Η υπόθεση της Αγίας Αικατερίνης προκαλεί παγκόσμια ανησυχία – Η σιωπή της UNESCO ίσως αποβεί μοιραία

Σε μία δραματική εξέλιξη, διεθνής ανησυχία προκαλείται από την πρόθεση του Αιγυπτιακού Κράτους να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά στην κρατική περιουσία. Πρόκειται για μία ενέργεια που εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο για την ελευθερία θρησκευτικής λατρείας όσο και για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ιερά Μονή, το μοναδικό εν λειτουργία ίδρυμα της αρχαιότητας με συνεχή πνευματική ζωή εδώ και 19 αιώνες, λειτουργεί αδιάλειπτα στο θεοβάδιστο όρος Σινά. Έχει ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με βάση την απόφαση 45COM 7B.138 (Egypt – C 954).

Μοναδική πνευματική ακτινοβολία – Μοναστική αντίσταση

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός – στον 52ο χρόνο της αρχιερατικής διακονίας του – μαζί με την αδελφότητα της Μονής, αντέδρασε με σαφήνεια και νομική τεκμηρίωση. Ως άμεση πράξη αντίστασης, η Μονή έκλεισε προσωρινά τις πύλες της στους προσκυνητές, προκειμένου να αφιερωθεί σε προσευχή για την αποτροπή της κατάστασης αυτής.

Το ζήτημα δεν είναι απλώς διοικητικό ή εθνικό. Είναι παγκόσμιο.

Παγκόσμιο κάλεσμα – Η ώρα των θεσμών

Απευθύνεται ανοικτή έκκληση προς θεσμικά πρόσωπα, κυβερνήσεις, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, την Αιγυπτιακή Προεδρία, καθώς και όλους τους Πατριάρχες και Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, να λάβουν ενεργή θέση.

Ιδιαίτερα, καλείται η UNESCO να ενεργήσει άμεσα. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή:

«Δεν πρόκειται για μία αιγυπτιακή υπόθεση. Είναι παγκόσμιο ιερό ζήτημα νομικής, πολιτιστικής και πνευματικής συνέχειας της Ανθρωπότητας.»

Η προοπτική μετατροπής της περιουσίας της Μονής σε κρατική ιδιοκτησία, χωρίς διασφάλιση της κοινοβιακής, πνευματικής και διοικητικής της αυτονομίας, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του καθεστώτος προστασίας που εγγυάται η UNESCO.

Η ευθύνη της UNESCO και η σημασία του Σινά

Το Σινά αποτελεί σύμβολο ενότητας του παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι το τελευταίο ζωντανό πνευματικό ίδρυμα του αρχαίου κόσμου, που συνεχίζει να λειτουργεί με σεβασμό στην παράδοση και την πνευματικότητα.

Αν αποτύχει η προστασία του, καταρρέει η ίδια η έννοια της διεθνούς πολιτιστικής προστασίας. Όπως σημειώνεται:

«Η UNESCO είναι το τελευταίο ζωντανό παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο που εμπιστεύονται Έθνη, Λαοί και Πολιτισμοί. Αν σωπάσει, σωπαίνει μαζί της η ηθική και η πολιτιστική συνέχεια του κόσμου.»

Κάλεσμα στον Αιγύπτιο Πρόεδρο

Η επιστολή ζητά από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ ελ-Σίσι, να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία για:

  • Την αποκατάσταση και διασφάλιση του προστατευτικού καθεστώτος της Μονής,

  • Την αναστολή των νομικών διαδικασιών που απειλούν την ιδιοκτησιακή και πνευματική της αυτονομία,

  • Την αναγνώριση της ιστορικής, πνευματικής και πολιτιστικής σημασίας της Αγίας Αικατερίνης για όλη την Ανθρωπότητα.

Το Σινά δεν είναι μόνον τόπος πίστης. Είναι παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης, πολιτισμού και πνευματικής αντοχής.
Η σιωπή των θεσμών, σήμερα, μπορεί να σημάνει την απώλεια ενός μοναδικού μνημείου – αλλά και την ηθική ήττα της διεθνούς κοινότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!