Μια ξεχωριστή εκδήλωση στην μεγαλοπρεπή “σκιά” του Ιερού Βράχου του Ζαλόγγου πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Η εκδήλωση με τίτλο “Ζάλογγο Χοροστάσι Λευτεριάς και Θυσίας” ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ενώ φιλοξενήθηκε ( με όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό) στον χώρο έξω από τη Μονή του Αγίου Δημητρίου.
Το πρωί της Κυριακής στον Άγιο Δημήτριο τελέστηκε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεων των Σουλιωτισσών που έπεσαν από το βράχο του Ζαλόγγου τον Δεκέμβριο του 1803.
Στην απογευματινή εκδήλωση την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, ο οποίος διάβασε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου.
Στην εκδήλωση ύμνους απέδωσε ο Χορός Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως “Chorus Nicopolitanus” υπό την διεύθυνση του κ. Μιχάλη Ζάμπα.
Κύριος ομιλητής ήταν ο προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων Κράτους Πρέβεζας δρ. Ιστορίας Σπύρος Σκλαβενίτης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : “Το Ζάλογγο και τα άλλα Ζάλογγα. Τόποι αυτοθυσίας και Ελευθερίας” .
Ο κ. Σκλαβενίτης χαρακτήρισε την αυτοθυσία των Σουλιωτισσών ως ένα από τα πιο γνωστά γεγονότα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας υπογραμμίζοντας ότι η πράξη τους τις αντάμειψε με αιώνια Ελευθερία και τις ανήγαγε σε σύμβολό της.
Στην συνέχεια της εκδήλωσης φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής και η ορχήστρα του κ. Θοδωρή Γεωργόπουλου, απέδωσαν δημοτικά τραγούδια και το Σύνολο Μουσικής Δωματίου, υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Χλέτσιου απέδωσε παραλλαγές του Χορού του Ζαλόγγου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, έκλεισε την εκδήλωσε αναφέροντας ότι η θυσία των Σουλιωτισσών αποτελεί παράδειγμα θάρρους, τόλμης, γενναιοφροσύνης, αποφασιστικότητας, και ανδρείου φρονήματος.
Τέλος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο, τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, τους συντελεστές της εκδήλωσης, τους τοπικούς άρχοντες και φορείς αλλά και όσους παρευρέθηκαν.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Μιχάλης Ζάμπας μουσικός, πρωτοψάλτης και καθηγητής Παραδοσιακής Μουσικής ενώ την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Παναγιώτης Τζόκας, πολιτισμολόγος – δημοσιογράφος, μουσικός παραγωγός ΕΡΤ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!