δήμος που θέλει πραγματικά να φροντίζει τους δημότες του, μεριμνά από σήμερα για το αύριο και για όλους” σημείωσε η κ. Βέρμπη.

Ο Δήμαρχος συμφώνησε πως οι υποδομές του Δήμου Ιωαννιτών έχουν ελλείψεις και απέδωσε εν μέρει στην υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την υστέρηση.

Ο αντιδήμαρχος έργων Κώστας Γκόγκος επίσης, συμφώνησε για τις ελλείψεις στις υποδομές αλλά δεν ήταν προετοιμασμένος για να απαντήσει με τόση μεγάλη ακρίβεια αντίστοιχη των ερωτημάτων που τέθηκαν.

Έτσι μεταξύ άλλων απάντησε στα εξής:

  • στην 28ης Οκτωβρίου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία που δεν έχουν σημανθεί, στο ύψος του Άλσους και στο Αστυνομικό Μέγαρο,
  • η σήμανση των θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, όμως σε συνεργασία με το εργοτάξιο θα βελτιωθεί,
  • όδευση για τυφλούς υπάρχει στην Ακτή Μιαούλη και το έργο εξελίσσεται λιγάκι αργά,
  • στο Μώλο υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ αλλά θα πρέπει να σημανθούν σωστά,
  • οι γενικές θέσεις για ΑμεΑ ανέρχονται στις 82,
  • οι ατομικές θέσεις συνολικά είναι 141, οι νόμιμες θέσεις είναι 101, υπάρχουν και άλλες εκτός αρχείου που διαπιστώνονται από την υπηρεσία και ιάλλες συγκεκριμένα 44 που εξετάζεται αν ισχύουν,
  • ράμπες έχουν κατασκευαστεί σε 36 σχολεία του Δήμου, 11 σχολεία δε διαθέτουν πρόσβαση για ΑμεΑ, σε 8 υπάρχουν έργα υπό κατασκευή και σε άλλα 11 σχολεία διαπιστώνεται δυσκολία κατασκευής ράμπας.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!