Η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Συναγωγές της Ελλάδας» παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή, στις 18 Απριλίου 2024, πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των γραμματοσήμων.

Στα έξι γραμματόσημα της Σειράς απεικονίζονται οι ιστορικές συναγωγές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, των Τρικάλων, των Ιωαννίνων και της Ρόδου, ενώ στους δύο Φακέλους Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας απεικονίζονται οι Συναγωγές της Κέρκυρας και των Χανίων.

Κατά την εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ, Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, Δανιήλ Μπεναρδούτ, τονίζοντας τη σημασία του γραμματοσήμου, ως φορέα πολιτισμού με τον δικό του κοινωνικό ρόλο στη διάδοση καίριων μηνυμάτων και εστιάζοντας στη σημασία της νέας Σειράς Γραμματοσήμων, η οποία αναδεικνύει διεθνώς τον πολιτισμικό πλούτο, την περίτεχνη αρχιτεκτονική και τη θρησκευτική παράδοση των Ελλήνων Εβραίων.

Για τα γραμματόσημα μίλησε η δημιουργός τους, Δρ. Μυρσίνη Βαρδοπούλου, ζωγράφος και χαράκτρια γραμματοσήμων, η οποία εστίασε στην πορεία του σχεδιασμού των γραμματοσήμων και στην προσωπική της καλλιτεχνική προσέγγιση.

Τις «Συναγωγές της Ελλάδας στο πέρασμα των αιώνων» παρουσίασε η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, αρχαιολόγος, κα Ζανέτ Μπαττίνου, με παράλληλη προβολή φωτογραφιών και συνοπτικές λεπτομέρειες από τη λειτουργία, την αρχιτεκτονική, τα συναγωγικά αντικείμενα και τα ιερά βιβλία των Συναγωγών ανά την Ελλάδα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα εβραϊκό τραγούδι που ερμήνευσε η σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Ζωή Ράπτη, ο βουλευτής της Ν.Δ Βασίλης Οικονόμου, η πρέσβης Χρυσούλα Αλειφέρη, Ειδική Απεσταλμένη του Υπ.Εξ. για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γρηγόρης Σκλήκας, ο Ραββίνος Αθηνών, πρόεδροι και εκπρόσωποι των Εβραϊκών Κοινοτήτων και Οργανισμών, φιλοτελιστές και πλήθος κόσμου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!