Γράφει η Μαριλένα Γκόνη

Μετά από τις επιτυχημένες καλοκαιρινές της παραστάσεις στο Αρχοντικό Μίσσιου, στο μουσείο σύγχρονης τέχνης του Θεόδωρου Παπαγιάννη και στην Ηγουμενίτσα, όπου απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού, η «Κυρά-Βασιλική» επιστρέφει στο Θέατρο Κύκλος για δύο Κυριακές μέσα στο Φεβρουάριο!
Η Σοφία Ζήση ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, ενώ η Γεωργία Καρλατήρα κρατά την σκηνοθετική μπαγκέτα της εν λόγω ιστορικής παράστασης, η οποία θα βρίσκεται επί σκηνής στις 4 και στις 11 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο θέατρο της Αραβαντινού 14.

Με αφορμή την επιστροφή της παράστασης, μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια, Σοφία Ζήση και παρακάτω μπορείτε να βρείτε την συνέντευξη:

Μ.Γ.: Η “Κυρά Βασιλική” επιστρέφει επί σκηνής μετά από συνεχόμενες επιτυχημένες παραστάσεις. Η απόφαση της επιστροφής της να υποθέσουμε ότι έγκειται και στην ανταπόκριση του κοινού προς αυτήν;
Σ.Ζ.: Καθώς ολοκληρώθηκε μια σειρά καλοκαιρινών παραστάσεων, προχωράμε σε ένα δεύτερο κύκλο προγραμματισμένων παραστάσεων σε κλειστά θέατρα. Παρόλο το σύνολο των θετικών αντιδράσεων και της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, ήταν ήδη στόχος μας να ανεβάσουμε το έργο σε χώρους ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτιστικής αλλά και συναισθηματικής αξίας για εμάς. Αισθάνομαι χαρά κι ευγνωμοσύνη για την θερμή αποδοχή του κοινού και ευελπιστώ να συνεχιστεί
αυτή η προσπάθεια κι εκτός περιφέρειας Ηπείρου.
Μ.Γ.: Θα δούμε ξανά την Κυρά Βασιλική έτσι όπως μας την παρουσιάσατε ή υπάρχει περίπτωση να δούμε και αλλαγές;
Σ.Ζ.: Το κείμενο είναι πρωτότυπο έργο της Γεωργίας Καρλατήρα με μια σύγχρονη ματιά στην ανθρώπινη κυρίως πλευρά της Βασιλικής Κονταξή κι ερμηνεύεται όπως ακριβώς έχει αποτυπωθεί από την συγγραφέα. Η μουσική είναι επίσης πρωτότυπη σύνθεση του Γιάννη Γαλίτη αριστοτεχνικά γραμμένη για το συγκεκριμένο θεατρικό έργο με παραδοσιακούς και σύγχρονους ήχους. Οι φωτογραφίες για την αφίσα της παράστασης είναι ευγενική προσφορά του Πολυδεύκη Ασωνίτη. Οι συντελεστές κι οι συνεργάτες της παράστασής μας παραμένουν οι ίδιοι. Με χαρά δεχόμαστε νέες προτάσεις και είμαστε ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες που αφορούν την διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Μ.Γ.: Πώς είναι για εσάς το αίσθημα να ενσαρκώνετε αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα για ακόμη μία φορά; Θεωρείτε ότι έχετε εντρυφήσει ακόμα περισσότερο όσο περνάει ο καιρός και την υποδύεστε;
Σ.Ζ.: Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να ενσαρκώσω την προσωπικότητα της Βασιλικής Κονταξή και να την προσεγγίσω από μια πιο ανθρώπινη κι αληθινή διάσταση. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή και μου προσφέρει διαφορετικά ερεθίσματα ώστε να εντρυφήσω ακόμα περισσότερο σε ορισμένες πτυχές του ιστορικού αυτού προσώπου.
Μ.Γ.: Πού και πότε θα μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτήν την παράσταση;
Σ.Ζ.: Θα δοθούνε δύο παραστάσεις, στις 4 και 11 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., στο Θέατρο Κύκλος, Αραβαντινού 14.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ το κανονικό και 8 ευρώ το μειωμένο.

Λίγα λόγια για την παράσταση:
Κατά τα χρόνια εκείνα “όπου τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά” γνωρίζουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν παραδόθηκαν στην μοίρα τους. Τέτοια φάνηκε και η Κυρά Βασιλική η οποία ήταν επίσημη σύζυγος του Αλή Πασά. Ένα πλάσμα σχεδόν μυθικό όπου κατάφερε να αναρριχηθεί και να επικρατήσει στο πλευρό του .Υπήρξε άλλωστε ,αν όχι η πλουσιότερη, μια εκ των πλουσιοτέρων γυναικών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με πάντα σεβαστή την άποψη της επί των θεμάτων που άπτονταν διαχείρισης και πολιτικής. Διατηρούσε στενές σχέσης με το Πατριαρχείο και έχτισε εκκλησιές παρότι ήταν σύζυγος του Πασά. Γλύτωσε πολλούς από το μαχαίρι. Είναι βέβαιο ότι και μετά το τέλος του Αλή θα μας είχε δώσει σπουδαία δείγματα της αξιοσύνης και της ευφυΐας της αλλά δυστυχώς έφυγε νωρίς. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην καταπιαστούμε με μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση γυναίκας θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής .Σε αυτήν και σε τόσες άλλες γυναικείες φιγούρες που δυστυχώς πέρασαν στα ψιλά γράμματα της ιστορίας .

Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Καρλατήρα
Ερμηνεία: Σοφία Ζήση
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Γιάννης Γαλίτης
Φωτογραφία: Πολυδεύκης Ασωνίτης
Κόμμωση: Χριστόδουλος Ζώης
Μακιγιάζ: Βούλα Κοντογιάννη
Επιστημονικός συνεργάτης της παράστασης: Χρήστος Γ. Δήμτσιος – Ιστορικός Νεοτέρων Χρόνων, με ειδίκευση στον 19ο αι. και ειδικότερα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, παιδαγωγός, λογοτέχνης, ποιητής

Τηλέφωνο κρατήσεων του θεάτρου Κύκλος: 6979139705

Ευγενικές χορηγίες:
Εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών. Νίκου Πλακίδα, Κατοχή Μεσολογγίου
Χειροποίητη παραδοσιακή φορεσιά από τα χρυσά χεράκια του αείμνηστου Γιαννιώτη ράφτη, Διαμάντη Πλαχούρα, εις μνήμην.
Παλαιοπωλείον το Τσαρούχι, Κάνιγγος 6 Ιωάννινα
Kozmos καφέ, στον Λύγγο Ιωαννίνων
Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθειά τους το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Χάρη Πεχλιβανίδη, τον κ. Χρήστο Δήμτσιο, Ιστορικό Νεοτέρων Χρόνων, με ειδίκευση στον 19ο αι. και ειδικότερα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, επιστημονικό συνεργάτη της παράστασης, τον κ. Βασίλη Γουργούλη, τον κ. Νίκο Πλακίδα και τον κ. Πολυδεύκη Ασωνίτη.
Θερμές ευχαρισττίες στο Μουσείο Αλή και Επαναστατικής περιόδου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!