• Γράφει ο Πέτρος Παλάσχας 

Έντονο προβληματισμό στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας προκαλούν οι χθεσινές εικόνες στην διάρκεια της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

 

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε προκειμένου  να αποτίσει «φόρο τιμής» στον έκπτωτο βασιλιά. Ενός βασιλιά που η «θητεία» του σημάδεψε με τα μελανότερα χρώματα την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. 

Να υπενθυμίσω ότι με τα βασιλικά διατάγματα που υπέγραψε νομιμοποίησε την δικτατορία του Παπαδοπουλου,μια χούντα που δεν πρόλαβε ο ίδιος να εγκαταστήσει με τους στρατηγους!

 

Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που κάνουν κάποιον να προσέλθει από το προηγούμενο βράδυ έξω από την Μητρόπολη Αθηνών και να περιμένει μέσα στο κρύο, όρθιος να προσκυνήσει την σορό αυτού του ανθρώπου; 

 

Και μιλάω κυρίως για τον απλό κόσμο, 

τον μεροκαματιάρη, τον μικροαστό και τον μεσοαστό  που δύσκολα επιβιώνει μέσα στις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, που ταλαιπωρείται να βρει φάρμακα, που χρωστά δυο και τρεις λογαριασμούς στο ρεύμα, που με τρόμο ανάβει το καλοριφέρ του σπιτιού του ή του μαγαζιού του.

 

Τι είναι αλήθεια αυτό που τον ταυτίζει με την βασιλεία  σαν θεσμό; 

Τι είναι αυτό που τον ταυτίζει με αυτή την οικογένεια που πέρα από την ζημιά που προκάλεσε στην δημοκρατία και στην χώρα, ζει με έναν τρόπο ζωής πολύ μακρυά από τον μέσο έλληνα. 

Τι είναι αυτό το οποίο νοσταλγεί από εκείνα τα χρόνια; 

 

Είναι η ιδεολογία, η ιστορική άγνοια, η έλλειψη δημοκρατικής παιδείας, ο αναχρονιτισμός, η εξόφληση κάποιου γραμματίου για χάρη που του έγινε κατά το παρελθόν;Ή είναι απόγονος του 30% που το 1974 στήριξε με νύχια και με δόντια την βασιλεία στο δημοψήφισμα που ο ιδρυτής της ΝΔ Κ.Καραμανλής διοργάνωσε:

 

Το μεγαλείο της δημοκρατίας  είναι τέτοιο που σέβεται την άποψη ακόμα και αυτού που την επιβουλεύεται.

Επομένως μπορεί να έχει ο καθένας την άποψη του. 

Παρόλα αυτά να θυμίσω ότι ο κόσμος αυτός που δυστυχώς δεν είναι αριθμητικά λίγος, διαμορφώνει εκλογικό αποτέλεσμα και δυστυχώς έχει την δυνατότητα να στηρίζει εγκληματικές οργανώσεις όπως αυτή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. 

Άρα δικαιολογημένα προβληματίζουν αυτές οι απόψεις και αυτές οι στάσεις απέναντι στην δημοκρατία και τους θεσμούς.  

 

Από την άλλη πλευρά οι πολιτικοί της δεξιάς που παρευρέθηκαν στην κηδεία , με τον πρώτο τη τάξει υπουργό Εσωτερικών Βορίδη μάλλον αγνούν  με ποιο πολίτευμα εκλέχτηκαν και  έχουν ορκιστεί να εκπροσωπούν!

Αν κάποιοι αμφισβητούν την κρίση του λαού στο δημοψήφισμα του 1974 ας παραιτηθούν αναμένοντας επι ματαίω τον θεσμό που τους εκπροσωπεί.

 

Για ακόμα μια φορά στην Ελλάδα, στην χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, «συγκρούονται» δυο Ελλάδες: 

Η Ελλάδα του ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η Ελλάδα του ΨΩΜΙ-ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΩΤΣΟ ΒΑΣΙΛΙΑ. 

Δυο όψεις της ίδιας χώρας, δυο Ελλάδες που δεν συναντήθηκαν ποτε ούτε και πρόκειται. 

 

Στην Ελλαδα του 2023 τίποτα δεν  πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 

Είναι έκδηλο αυτό ειδικά το τελευταίο διάστημα με τις θεσμικές εκτροπές, τα σκάνδαλα των υποκλοπών και τις παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη. 

Χρέος λοιπόν κάθε δημοκρατικού πολίτη, και κύριων των ΝΕΩΝ ανθρώπων, είναι να διαφυλάξουν τις αξίες της δημοκρατίας και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να την επιβουλεύεται με τον οποιονδήποτε τρόπο. 

Χρέος μας να δίνουμε την μάχη κάθε ώρα και στιγμή,επειδή η στάση μας και η πράξη μας  έχουν βαρύνουσα σημασία.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΛΑΣΧΑΣ

 

Αν. Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννινων ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΚοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!