Η Κόνιτσα φιλοξενεί το Διεθνές Συνέδριο για το Βαλκανικό Αγριόγιδο
Η Κόνιτσα μπαίνει στο επίκεντρο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, φιλοξενώντας από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου το Διεθνές Συνέδριο για το Βαλκανικό Αγριόγιδο, αφιερωμένο στη διατήρηση του εμβληματικού είδους και της ορεινής βιοποικιλότητας.
Από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου 2026, η Κόνιτσα θα φιλοξενήσει το Διεθνές Συνέδριο για το Βαλκανικό Αγριόγιδο, μια σημαντική επιστημονική συνάντηση με διεθνή χαρακτήρα, αφιερωμένη στην προστασία του είδους και στη διατήρηση της ορεινής βιοποικιλότητας.
Το International Balkan Chamois Conference διοργανώνεται από την «Πίνδος Περιβαλλοντική», το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Σύλλογο «Αγριόγιδο στα Βουνά – Balkan Chamois Society» και το Ορεινό Παρατηρητήριο Ελλάδος.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «CHAMOIS II: Enhancing Connectivity for the Balkan Chamois in Northwestern Greece», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της IUCN Caprinae Specialist Group.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά της Πίνδου, εντός του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου–Αώου, μιας περιοχής με ιδιαίτερη οικολογική αξία και καθοριστική σημασία για τη διατήρηση του Βαλκανικού Αγριόγιδου και των ορεινών οικοσυστημάτων.
Το Βαλκανικό Αγριόγιδο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά θηλαστικά των ελληνικών και βαλκανικών βουνών. Η διατήρησή του συνδέεται άμεσα με την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων υψηλής οικολογικής αξίας στα οποία ζει.
Στην Κόνιτσα αναμένεται να βρεθούν περισσότεροι από 40 επιστήμονες, στελέχη προστατευόμενων περιοχών και εκπρόσωποι φορέων από σχεδόν όλες τις χώρες κατανομής του είδους, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο, καθώς και ειδικοί προσκεκλημένοι από την Ιταλία και την Ισπανία.
Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας γύρω από τη βιολογία, την οικολογία και τη διαχείριση του Βαλκανικού Αγριόγιδου, αλλά και η ανάδειξη των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το είδος.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διατήρηση και τη συνδεσιμότητα των πληθυσμών του σε ολόκληρη τη Βαλκανική, καθώς και στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ φορέων και επιστημονικών ομάδων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εθνικές παρουσιάσεις για την κατάσταση των πληθυσμών του είδους στις χώρες εξάπλωσής του, θεματικές επιστημονικές συνεδρίες, συζητήσεις, καθώς και επίσκεψη πεδίου σε βιότοπους του Βαλκανικού Αγριόγιδου στην περιοχή της Τύμφης. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στα Αγγλικά.
Το συνέδριο αποτελεί την πρώτη μεγάλη διεθνή δράση του έργου CHAMOIS II, το οποίο υλοποιείται την περίοδο 2026-2029 με την υποστήριξη του Prespa Ohrid Nature Trust και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.
Το έργο αποτελεί συνέχεια της πρώτης φάσης του CHAMOIS και έχει ως βασικό στόχο τη διασφάλιση της συνδεσιμότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των πληθυσμών του Βαλκανικού Αγριόγιδου στη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Οι δράσεις του περιλαμβάνουν την καταγραφή και μελέτη πληθυσμών σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, την ενίσχυση της γνώσης για την οικολογία και τις μετακινήσεις του είδους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, δράσεις επιστήμης των πολιτών και την ενδυνάμωση της διασυνοριακής συνεργασίας.
Τη διοργάνωση υποστηρίζουν ο Δήμος Κόνιτσας, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου–Αώου και η Ήπειρος Α.Ε., ενώ χορηγοί είναι η εταιρεία Fifth Element και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ARRENA.
Πληροφορίες και πρόγραμμα εργασιών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου ΕΔΩ
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033